La mulți ani, België!

Azi e ziua Belgiei – België, a doua mea țară. Nu pot spune că m-a primit cu brațele deschise, și-a deschis brațele treptat, mi-a pus muulte piedici și-o grămadă de obstacole în cale dar, din momentul în care s-a decis că-s de treabă și-s de folos, m-a acceptat. M-a integrat. Aici am avut parte de multe greutăți dar și multe satisfacții, aici am trăit cele mai mari încercări, dar am avut și cea mai frumoasă răsplată: o viață împlinită și fericită. Să învăț flamanda – neerlandeza, adică, a fost o mare provocare, mai ales că am învățat-o din auzite și de la televizor, cine avea pe-atunci timp (sau voie!) să meargă la școală?

Îi sunt recunoscătoare pentru multe. Aici am făcut, muncind cu drag și spor, ce nici măcar nu îndrăznisem să visez vreodată c-o să fac. Aici am văzut că efortul și munca depusă sunt răsplătite, că dacă vrei ceva, cu siguranță îl obții, muncind.

Nu pot spune din punctul meu de vedere, c-a fost ușor și lin. A fost însă „făcubil”. Iar pentru asta da, îi sunt recunoscătoare Belgiei că m-a ajutat s-o fac.

De-aici am descoperit și restul lumii, ba chiar și România, pentru că de aici plecăm în concedii și străbatem țara natală, cu drag. Cât eram în România, cu chiu și vai de-abia ne permiteam un sfârșit de săptămână pe undeva.

Belgia e o țară mica, în două ore o străbați de la un capăt la altul, ocupă un teritoriu de 30.528 km² și are o populație de peste 11 milioane de locuitori. E împărțită în trei regiuni, Valonia (partea franceză), Flandra (partea neerlandeză) și regiunea capitalei Brussel,  care-i de fapt o enclavă înconjurată complet de Regiunea Flamandă. Mâncarea lor tradițională sunt frietjes (cartofii prăjiți), wafels (gofrele) și mosselen (midiile). Ciocolata belgiană e renumită – Godiva, Leonidas, Guylian, Callebaut, Côte d’Or (Cutio Dioru’ lui Vlad 😂 https://aurablupu.com/2018/11/30/cote-dor/ ) , iar berea are peste 500 de specialități. Originile berii belgiene vin încă din evul mediu, când era făcută de călugării din mănăstiri pentru consumul propriu iar mai târziu ca un mijloc de a-și rotunji veniturile – abdijbier, trappist.

Sporturile nationale sunt ciclismul (fițălitul, adică https://aurablupu.com/2020/03/25/fietsen/ ) și fotbalul, bineînțeles.

Ce să vă mai scriu de Belgia? Că-i sărbătorită la două zile după ziua mea. 😀

La mulți ani, Belgia!

Cu drag, fiica ta adoptivă,

Aura B. Lupu

21/07/2020

338869_395072697207836_1127117110_o

 

 

21 de gânduri despre „La mulți ani, België!

    1. Mulțumesc mult, e Atomium, simbolul Brussel-ului, proiectat de inginerul André Waterkeyn și de arhitecții André și Jean Polak. Are o înălțime de 102 m. Cele nouă sfere ale sale din oțel inoxidabil cu diametrul de 18 m sunt conectate, astfel încât întregul are forma unei celule unitare a unui cristal mărit de 165 miliarde de ori.

      Apreciat de 3 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.