Diacritice

De când m-am apucat de scris, am învățat deja foarte multe. Și cu fiecare zi, învăț și mai mult.  Ziua de ieri a venit cu o lecție. În entuziasmul și efervescența mea, că mi-am regăsit „vocea” și pot scrie din nou, am făcut greșeli de punctuație. „După virgulă se lasă spațiu.”, așa cum mi-a atras atenția cineva ieri. Și-i mulțumesc. Da’ fix la asta nu m-am gândit io, vă spun drept. Am încercat în scrierile mele să folosesc diacriticele, mi s-a părut mai important să fac diferența dintre un „caci” și „căci”   decât spațierea între semnele de punctuație. Dar no, greșeala e greșeală, îmi fac „mea culpa”, îmi trag un șut în cur și mă pun singură la colț. 😜 Am fost naivă și încrezătoare. Credeam că mesajul transmis și ceea ce scriu contează. Eh, se pare că nu pentru toată lumea. Alții preferă să remarce, în primul rând, greșelile. Dar important este să învățăm din ele.

Ziua de ieri mi-a amintit de prima mea ieșire din țară. Când am oprit într-o benzinărie.
Am mers direct la toaletă. Și-am stat și m-am zgâit ca tuta pe pereți, căutând de unde să trag apa. Nu găseam niciun fir de care să trag, nimic. Până m-am prins io de șmecherie, mai c-au plecat fără mine! A doua oprire… Iar fuguța la baie. Cu trasu’ apei m-am dumirit. No amu cum mă spăl pe mâini? Tăt cătam de unde să învârt robinetu’ cela și numa’ nu-l găseam… Și văd că apare o tanti (ca noroc!), bagă mâinile sub el și… minune! Pornește apa! Și exemplele pot continua. 

Plecată din România pentru prima oară peste hotare, în 2002, neînvățată și neobișnuită cu „străinătatea”, vă dați seama că eram ca un pui de cuc căzut din pom. Da’ am învățat.
Trecând peste „rușinea” de-a fi neștiutoare, am căscat bine ochii, am ciulit urechile și m-am descurcat.

La fel cum o să fac și acum.

Iertați-mi greșelile. Sunt la primele ieșiri „peste hotare”. Tot ce-am scris până să public în spațiul online, a fost doar în jurnalele mele, în caietele scrise de mână, unde spațierea era ultima mea grijă. Sau în mesajele de pe mobil pe care i le scriam lui Adiță, unde aveam 160 de caractere pentru 0,80 cenți SMS-ul și-n care îngrămădeam cuvintele, ca să facem economie.

Apreciez oamenii care vor să ajute. Care te corectează binevoitori și amabili. Cei care însă stau pe margine, te privesc și se amuză copios pe seama ta că habar n-ai cum să pornești aparatul de uscat mâinile sau să tragi apa, intră-n altă categorie.

Mulțumesc cititorilor mei fideli și le promit un singur lucru: că o să scriu în continuare ca și până acum.

Din suflet. Și sincer.

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

Fragment din „Trairile Aurei”. Cartea poate fi comandata de pe Amazon:

https://www.amazon.com/Trairile-Aurei-Romanian-Aura-Lupu/dp/6069461800/ref=sr_1_1?keywords=trairile+Aurei&qid=1579088884&sr=8-1

Mulțumesc!

 

Donație

Vă place ceea ce citiți? Aici puteți sprijini autoarea. Mulțam fain!

€10,00

2 gânduri despre „Diacritice

 1. A republicat asta pe Aura B. Lupu și a comentat:

  Da’ fix la asta nu m-am gândit, vă spun drept. Am încercat în scrierile mele să folosesc diacriticele, mi s-a părut mai important să fac diferența dintre-un „caci” și „căci” decât spațierea între semnele de punctuație.
  Dar no, greșeala e greșeală, îmi fac „mea culpa”, îmi trag un șut în cur și mă pun singură la colț. 😜
  Am fost naivă și încrezătoare.
  Credeam că mesajul transmis și ceea ce scriu contează.
  Eh, se pare că nu pentru toată lumea. Alții preferă să remarce, în primul rând, greșelile.
  Dar important este să învățăm din ele.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.