Atomium și Manneken Pis

Când vii în Belgia, două puncte importante e musai să le vezi, altfel nu poți zice c-ai vizitat-o, două lucruri trebuie bifate ca să primești ecusonul de vizitator: Atomium-ul și Omulețul pișolcoș (pișăcios) – Manneken Pis. Numele-i provine dintr-o faptă devenită istorică, când copilul a salvat Brusselul de la nimicire. În secolul al XVII-lea, la un moment dat, olandezii au vrut să dea foc cetății. Când au dat foc fitilului, un băiețaș pierdut, ce rămasese în afara cetății, a urinat pe fitil, și astfel a rămas celebru. N-am reușit azi să-l vedem, între două reprize de ploi am apucat să vizităm doar Atomium-ul .

Atomium-ul este o creație simbol a Brusselului. Proiectat de inginerul André Waterkeyn și de arhitecții André și Jean Polak, are o înălțime de 102 m. Cele nouă sfere ale sale din oțel inoxidabil cu diametrul de 18 m sunt conectate, astfel încât întregul are forma unei celule unitare a unui cristal mărit de 165 miliarde de ori. Tuburile cu diametrul de 3 m conectează sferele de-a lungul celor 12 margini ale cubului și toate cele opt vârfuri spre centru. Acestea includ scări, scări rulante și un ascensor (în tubul central, vertical) pentru a permite accesul la cele cinci sfere locuibile, care conțin săli de expoziție și alte spații publice. Sfera de sus include un restaurant care are vedere panoramică la Bruxelles.

Nici sus n-am putut urca, nu e voie cu câini, așa că ne-am mulțumim să-l admirăm de jos și de prin preajmă.

Chiar daca l-am văzut de destule ori, încă mă impresionează și mă bucur să-l revăd.

Pozele cu omulețul pișolcios sunt de dățile trecute, când i-am dus pe alți vizitatori pe-acolo, însă cele cu Atomium-ul sunt freș-freșuțe, 😁 adică de azi.

Cu drag și cu iubire,

Aura.

22/08/2021

4 gânduri despre „Atomium și Manneken Pis

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.