Repararea coafei rotatorilor

Pentru că m-ați întrebat de multe ori ce operație am avut, ce-am pățit etc., am găsit un articol care descrie în amănunt procedura, iar pentru cei care au curaj este inclus și-un videoclip.

Repararea coafei rotatorilor este o interventie  chirurgicală prin care unul sau mai multe tendoane rupte la nivelul umărului sunt refixate la locul lor natural de atașare de pe capul humerusului. Procedura este tipic realizată  artroscopic, prin cateva mici incizii, utilizând  instrumente subțiri, special create, implanturi si fire de sutura extrem de rezistente.

Repararea Artroscopica a Coafei Rotatorilor este indicată când cineva are o ruptură completă a unuia sau mai multor tendoane, care îi cauzează durere si slăbiciune musculara.

În timpul operației tendoanele sunt mobilizate si eliberate din tesutul cicatricial si apoi reatasate la locul lor pe os. Dupa reparare, tendoanele vor fi protejate prin imobilizarea temporară a umărului iar in timp ele se vor vindeca și lipi de os.

Repararea Artroscopica a Coafei Rotatorilor. Tendonul este atașat de os cu ajutorul unor dispozitive denumite ancore de sutura, pe o suprafață de câțiva cm pătrați, zona denumita loc de insertie. In anii trecuti tendoanele erau de regula refixate la os folosind un singur rând de ancore prin tehnica single row cu aducerea tendonului la marginea locului de insertie. În prezent tehnica double row este cea mai utilizată, cu fixarea tendonului folosind 2 rânduri de ancore, medial si lateral, cu fire care se încrucișează peste tendon suture bridge apasand uniform tendonul pe os. Aceasta tehnică pare sa aibă o rată de vindecare mai mare in comparație cu tehnica anterioară deoarece reinsertia tendonului la os este mai solida și mai anatomică .

Cum este Recuperarea După Repararea Artroscopica A Coafei Rotatorilor?
Recuperarea functionala dupa aceasta interventie depinde de mai multi factori cum ar fi: câte tendoane au fost rupte și au necesitat reparare, cât de retractate au fost tendoanele sau cât de degenerate si uzate au fost ele în momentul repararii.

După repararea artroscopica a tendonului supraspinos, cea mai des întâlnită leziune, pacientii vor părăsi spitalul a doua zi după operație si vor fi imobilizati în esarfa timp de 4-6 săptămâni. Pentru a preveni înțepenirea umărului vor începe imediat exerciții de mobilizare pasiva cum sunt exercițiile pendulare. Pentru aceasta pacientul va scoate periodic brațul din esarfa, se va apleca în fața si va lasa brațul să atârne liber ca un pendul imprimand din corp mișcări circulare la nivelul acestuia. În acest fel umărul va fi mobilizat pasiv, fără contribuția activă a mușchilor și zona reparată va fi protejată.

Dupa aceasta perioada de 6 saptamani, pacientul va renunta la imobilizare si va începe un program de recuperare asistat de kinetoterapeut. Kinetoterapia va ajuta la redobândirea treptată a mobilitatii si forței musculare. În medie la 12 săptămâni după operație pacienții vor avea o mobilitate completă, vor fi fără dureri dar vor avea încă musculatura slăbită. Recuperarea forței musculare necesită 6 până la 9 luni deoarece pacientii au avut acest deficit de forță de mai mult timp.

Majoritatea pacienților operati se declară satisfacuti de rezultatul repararii, unii chiar și la 10 ani de la interventie.

Articol preluat de pe chirurgieartroscopica.ro

9 gânduri despre „Repararea coafei rotatorilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.