Stresul cronic – Burn-Out – Epuizarea suprarenalelor

Glandele suprarenale

Cele două glande suprarenale, cu excepția hipofizei, sunt cele mai importante glande din organism. Suprarenalele produc neurotransmițători care sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului și a întregului sistem nervos. Printre acești neurotransmițători se numără adrenalinanoradrenalina și dopamina care influențează sistemul nervos simpatic și parasimpatic. Din acest motiv, suprarenalele influențează toate țesuturile din organism, inclusiv inima, sistemul vascular, intestinele, pielea și rinichii. De asemenea, cortexul (partea exterioară) a suprarenalelor, produce hormoni corticosteroizi. Dintre acești hormoni fac parte glucocorticoizii (cortizol și cortizon pentru asimilarea carbohidraţilor); aldosteronul (pentru reglarea electroliților – sodiu și potasiu): estradionul (un estrogen) și progestinele. Dintre acești steroizi, mulți acționează ca niște compuși antiinflamatori, vitali în combaterea proceselor inflamatoare din organism.

Insuficienţa suprarenaliană

Prin slaba funcționare a glandelor corticosuprarenale, se produc insuficienți steroizi, ceea ce conduce la acidoză și inflamații.

Funcționarea slabă a glandelor suprarenale la nivel medular provoacă tensiunea arterială scăzută și inițiază procese ca: tulburări nervoase, probleme respiratorii și aritmie cardiacă. Printre efectele pe termen lung provocate de slaba funcționare a porțiunii medulare a suprarenalelor se numără, fără însă a se reduce la acestea: astm, scleroză multiplă, boala Parkinson, paralizie cerebrală, atacuri de panică, timiditate maladivă și stări de agitație.

Slaba funcționare a glandelor suprarenale poate contribui în patologia următoarelor boli: cancer ovarian, cancer mamar, cancer de col uterin, chisturi ovariene, probleme de fertilitate, fibrom uterin, chisturi mamare. osteoporoză. La bărbați: cancer de prostată, inflamația prostatei, probleme de erecție, predominanţă de testosteron. La ambele sexe insuficiența suprarenalelor poate contribui la următoarele afecțiuni: sclerodermie, bursită și artrită, inflamații pelviene și ale măduvei spinării, sciatică, diabet, slăbiciunea rinichilor și a vezicii urinare.

Insomnia, oboseala cronică și anxietatea sunt indiciul și rezultatul epuizării glandelor suprarenale.

La persoanele care suferă de o slăbiciune a glandelor suprarenale, o alimentație bogată în proteine va obliga ficatul să producă mari cantități de colesterol, care va începe să formeze plăci în întregul organism, dar mai ales la nivelul sistemului vascular, al ficatului și rinichilor. Deci, mare atenție la ce mâncăm!

Formele sintetice de cortizol (produse farmaceutice), cum ar fi prednisonul şi dexamentazona sunt recomandate de medici în tratarea unei game largi de afecțiuni. Sunt recomandate, în special, pentru proprietățile lor antiinflamatoare și imunosupresive. Problema este că aceste medicamente, aprovizionând organismul din exterior cu substanțe ce mimează efectul cortizolului, determină propriile glande ale organismului să nu mai producă regulat proprii hormoni. Apoi, trebuie bine știut, că dacă propriul hormon, cortizolul, când este în exces în situațiile de stres cronic, face ravagii în organism, cum ne putem închipui că substanțe asemănătoare ca efect acestuia, administrate în cantități mari și pe termen lung, pot fi considerate drept „tratament”? Este clar că folosirea acestor medicamente anti-inflamatoare pe termen lung va determina apariția unor efecte secundare grave (cataractă şi glaucom de natură  cortizonică, ulcere, apendicită, șocuri, peritonită, modificarea repartiției grăsimilor, osteoporoză cât și distrugerea acelorași țesuturi și apariția acelorași tulburări metabolice ca în cazul stresului cronic).

Atunci când administrați o substanță pe care o furnizează în mod natural organismul, forțați acel țesut să mai mai producă. De exemplu, s-a demonstrat că administrarea de sintroid (o formă sintetică de tiroxină) încetinește și mai mult funcționarea tiroidei. Acest lucru este valabil pentru toți hormonii. Pe cât posibil, nu trebuie să administrați un hormon pe care corpul dumneavoastră trebuie să-l producă (excepție fac cazurile acute care sunt urgente medicale unde trebuie să se intervină prompt). Administrarea de hormoni exogeni va împiedica organismul să funcționeze normal, pentru că el nu consideră necesar să producă niște catalizatori care există deja. Glanda respectivă îşi poate încetini și mai mult funcționarea. Dezintoxicați organismul şi regenerați-l, folosind hrană crudă și plante potrivite.

Excesul de cortizol produs de către corticosuprarenale poate influența tensiunea arterială, sporind sau reducând pierderea de sodiu prin urină, deoarece cortizolul intensifică descompunerea proteinelor şi reduce sinteza acestora. Acest lucru afectează toate celelalte țesuturi din organism. Procesul este inițiat de acidoză, iar aceasta provoacă îmbătrânirea pielii, favorizează instalarea osteoporozei, prin reducerea TSH, ceea ce duce la scăderea producerii de hormoni tiroidieni, fapt care conduce la hipotiroidie.
Dietele pe bază de proteină animală conțin cantități excesive de adrenalină (epinefrină), care provoacă agresivitate, furie și eșec funcțional la nivelul suprarenalelor celor ce le consumă.

Acidoza, carnea, alcoolul, tutunul, produsele ce conțin cafeina (cafea, coca-cola etc.) acționează nefast asupra glandelor suprarenale, epuizându-le treptat.

O viaţă activă, bogată în exercițiu fizic poate atenua multe dintre efectele dăunătoare ale expunerii cronice la cortizol (hormonul principal produs de glandele suprarenale în caz de stres). Exercițiile fizice au ca efect o creștere a secreției de dopamină și serotonină, ambii compuși chimici fiind produși de creier cu efect euforizant (stimulează senzația de bine) și antidepresiv. Adoptați un program zilnic de exerciții fizice, realizate în aer liber. Contactul cu natura vă va aduce beneficii deosebite: calm, seninătate, bucurie și bună dispoziție, profunzime.

Este important de remarcat faptul că prin dezechilibrarea sistemului endocrin, întregul organism se va destabiliza. Dacă tiroida este hipoactivă, scade capacitatea de utilizare a calciului de către organism. Acest fapt poate atrage după sine apariția unor stări depresive diverse, de la formele cele mai ușoare, până la formele cronice. Dacă glandele suprarenale sunt hipoactive, veți fi invadat de angoase, în toate formele posibile. Reacțiile organismului se pot manifesta sub diferite forme, de la timiditate şi introvertire, până la teamă, neîncredere, frământare şi angoase exacerbate, atacuri acute de panică, frică paralizantă și dorința de izolare de lume. Tulburările bipolare, schizofrenia și alte stări asemănătoare sunt toate manifestări ale disfuncțiilor endocrine menționate anterior, deoarece ele afectează nivelul de calciu, serotonină, neurotransmițători etc.

Stresul cronic este o cauză principală ce duce la epuizarea glandelor suprarenale. Renunțați la ritmul trepidant de viaţă, la îngrijorări și anxietate, la nemulțumire, tristețe și mânie. Predați lui Dumnezeu toate îngrijorările și învățați să vă încredeți în El ca un copil în tatăl său. Dacă veți continua viața sub dominația stresului cronic, veți antrena efecte distrugătoare asupra propriului corp, iar finalmente veți muri. Cultivați bucuria și optimismul; acestea sunt stări care ajută enorm la buna funcționare a glandelor suprarenale.

Pentru început, ajutați organismul să se dezintoxice și regenereze, întărind în special sistemul endocrin și mai ales funcția glandelor suprarenale. Veți putea face aceasta adoptând o dietă compusă din fructe și legume crude, germeni, cereale integrale și semințe. Practicați exercițiu fizic în natură, hidratați-vă bine organismul și învățați să vă bucurați de cele mai mici lucruri și să fiți mulțumitori. Culcați-vă devreme și aveți grijă să fie camera bine aerisită.

Suprasolicitarea suprarenaliană este o temă de actualitate, este normal să ne informăm singuri, responsabilizându-ne faţă de propria sănătate, pentru că cine altcineva ar putea să o facă în locul nostru?
Glandele suprarenale luptă pentru a ne ajuta să facem faţă stresului într-un ritm de viaţă extrem de alert. O epuizare a lor ne-ar face să ne simțim “arși”, suprasolicitați și extrem de obosiți. Pe scurt, ești în burn-out.
Cu toate că ”oboseala suprarenalelor” nu este un diagnostic obținut de la vreun medic, dacă observi că trăiești semnalele descrise mai jos, ar fi bine (necesar!) să consideri o avertizare serioasă din partea corpului tău că ceva trebuie (cu aceeași necesitate!) să fie schimbat în rutina ta zilnică.

Dacă depășim cele patru stadii ale oboselii suprarenaliene urmează “insuficienţa suprarenaliană” care este cu adevărat un diagnostic medical!

Așadar, haideți să învățăm să ne ascultăm corpul și să ieșim din rularea la nesfârșit a unor obiceiuri nesănătoase. Mulți dintre noi ne-am “biciuit” glandele suprarenale prin variate tipuri de abuzuri. Când stresul persistă mai mult timp, corpul rămâne încărcat cu un exces de cortizon (hormon secretat de glandele suprarenale), acest lucru slăbind celelalte sisteme, pentru că întregul corp muncește la fel de mult ca și noi.
Cum îți ai seama că suprarenalele tale sunt obosite și ce poți face, pas cu pas?
Iată cele 9 semne care îți arată că ești în acest punct și află cum poți să te ajuți:
1. Te simți suprasolicitat de viaţă.
Atât de multi dintre noi punem auto-îngrijirea ultima pe listă sau chiar o lăsăm în afara ei, până când este prea târziu. Este trist și dureros când se mai poate face nimic.
Poate fi mult mai ușor uneori să spui “da ” decât “nu “, însă toate aceste lucruri nu conduc decât la o ardere! Succesul social este binevenit și sunt de apreciat rezultatele superioare, dar cheia succesului tău stă și în practicile de auto-îngrijire și în nivelul de împlinire și mulțumire (cât de bine te simți făcând ceea ce faci și cum poți face să te simți cât mai bine?).
Acordă-ți permisiunea de a face un pas înapoi! Corpul și suprarenalele tale îți vor mulțumi. Este clar că dacă resimți mare parte din semnele de aici, ceea ce faci acum, în momentul de față, nu funcționează pentru corpul tău. Schimbă. Schimbă-te!
2. Nu poți dormi.
În mod ideal, nevoia noastră este de 7-8 ore de somn pe noapte. Corpul are nevoie de somn pentru recuperare, resetare, reîncărcarea bateriilor pentru o nouă zi. Fiecare dimineață ar fi normal să o trăim cu motivație, reîncărcare și energie.
Cu toate acestea, mulți dintre noi renunțăm la somn pentru a continua munca sau pur și simplu din inconştienţă. Această amânare repetată a orei de adormire strică ritmul natural al organismului și echilibrul, devenind un obicei de a adormi târziu.
Este important să ne recâștigam bunul obicei de a adormi la timp. Ar fi bine ca seara la 22.30 să fim în pat, chiar dacă nu resimțim senzația de somn. O baie caldă și aromată, o muzică liniștitoare, o formă de meditație mindfulness te-ar ajuta să-ți liniștești mintea lăsând gândurile să zboare observându-le conștient, conducându-le în liniște înapoi spre trup și respirație, fără luptă sau judecată.
3. Te simți epuizat după sport.
Dacă faci sport, exercițiile fizice ar fi normal să te facă să te simți energizat, nu epuizat. Efortul fizic este un factor de stres cunoscut pentru glandele suprarenale. Prea multă mișcare poate avea un efect invers.
În altă ordine de idei, munca constanta, continua dar fără atingerea obiectivelor, generează grăsime abdominală și te face să resimți oboseală mai tot timpul.
În acest scenariu, este mult mai bine să găsești o formă mai delicată de mișcare, cum ar fi: întinderea, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, ceea ce te-ar face să te simți mai bine și nu epuizat.
Dacă motivul pentru care faci sport este obiectivul de a pierde în greutate, este de știut că 80% din rezultate provin dintr-o alimentație corectă și o dietă mentală și spirituală potrivită.
4. Hormonii tăi o iau razna.
În al doilea stadiu de oboseală a suprarenalelor, tiroida poate fi afectată generând semnele hipotiroidiei (oboseală, creștere în greutate, păr și piele uscată, circulație periferică slabă). De asemenea ciclul menstrual se oprește precoce sau sindromul pre-menstrual este mult accentuat.
În acest moment, o dietă hrănitoare, suplimentele nutriționale, un somn bun, creșterea consumului de apă, de minerale, oligoelemente și vitamina B precum și eliminarea cofeinei sunt esențiale.
5. Te simți prea anxios sau deprimat.
Când se întâmplă prea multe într-un interval scurt de timp, este absolut normal ca anxietatea să înceapă să se manifeste. Presiunea termenelor, programul prea aglomerat fac corpul să producă nivele crescute de adrenalină. Hormonii suprarenalieni sunt implicați în procesele cognitive , în stările de spirit și cele mentale, în moduri extrem de complexe.
Anxietatea și depresia sunt direct legate de asta, toleranța la stres scade simțitor și ne simțim mult mai frustrați.
Ia-ți mai mult timp pentru tine! Hotărăște ce înseamnă cu adevărat “destul“. Sănătatea și bunăstarea sunt mai importante decât o bucătărie perfect curată sau o funcție care nu mai este interesantă.
6. A apărut o poftă de a mânca sărat.
Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că trupul tău caută sodiul (nu clorura de sodiu) și alte minerale. Atunci când este epuizată producția de aldosteron (hormonul care reține sarea ), tensiunea arterială scade, apar palpitații, poftă de sare și vertij. De aceea este important să te asiguri că primești suficiente minerale din rutina alimentară zilnică. Sunt de dorit minerale de înaltă calitate în formă osmotică sau ionică (Super Water), alge marine (Spirulina), fructul de Noni, Schizandra, Goji, Rhodiola Rosea.
7. Te simți “înțepenit” și “inflamat”.
Ca reacție la evenimentele stresante, corpul tău manifestă rigiditate și durere, acest lucru semnalizând faptul că nu primești o reîncărcare completă. Stresul poate fi resimțit în gât, spate, maxilar, etc.
Senzațiile de acest fel pot fi reduse printr-o optimizare a somnului, masaj, stretching, meditații, rugăciune, băi calde cu sare de mare, suplimente nutriționale pe bază de vitamine B și magneziu.
8. Ești dependent de cofeină pentru a avea energie după-amiază.
Ceea ce trebuie să știm despre cofeină este faptul că nu ne dă ci ne “împrumută” energie. Poate fi bună pentru unii și nu la fel de bună pentru alții. Ea ne ajută să trecem peste zi cu o stimulare adăugată, reprezentând de fapt un “bici” pentru suprarenale. Ne menține stresul în corp și stimulează producția de cortizon și epinefrină.
În zilele de reîncărcare este bine să recurgem doar la ceaiuri din plante și înlocuitori de cafea cum ar fi: busuiocul sfânt, rădăcina de păpădie, mentă, sunătoare, tei, iasomie, cicoare, etc.
9. Digestia este dificilă.
Când suntem supuși stresului, corpul nostru nu se concentrează pe digerarea și absorbția optimă a nutrienţilor din alimente. Funcțiile digestive și metabolice sunt mult încetinite și, ca atare, probabilitatea de balonare după mâncare, creșterea în greutate, indigestia, constipația sau diareea este mult mai mare. Chiar dacă mănânci sănătos, atunci când corpul tău este sub stres, nu poate asimila complet hrana.
Ca sfaturi pentru optimizarea digestiei ar fi: o dietă ușoară, consum de apă și lămâie, rezervarea unui timp suficient pentru savurarea mâncării, minerale suficiente, plante precum Valeriana, administrarea unui probiotic zilnic.

Așa-zisa „luptă” împotriva stresului cronic, burn-out-ului, epuizării suprarenalelor devine cu adevarat eficientă abia în momentul în care n-o mai considerăm luptă, ci devine un stil de viață.

Să ne fie de (și cu) folos!

Cu drag și cu iubire,

Aura.

01/09/2019

glande-suprarenale

3 gânduri despre „Stresul cronic – Burn-Out – Epuizarea suprarenalelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.