Între cer şi pământ

 

 

Octombrie 2002. Toamna.

Un anotimp atât de frumos! Însă un an cu amintiri atât de dureroase!

Cu o geantă mică pe umăr, cu 10 euro în buzunar, îmbrăcată cam subţire pentru vântul rece de aici, priveam frunzele spulberate de vânt şi mă întrebăm: „Oare unde-o să dorm la noapte? Oare ce-o să mănânc?”. M-am aşezat pe-o bancă şi-am început să scriu în jurnal. Fumam. Asta-mi mai ţinea parcă de foame. Mă gândeam la copiii lăsaţi în România, le vedeam fetişoarele triste, parcă le auzeam vocile subţiri şi-mi doream cu disperare să-i pot lua în braţe. Dar gata. Nu-mi puteam permite să mă mai gândesc la ei, era musai să-mi păstrez puterea. O făceam pentru ei, pentru viitorul lor. România mă scuipase afară. Cu două slujbe şi tot nu făceam faţă. Abia reușeam să plătesc facturile. Ziua de salariu însemna 100 de grame-n plus de parizer şi poate şi vreo 2 roşii. De haine la copii şi încălţări ce să mai zic…

O poză de-a lor e şi acum pe frigider. De aducere aminte. O poză în care Sergiu încearcă să-şi ascundă papucii rupţi, punând un picior peste celălat. Vlad ce să mai încerce? Era încălţat cu şlapii mei de cauciuc. Hainele din căpătat, evident. Dar ce zâmbete aveau, Doamne! Octombrie. Câteodată mă simt de parcă aş avea 100 de ani. De parc-aş fi trăit 100 de vieţi.

Încerci să uiţi. Încerci să ierţi. Îţi iese câteodată şi nu prea… Cum să uiţi, când de fiecare dată când te priveşti în oglindă ochii îţi amintesc prin tot ce-ai trecut? Măcar acum, când te gândeşti la toate astea, nu-ţi mai simţi stomacul ghem şi niciun cuţit nu-ţi mai trece parcă prin inimă. Îţi aminteşti. Şi-atât… Bineînţeles că la scenele de film în care el o bate întorc capul, strâng ochii şi-mi acopăr urechile, bâjbâind cu disperare după telecomandă. Pentru că fiecare lovitură o simt ca şi cum eu aş fi cea lovită. Chiar si azi, când dragul meu Adiţă ridică mâna, vrând să mă mângâie, instinctiv mă retrag ca o broască ţestoasă sub carapace. Ca şi-un câine bătut, chiar şi când vrei să-l mângâi, se fereşte.

Obişnuinţe de care nu mai poţi să scapi. La fel ca şi de amintiri. Poate că de asta încerc cu atâta ardoare să creez cât mai multe amintiri frumoase, cu speranţa că o să le ascundă, astupe, înăbuşe pe celelate. Încerc. Câteodată reuşesc. De cele mai multe ori, nu. Ajunge un miros, o bufnitură, o sudalmă, un strigat şi gata, amintirea apare la suprafaţă. Mi se pune un nod în gât, apoi încep să mă sufoc, camera parcă se strânge, se micşorează… După ce criza trece, sunt atât de obosită, de parcă aş fi tras în jug. Au trecut 15 ani. Am ars şi-am renăscut de zeci de ori… De fiecare dată când am crezut că am scăpat, gata cu suferinţa, gata cu încercările, am încasat-o iar. Şi iar. Dar tot ce-am visat, tot ce-am sperat am transformat în realitate. Dacă Dumnezeu a ridicat în faţa mea un zid înalt cât un munte nu doar că l-am trecut, l-am făcut fărâme. Cu unghiile, cu dinții, cu mâinile goale l-am transformat în pulbere… și l-am trecut! Băieții mei nu mai sunt în România de mult, am reușit să-i aduc lângă mine pe toți patru, trei bărbați şi-un câine… Sergiu muncește deja iar Vlad e anul III la Universitatea din Gent. Edi a îmbătrânit. Şi noi la fel… Am știut dintotdeauna că merită să lupți, că trebuie să strângi din dinți, să-ți muști pumnii, să-ți înghiți lacrimile, dar capul să-l ții întotdeauna sus. Spre cer.

Cu cât suferința e mai adâncă, cu atât răsplata e mai mare.

Şi este. Mare.

Între cer şi pământ.

Aura B. Lupu

02.10.2017

Foto: Aura Lupu, arhiva personală.

1498789_829088447139590_1206059247765136777_o

Fragment din „Trăirile Aurei”.

Cartea poate fi comandată de pe AMAZON:

https://www.amazon.com/Trairile-Aurei-Romanian-Aura-Lupu/dp/6069461800/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1539669195&sr=8-1&keywords=trairile+aurei

Donație

Vă place ceea ce citiți? Aici puteți sprijini autoarea. Mulțam fain!

€10,00

19 gânduri despre „Între cer şi pământ

  1. O poveste trista , dar reala , e povestea ta … in care ma regasesc si eu in suferintele tale si multe alte femei … Doar ca Dumnezeu a tinut cu tine , si te-a indreptat pe drumul cel bun . Ma bucur foarte mult pentru tine si familia pe care ti-ai format-o dupa atatia ani chinuiti 😘😘😘. De acum sa avem parte de sanatate , restul se rezolva . Te pup si iti doresc tot binele din lume 😘😘😘.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Ma cutremura atata suferinta cat poate provoca aceasta tara bolnava de o vesnica neputinta. Sunteti oameni puternici si va admir! Pe toti, iar pe tine ca ai puterea sa incerci sa te vindeci prin scris.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Cum se spune, dumnezeu te încearcă, însă nu te lasă la greu. Felicitări, pentru faptul că ați reușit să depășiți aceste cumpene ale vieții. Rânduri cu o profundă încărcătură emoțională.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.