Încâlceli-descâlcite. Sper…

Pentru că am tot dat de problema asta în ultima vreme, am zis că-i musai să scriu despre ea, sper să ajute cât mai multă lume care încă nu știe despre ce și cum ar trebui să facă. Mai ales că nimeni nu-ți spune dinainte, nici nu se obosesc să te informeze, nici angajatorii, nici interimurile, considerând că-i treaba ta să-ți bați capul dacă vrei să iei banii cuveniți.

Când suntem tineri, sănătoși și în putere nu ne prea gândim la ea, dar uite că mai îmbătrânim, apar boli, se întâmplă accidente. Când te muți într-o țară străină, trebuie să-i știi legile, ce anume ai de făcut în caz că… Și nu prea știm, din păcate. Io, din proprie experiență și din ce-am învățat pe pielicica mea, am zis și susțin în continuare că-i bine să te înscrii din start, imediat, la o casă de asigurări de sănătate – ziekenfonds sau mutualiteit și la sindicat – vakbond. Treaba ta pe care și cum o alegi, pe ce criterii, doar să fii înscris. Într-adevăr plătești o cotizație dar ești măcar liniștit.

N-o să uit niciodată ce mi-a spus un belgian când, după ce-am venit aici, ceva n-am făcut cum trebuia și-am exclamat, tot io, indignată: „Da’ io n-am știut asta!” „Faptul că nu știi nu te scutește de responsabilitate sau de vină, e datoria ta să știi!”, mi-a răspuns zâmbind, cam crud și satisfăcut. Dar a avut perfectă dreptate.

Ce mulți nu știu este că, în cazul în care ești bolnav, ok, primești un atest de la medicul curant pe care-l trimiți la locul tău de muncă, cât mai curând posibil, „Afwezigheidsattest”, (eu fac întotdeauna copie după el, că se mai întâmplă să se „rătăcească” și să spună că nu l-au primit) dar, în cazul în care lucrezi prin interim, sau ai contract determinat, sau ai un statut diferit (poți fi „arbeider” – muncitor sau „bediende” – funcționar) și ești în imposibilitate de muncă mai multe săptămâni, musai trebuie anunțată ȘI casa de asigurări de sănătate – MUTUALITEIT, pentru că ea plătește concediul medical pe mai departe, nu firma pentru care muncești. Depinde de contract, nu știu cum este pentru fiecare caz în parte, dar tocmai de asta e bine să vă informați din timp.

La înscriere ca membru primiți un dosar cu acte de tot felul, cu vignete, care au datele voastre personale, dar și un altfel de atest: „Getuigschrift Van Arbeidsongeschktheid”, care trebuie completat de medicul curant și trimis la medicul muncii de la casa de sănătate de care aparțineți, Partena, Bond Moysen, Neutraal Ziekenfonds, Christelijke Mutualiteit etc. Eu m-am învățat minte să-l trimit recomandat, cu ștampila poștei pe care se vede data clar, e un termen de 48 de ore ca să fii eligibil de plată, altfel pot invoca motivul că n-a fost trimis la timp și ești penalizat câteva zile.

Și nu uitați, faptul că nu știți, nu interesează pe nimeni, nu-i o scuză, nu-i un motiv, VOI sunteți cei în pagubă, voi sunteți cei care n-o să fiți plătiți.

Să vă fie de folos!

Cu drag și cu iubire,

Aura.

24.09.2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.