La păscut

Ce zi frumoasă a fost azi! Parcă e primăvară, nu decembrie. Soarele a strălucit, n-a bătut vîntul, n-a fost frig. Deși n-am crezut că mai apuc anul ăsta să-mi scot bițigla* la păscut, uite că azi am avut ocazia.

Daaa, știu, ar trebui acum să spăl geamuri și perdele, să bat disperată magazinele-n lung și-n lat, să coc turte și cozonaci, să snopesc covoare și să tai porcu’. Nțțț!

Daaa, știu, vine Crăciunul și Domne feri să nu fi dereticat un colțișor din casă, că Moșu’ vine cu lupa să caute firu’ de praf, să ridice covoarele și cu degetu’ să verifice dunga de la ușă și pervazu’ de la geam, ștersu-i?

Daaa, știu, cum să nu coc cozonaci, să nu fac cîrnați? Astea-s sfinte de Crăciun!

Ce dacă după sărbători (sau și mai bine, între!) ajungem la urgențe de prea multă ghiftuială? Îmbuibare? Musai, că-i Crăciun!

Ce dacă ne spetim, muncind pe brînci înainte de sărbători, și-apoi rupte de-oboseală nu-i mai cine să se bucure de ele? Cădem late, la datorie, și pierdem exact bucuria lor. În loc să fim relaxate sîntem stresate că n-am găsit cadoul potrivit, că mîncarea poate n-a ieșit tocmai cum am vrut și că n-am șters polița de sus, a dulapului din bucătărie.

Și ce? Dacă nu bifăm toate astea, Crăciunul nu mai vine? Ba vine și trece fix la fel.

Faceți mîncare, și curățenie, bateți magazinele, snopiți covoarele dar nu pentru că-i musai, ci pentru că așa vreți.

Io-mi spăl geamurile o dată pe săptămînă, perdelele și alea destul de des, apoi că-n loc să bat magazinele mă plimb cu bițigla, asta-i pentru că io așa aleg. Agitația de-acum, fețele stresate, oamenii-ncruntați, graba și nerăbdarea, mă obosesc.

O să fac și de mîncare, atîta cît știu c-o să mîncăm, și doar ceea ce ne place, nu doar pentru că „așa se face de Crăciun”.

Pentru că prinși în toată nebunia asta, s-ar putea să ratăm semnificația Crăciunului, care nu-i despre geamuri șterse, cadouri perfecte, sarmale și cîrnați.

Io astăzi am profitat de vremea excelentă, ca de primăvară, și-am scos bicicleta (poate pentru ultima oară anul ăsta) la păscut.

Crăciunul de venit oricum o să vină, dar o vreme atât de frumoasă-n decembrie, nu știu cînd o să mai avem.

Cu drag și iubire,

Aura.

18/12/2019

*bițiglă=bicicletă

4 gânduri despre „La păscut

  1. Adică n-ai zugrăvit? N-ai scos toate hainele din dulapuri, inclusiv plapumă, pături, perne, n-ai scos tacâmuri să le ştergi şi să le pui la loc în cutie, că doar nu se folosesc, sunt alea bune, pentru musafiri? 😀
    Sunt de acord cu tot ce ai scris şi fac fix ca tine. Nu cu bicicleta, pe jos. Chiar nu m-am stresat niciodată şi aşa-i de bine şi de tihnit totul.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.