Căprior

În fiecare an când mergem în România, mergem și la Nicula. Altfel nu se poate.
Și de fiecare dată am parte de un cadou. De o surpriză. Ceva se petrece. Ceva special. Ceva unic. Ceva minunat. O minune a mea.
Și asta începând cu prima, pe care deja o știți, cu mirosul florilor în plină iarnă…

https://aurablupu.com/2018/10/16/nicula-2/
Anul acesta am avut parte de două cadouri: un căprior și-o ușiță; deschisă…

Altă surpriză de care-mi amintesc a fost când, pregătiți de plecare, –   paradoxal cu inima frântă și plină de îndoieli dar și-n al nouălea cer de fericire – (era în anul când ne-am mutat în Belgia, 2007, la începutul lunii august), ne-am dus să ne luăm rămas bun de la icoană. Nu puteam pleca fără să o facem. Pe de o parte eram fericită c-o să fim în sfârșit împreună toți 5 și-o să-mi văd visul cu ochii (de-ai duce și pe bărbații mei în Belgia), pe de altă parte eram îngrijorată c-o să ne-aruncăm într-un necunoscut și-o incertitudine plină de spaime și frici; murmuram rugăciuni cu fruntea lipită de icoană, înghițindu-mi lacrimile și înfrânându-mi suspinele. Era puțină lume, fiind aproape singuri în mănăstire. Și-aud la un moment dat zgomote neobișnuite, vorbit tare și zdrăngănit. Mă întorc și văd o echipă de filmare. Ne așezăm cuminți pe-o bancă, lângă perete (ne-am dat seama că aveau nevoie de prim-planul cu icoana, așa că ne-am scos din cadru) și ne-am continuat rugăciunile. Și-apoi auzim o voce. Cineva începuse să cânte. O femeie micuță, îmbrăcată-n strai popular, cu batic pe cap, cânta cu patos, plină de emoție… Am încremenit. Mănăstirea toată parcă vibra la vocea ei. Atât de puternică! Atât de pură! Și-atât de dumnezeiesc de frumoasă! Habar n-aveam cine era sau ce cânta (am aflat apoi că era o priceasnă și-am bănuit că fusese Eugenia Marinescu). Știu doar că hohoteam de plâns și tremuram de suspine pe care, de data asta, nu le mai înfrânam. Nu mai puteam… Nu mai eram în stare.
La plecare un călugăr bătrân, ce spovedise până atunci, ne-a făcut semn să mergem la dânsul. Probabil observase zbuciumul și plânsul nostru. Nu mai știu dacă ne-a întrebat dânsul sau am început noi să-i spunem „of”-ul nostru, dar când a auzit că plecăm definitiv, ne-a spus: „Când o să vă fie mai greu – și-o să vă fie! – citiți paraclisul Maicii Domnului. Și-o să vă ușureze.” Și ne-a binecuvântat. Paraclisul l-am citit de-atâtea ori că-l știam pe de rost. Deci v-ați prins cam de câte ori ne-a fost greu… Dar ne-a fost și bine.
Și-n fiecare an continuăm să mergem la Nicula…
Iar anul acesta, așa cum am scris mai sus, am avut două surprize: un căprior și o ușiță… Deschisă.
Un alt vis împlinit. O altă dorință.
Pentru că de fiecare dată când mergem la Nicula înconjur bisericuța veche. Îmi lipesc fruntea de lemnul ei, inspir mirosul inconfundabil de busuioc și tămâie și lemn înfierbântat de soare; și mă închin. Și-n fiecare an, înconjurând-o, prin gemulețe privesc cu jind în interiorul ei (pentru că nu este permisă intrarea decât arareori), dorindu-mi și visând să pot păși – măcar o dată – acolo, în locul sfânt unde icoana Maicii Domnului a lăcrimat.

Iar anul ăsta, prin ușița găsită deschisă, am pășit. Nu pentru mult timp. Doar câteva minute. Dar am pășit.

Cum să nu fi fericit? Smerit? Și recunoscător?

Iar a doua surpriză m-a așteptat afară, la plecare. În parcarea mănăstirii, luându-mi bun-rămas, privind dealurile, pădurile și zarea, am zărit deodată ceva mișcând prin iarba înaltă, sub deal, chiar la marginea pădurii. Era un… căprior. M-a văzut și el dar n-a fugit… A rămas nemișcat câteva clipe, apoi a continuat să pască liniștit. Am apucat chiar și să-i fac câteva poze… Abia când un alt pelerin s-a apropiat – cam zgomotos – a dispărut în pădure. Și dus a fost…

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

#TrăirileAurei2

 

Donație

Vă place ceea ce citiți? Aici puteți sprijini autoarea. Mulțam fain!

€10,00

4 gânduri despre „Căprior

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.