George Enescu

George Enescu, născut pe data de 19 august 1881, la Liveni-Vârnav, Botoșani, în România, a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.
”Ne-am căptușit cu modele false, modelul omului care reușește ușor, care se descurcă, care știe să facă bani. Ne-am pierdut moralitatea, manierele și educația. Am uitat să ne mai îmbrăcăm frumos, să ne mai purtăm elegant.
Am pierdut – nu burghezia materială, ci burghezia spiritului, noblețea spirituală. Trăim azi într-un mediu semi-cultural și parvenit, impulsiv și brutal. Suntem foarte departe de ce am fost cândva…”.
Cuvintele lui de-acum atâția ani, sunt mai mult decât atunci, valabile. Actuale. Ceea ce este trist. Deloc încurajator. Înseamnă că-n toți anii ăștia care-au trecut, n-am înaintat defel, din contră, am regresat. Înseamnă că timpul a cam trecut degeaba…

2 gânduri despre „George Enescu

  1. Timpul e ca vântul… Erodează într-un loc și adună într-altul. Încă la 1870, Eminescu își numea contemporanii „epigoni-simțiri reci, harfe zdrobite” și căuta după modele tot în urmă. Cât de în urmă? Și ce mai este un model? Vedem un Sadoveanu, munte al literaturii noastre, care s-a alipit regimului comunist, făcându-se frate cu d…., vedem un Arghezi, un Constantin Chiriță, ba chiar și pe Păunescu îl pot trece cu regret în rândul ariviștilor. Și atunci dacă nu de aici, de unde ne luăm modelele? Este simplu, dar parcă oamenii se sfiesc să o mai spună. Singurul model de urmat, Cel fără de nicio pată cu adevărat, este Iisus Hristos. Iar toți cei care au avut tăria de a călca pe urmele Sale, au ajuns sfinți. Nu zic că am fi toți în stare, deși ar fi minunat. Dar măcar să ne poziționăm către această direcție, asemeni florii soarelui, care stă într-un loc, legată de a ei tulpănă, însă cu fața mereu îndreptată după lumina soarelui.
    Spre Tine, Doamne, fie inima mea!

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.