Ferească sfântu’!

Să te ferească sfântu’ să pui vreo întrebare în vreunul din grupurile astea de pe Facebook, că ești mâncat, cu ficat-ficat (era o reclamă amuzantă) și fulgi cu tot! N-ai ce spera sau crede că o să chiar primești și-un răspuns ajutător, n-apucă oamenii cumsecade să-ți scrie, că deja ești luat în bășcălie de ăștia care cred că asta fac și asta așteaptă, să fie „dăștăpți”. Cineva întreba care rută ar fi mai bună din Belgia spre România, mulți dintre cei care au purces la drum zilele trecute s-au plâns de multele ore pierdute pe drum, în trafic, și no, voia omul să știe alternative care să-i fie de ajutor. Să te ții nene, la ce comentarii pline de bunăvoință, bunătate și empatie au curs: „Dar de avion n-ai auzit? Prin Siria-i drumul cel mai scurt. Da’ ce, n-ai GPS?” etc. Altcineva care pleca cu avionul, uitase să includă un bagaj și întreba care ar fi costurile, dacă se prezintă cu el la aeroport. No, stai să vezi și-aici bunătate ruptă din rai: „Ți-ai uitat valiza cu ciocolata de la Action, pentru neamuri? Te costă mai mult decât biletul, dă-i pace!”.

Pe mine încă mă uimesc comentariile astea, recunosc. Încă mă întreb de unde atâta răutate, Doamne? De unde atâta lipsă de bunăvoință și de empatie? Plec cu inima îndoită, și asta trebuie să recunosc. Cred că-i primul an în care chiar dacă nu mai pot de dor, totuși mă-ndoiesc. De obicei eram plină de entuziasm și nerăbdare, eram ca o oală sub presiune, de bucurie și extaz că mă întorc în țară. Simplul gând, simpla rostire a acestor cuvinte, „Mă întorc în țară!”, mă umplea de fericire și-mi aducea lacrimile-n ochi, tropăiam pe loc de nerăbdare și de bucurie că plecăm. Acum sunt multe necunoscute, multe neliniști, multe întrebări, gustul care mă încearcă-i dulce-amar. Da, am auzit de avion, am și zburat de fiecare dată când a fost posibil, dar uite că anul ăsta nu-i, am un câine pe care nu-l pot lăsa aici, musai să-l iau cu mine, iar explicații de ce fac asta, nu mai am chef să dau nimănui. Obosești să tooot explici unor pereți goi și reci. Obosești să te explici mereu, când tu ești plin de fericire că te duci acasă, chiar și cu mașina, nu cu avionul, sau că ai cumpărat, chiar și de la Action, ciocolată pentru cei dragi, sau câteva jucării pentru nepoți, sau cafea pentru mama de la Lidl… Asta-i fix treaba ta și-a nimănui altcuiva. Dar să fii judecat pentru toate asta, e dureros.

Ferească sfântu’ să pui vreo întrebare în vreunul din grupurile alea pline de „dăștăpți” și de bogați, care zboară doar la clasa I, cumpără doar diamante pentru cei dragi și ciocolată cu foiță de aur. Domne feri!

Pe voi ăștia, amărășteni ca mine, care plecați în țară pentru că nu mai puteți de dor, nu ca să vă etalați averile și bunăstarea, nu ca să impresionați pe cineva, ci ca să vă revedeți familia, no, pe voi ăștia, v-am țucat!

Cu drag și cu iubire,

Aura.

08/07/2021

22 de gânduri despre „Ferească sfântu’!

  1. Ooo, daa, sper să ajungem, ar fi minunat să te strâng în brațe „de-anume”, cum zicem noi. Issa, să știi că nici Max nu-i prea prietenos, are piticii – și preferații – lui (ca mine, dealtfel 🤪), va fi o călătorie cu surprize. Dar asta e, orice are un început. Te îmbrățișez! (Încă virtual 🤗)

   Apreciat de 2 persoane

 1. Aura dragă, ştiu că un din ăsta îţi poate strica dacă nu ziua, măcar o mică parte din ea, ştiu. Doar numai ce am scris şi eu zilele trecute despre oameni care-ţi pot strica bucuria şi cheful. Nu ştiu ce-i aia Action , am înţeles însă din context şi m-a pufnit râsul. Da, da, lasă să-şi cumpere ei etichete, că la multe numai numele e de ele. Io mor după ciocolata aia mică, Rom, e ieftină tare, dar e o bunătate, n-o dau pe multe altele. Ce-i cu prostia aia, cu faptul că iei produse mai ieftine? Dar na, când noi ne facem vile şi dormim tot într-o cămăruţă, să nu le stricăm, sau luăm maşini cu bani mulţi şi nu avem bani de motorină… nu mai zic nimic.
  Să aveţi drum bun, să fie Max liniştit şi răbdător (e primul drum aşa lung pentru el, nu?) şi să-i găsiţi bine pe toţi cei dragi. Asta e tot ce-i mai important.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Doamne, ce pe suflețelul meu ești tu, Potecuță! Mulțam la Dumnezo că mi-o luminat mintea și mi-o scos și mie fumurile din cap, (avut-am și io bugăte, haine de țifroșag și chestii speciale, numa’ pentru musafiri și-n zile de sărbătoare 😳) acum folosesc tot ce am, cu drag și bucurie, mănânc ce-mi tihnește și trăiesc din plin. Da, e primul lui drum mai lung, mulțumim mult! Te îmbrățișez! 💖

   Apreciază

   1. Cu toţii cred că încă avem nişte căni de cafea pe care le scoatem de sărbători sau la musafirii mai… altfel. Sau servicii de masă care stau în cutii că-s prea pretenţioase să le scoatem toată ziua, sau aia sau ailalată. Dar de aici până la a le vorbi de sus celor pe care-i credem inferiori e mult. Şi tu nu faci asta şi nu cred că ai făcut-o vreodată. 😉
    Îţi mulţumesc şi te pup cu drag!

    Apreciat de 1 persoană

 2. Eu când dau de astfel de comentarii mă întreb, ba chiar mi-i interesant: Oare chiar le place să se oprească din ,,răsfoit ” facebook-ul și să împrăștie venin și prostie? Uneori, ( se mai întâmplă) dau pe fb de vreun articol cu care nu sunt de acord, dar îmi zic: decât să scriu de rău, mai bine să nu scriu deloc! Așa și fac, mă țin de principiul acesta și nu îi înțeleg pe cei care întind rahatul pe pereții virtuali ai fb sau alte rețele.
  Ție drum bun spre casă! Pupici lui Max pe năsucul cel drăgălaș.
  Mie mi-i dor de Belgia 😦 Mi-aș dori să ne stabilim acolo, dar parcă am o teamă. Cred că în țară va continua dezastrul încă mulți, mulți ani, deci cred că o să fugă teama și o să mă decid 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Drum bun si sa dai numai de oameni faini! :* Astia cu prostiile lor nici nu trebuie bagati in seama, iar daca in grupurile unde sunt eu admin as vedea astfel de comentarii, ar zbura de nu s-ar vedea. Noroc ca acolo sunt, in cea mai mare parte, oameni ok, fara astfel de arfe.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.