Plagiat

Mă gândeam (iar!) să scriu, să nu scriu…

N-am mai scris însă demult despre asta și văd că-i musai (iar!) de-un „reminder”… Am tot închis ochii da’ nici asta nu-i bine…

Pentru plagiatori, pentru cei care fură textele FĂRĂ să menționeze sursa, autorul, proprietarul de drept etc., măi tantilor si nenilor, dacă furați, măcar furați corect, fără greșeli gramaticale bro, că-i nasol!

‘afisinduma”, „cerindui”. 😂🤣

Ce-adăugați voi prin textul ăla pe care l-ați șparlit, vedeți măcar dacă ați scris corect, bine?

O cititoare (Steluța, mulțumesc! 🙏), care a și fost la lansarea cărții mele #TrăirileAurei în Bruxelles, mi-a semnalat azi că o tanti, „punătoare” de unghii false, mi-a plagiat textu’; și l-a însușit ca scriere a ei, trăirea ei personală și autentică. 😁🙃

No, bine, e la fel de autentică exact ca și unghiuțele pe care le pune. 😉

Baiu’ îi că dacă și unghiile alea au tot atâtea defecte ca și textul, o să cadă și unghiile false da’ și alea de sub ele, o să mai facă și-un pui de infecție și-o eczemă (bonus), așa că băgați de seama să nu rămâneți fără ele! Mai dați și-o grămadă de bani… 😉

Ce mi s-a părut și mai ciudat e faptul c-aveam (amu nu mai avem, 😉 ) 22 de „pretini” în comun, și-n afară de Steluța nimeni nu s-a deranjat să-i bată nasu’.

No, nu-i bai, nu uitați însă, „Karma is a bitch!”.

Namaste!😁😆🙏

Pă restu’ v-am țucat cu drag!

Aura B. Lupu

24/10/2019

11 gânduri despre „Plagiat

 1. Mie mi se zburleşte părul când aud sau văd din astea. Sper că a pus sursa între timp. Sau a şters.
  Citeam zilele trecute despre o chestie din asta. Cineva a atras atenţia altcuiva că a postat un text fără sursă şi mai şi mulţumea când era lăudat. A comentat autorul, rugând să se pună sursa. S-au aprins spiritele, cel care a luat textul o ţinea pe a lui că toată lumea face asta, că alţii fură mai grav (asta mă scoate din sărite) şi ghici ce? S-a ajuns ca ăla care şi-a însuşit textul să-i spună autorului că „ai scris şi tu un text de doi lei şi faci atâta vâlvă de parcă eşti mare scriitor”. Deci ăla care a vrut să se laude cu un text acum spune că e de doi lei. Tu înţelegi logica?

  Te pup, draga mea!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Potecută, exact la fel a făcut și tanti asta, a recunoscut că „a adaptat” textul pentru ea (a schimbat pe ici, pe colo, să vadă lumea că-i vorba despre ea!), și că ce? Mă cred scriitoare? Nici măcar rușine nu-i era, a mai avut și tupeul să-mi intre pe blog (tot ea!) să mă ia la rost, cum adică îmi permit să râd de munca ei (adică de unghiuțe)?
   Aberant. Năucitor. De-ți vine să cauți primu’ loc de dat cu capu’!
   Textul plagiat face parte din cartea „Trăirile Aurei”, e protejat cu drepturile de autor. Crezi c-a vrut s-audă? Nici vorbă!
   Norocul ei a fost c-a șters postarea (sau poate Facebook-ul, habar n-am) dar de data asta ceream daune morale, pentru încălcarea drepturilor de autor.
   Nu-i vanitate, nu-i din mândrei că vai de mine-i textu’ meu, ci ca să-țeleagă că ASTA este munca mea!
   Îți mulțumesc mult și te îmbrățișez!

   Apreciază

   1. Aura, draga mea, nici nu se pune problema de a explica ceva în sensul ăsta! Ai toate motivele şi drepturile să faci asta dacă şi când va mai fi cazul. Sigur că e vorba de munca ta, de „produsul” tău. Dacă eu deschid o fabrică de adidaşi şi le spun Nike, fac închisoare. Dacă cineva fură un parfum din magazin, are dosar penal, chiar dacă nu va face închisoare. Dacă cineva fură un text, de ce să fie lăsat aşa? Sigur, nu se pune problema de dosar penal aici, dar măcar să fie ceva care protejează autorul. Măcar o amendă. Cât să simtă. Eu nici nu ştiu unde ar trebui apelat în cazuri din astea. Există ceva care poate ajuta, unde să poţi reclama?
    Deci e normal să acţionăm cumva. Că da, e munca ta, mintea ta, talentul tău, sufletul tău acolo.
    Nu am intrat pe profilul tipei. Dar bănuiesc că dacă cineva îşi face pagină de FB cu pozele ei cu unghii şi îşi face reclamă că pune unghii dar cu munca ei, cred că ea s-ar considera furată. De ce când furi un text ai impresia că n-ai făcut nimic rău?
    Şi dacă tot ţi se pare că-i floare la ureche asta, că autorul nu merită drepturi, păi scrie tu frumuşel textele tale, nu fura ceva ce desconsideri. Că dacă furi ceva de la un „nescriitor” te faci de râs, nu? Ah, ţi s-a părut tare fain şi ai vrut să te lauzi? Păi atunci acordă merilete cui trebuie.
    Brrr, iar m-am enervat!
    Te pup, draga mea!

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ooo, n-am vrut să te enervezi, scumpa și draga mea Potecuță! Da, se poate face reclamație, se poate merge și mai departe (în cazul în care nu îndreaptă răul făcut). A dispărut postarea ieri, norocul ei! 😉 și ghinionu’ meu, cineva-mi scria că pot cere daune de până la 5000 de euro. 😱 Acum nu știu sigur asta dar no, îmi stricau niște bani? Nuuuuu! 😁😂🤣 Te-mbrățișez!

    Apreciază

   3. E bine de ştiut asta, sincer. Data viitoare, nu mai lăsa să scape nimic 😉 😀
    Mi-au trecut nervii, păi e păcat de ziua asta frumoasă. măcar de-aş schimba ceva cu nervi. Dar cum nu pot, mai bine să zâmbim şi să savurăm seninul şi soarele!
    Te îmbrăţişez cu drag!

    Apreciat de 1 persoană

 2. Pe mine mă deranjează foarte tare că nu l-a lăsat măcar în forma inițială și a „adaptat” ea textul. Stricându-l adică. Pentru că e aidoma ca la început, numai cu niște greșeli gramaticale în plus, inserate pe ici pe colo. Poate fiindcă pe acelea le considera ca fiind „personale”. Pardon, că nici cu asta nu e originală, biata. Mai sunt și alții înainte de ea, care comit, sau au comis, astfel de greșeli. O cred pe cuvânt că a simțit la fel și citind, chiar să i se fi părut că aceleași gânduri i-au trecut și ei prin minte. Îmi aduc aminte de problematica atinsă acolo și probabil că mulți dintre noi, cei plecați afară, ne-am spus că e mult adevăr cuprins în textul cu pricina. Dar o republicare pe pagina ei, ar fi fost soluția cea mai simplă. Și apărea și cum trebuie, fir-ar să fie!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.