Perseidele, momentul dorințelor și cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți

Perseidele sunt o ploaie de meteori, nu o ploaie de stele, cum îmi place mie s-o numesc, greșit, ce-i drept, pentru că ploile de stele sunt un fenomen foarte rar, în timpul lor se pot observa câteva mii de meteori pe oră, spre deosebire de câteva sute în timpul ploii de meteori.

Ploaia de meteori, stelele mele căzătoare (uite o denumire mai poetică și totodată corectă😁) apare atunci când Pământul trece prin fluxul de resturi provenite din coada unei comete, în cazul Perseidelor, cometa Swift-Tuttle.

Meteorul tipic rezultă dintr-o particulă care are dimensiunea unui fir de nisip și care, intrând cu o viteză uimitoare în atmosfera Pământului, se vaporizează, lăsând o dâră luminoasă pe cer. Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, parcă o explozie, eu am văzut asta o singură dată, spre dimineață. Eram în Cuzdrioara, întinși pe-o plapumă în mijlocul curții, iar mingea aceea uluitoare de foc a explodat deasupra casei vecinei mele.

Perseidele au fost observate regulat, pe o perioadă de mai bine de 2000 de ani, iar primele informații despre acest fenomen sunt din Estul Îndepărtat. Catolicii se referă la Perseide ca fiind Lacrimile Sfântului Laurențiu, asta și pentru că el este sărbătorit pe 10 august, data la care apare ploaia de meteoriți. Cometa Swift-Tuttle are un nucleu cu diametrul de 10 kilometri iar meteorii care se văd acum sunt particule eliberate în timpul trecerilor cometei la periheliu. Numele provine din grecescul Perseides, un termen care se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

Ploaia de stele căzătoare a Perseidelor s-a putut vedea și în acest an începând cu luna iulie. Perseidele au loc între 17 iulie și 24 august 2021, iar ploaia de meteoriți poate fi văzută de oriunde din lume. Spectacolul de pe cer este mai intens în emisfera nordică a Pământului, în orele de dinaintea dimineții. Punctul de apogeu al Perseidelor va fi atins în noaptea de 12 spre 13 august 2021, când numărul de meteori poate ajunge chiar și până la 200 pe oră. Eu, personal, cele mai multe stele căzătoare pe care le-am numărat într-o noapte au fost 55. Anul acesta avem noroc și cu luna care va fi doar 13% plină, lucru ce ne va ajuta să observăm dârele luminoase de pe cer, plus, condiția esențială, să avem un cer senin. 🙏⁠ Trebuie doar să fim într-un loc întins, întunecat, ideal ar fi pe un câmp, departe de oraș și de orice sursă de lumină. Nu-i nevoie de niciun instrument special de observare pentru că ele se văd foarte bine cu ochiul liber. Ne putem lua un sac de dormit, o pătură sau un șezlong, musai o soluție contra țânțarilor și să ne înarmăm și cu răbdare, pentru că stelele căzătoare trebuie totuși vânate, trebuie să ne uităm la cer măcar o oră, timp în care cu siguranță vom vedea spectacolul uimitor al Perseidelor. 

Aștept să-mi scrieți câte-ați numărat și nu uitați ce-i mai important, la fiecare stea căzătoare, să ne punem o dorință. Pentru că așa se zice, nu? Fiecare dorință pusă atunci, se va îndeplini.

Cu drag și cu iubire,

Aura.

09/08/2021

PS Și nu uitați de cărți, le găsiți pe-aici:

https://www.libris.ro/librarie-online?fsv_77564=Aura+B.+Lupu

și-aici:

Eu. Și atât.

Mulțumesc!


7 gânduri despre „Perseidele, momentul dorințelor și cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți

    1. Mulțumesc frumos, Ștef, la fel îți doresc. Să știi că io le vânez ce câțiva ani și nu regret nicio secundă din nopțile petrecute pe ciripuri, ba sunt fericită c-am mai molipsit și pe alții să le vâneze. 😁

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.