Mantre

În culturile budiste și hinduse, mantrele sunt cuvinte sau silabe în sanscrită, care formează simboluri sau versiuni compacte ale unor învățături. Ele sunt folosite ca un instrument pentru meditație, fiind recitate sau ascultate în mod repetat, semnificația lor devenind astfel o bază de pe care se poate desfășura experiența meditativă.

Tot ceea ce există în Univers poartă cu sine o vibrație, inclusiv modul cum vorbim sau gândim. Cuvintele pe care le folosim au cea mai mare putere în viața noastră.

Putem să folosim cuvintele într-un mod vindecător. Mantrele sunt cel mai eficient mod prin care putem să ne folosim de vibrația înaltă a cuvintelor pozitive.

Cuvântul „mantră” se traduce liber în „instrumentul minții”. Mantrele au puterea de a-ți transforma gândirea și de a reconstitui modelele de gândire și sistemele de credință care au fost adânc înrădăcinate în subconștientul nostru.

Mantrele sunt afirmații scurte, încărcate de pozitivitate și de o vibrație puternică care, repetate de mai multe ori într-o zi, te pot ajuta să îți eliberezi mintea, trupul și sufletul de stres.

Acest mod de a ne ruga este o practică cunoscută din vechi timpuri. În practicile tradiționale se crede că trebuie să repeți o mantră de 125.000 de ori pentru ca ea să poată să pătrundă în mentalul tău și să-ți dea puterea de-ați schimba realitatea.

Dar și să reciți o mantră de câteva zeci de ori pe zi poate avea efecte benefice asupra ta. Când lucrezi cu mantre e bine să faci din asta un obicei zilnic, mai ales dacă vrei să ai parte de rezultate. În fiecare zi poți acorda 10-15 minute sau 30 de minute, chiar și o oră, în care să reciți mantre într-o stare de liniște și concentrare.

Se spune că atunci când rostești o mantră în sanscrită e bine s-o repeți de 108 ori; în acest timp mintea ta trebuie să rămână calmă, relaxată, fără să fie distrasă de nimic altceva.

Iată 10 mantre cu efect tămăduitor:

1. Știu că sunt iubit/ă pe parcursul întregii zile.

Recită această mantră de trei ori în fiecare dimineață, fie cu voce tare, fie în șoaptă, sau în orice moment în care ai nevoie. În timp ce reciți această mantră, încrucișează-ți mâinile în jurul corpului ca și când ți-ai da o îmbrățișare caldă și plină de suport.

2. Și aceasta va trece.

Recită această mantră de șapte ori cu voce tare sau în șoaptă, în momentele când întâmpini dificultăți sau când treci prin emoții dureroase.

3. Îmi abandonez grijile Universului.

Recită această mantră de trei ori, cu voce tare sau în șoaptă, ori de câte ori simți nevoia. Vizualizează-te cum te dezbraci de haina greutăților și o predai Universului să aibă grijă, în timp ce tu reciți această mantră puternică.

4. Aleg să mă simt bine cu mine însu(ă)mi, în fiecare zi.

Recită această mantră de trei ori, fie cu voce tare fie în șoaptă sau în gând, în timp ce te privești în oglindă.

5. Mă aflu chiar acolo unde am nevoie să fiu.

Recită această mantră ori de câte ori nu te simți încrezător cu privire le prezentul tău.

6. Mă eliberez de trecut și mă iert.

Recită această mantră de cinci ori, fie cu voce tare, fie în șoaptă sau gând, în timp ce îți ții mâinile pe zona inimi.

7. Orice am nevoie ca să mă pot vindeca este deja în mine.

Recită această mantră de cinci ori, fie cu voce tare, fie în șoaptă sau gând, în timp ce îți ții mâinile pe zona inimii.

8. Totul merge mereu în favoarea mea.

Recită această mantră de trei ori, în orice moment al zilei, pentru a-ți aminti că Universul te susține.

9. Fără efort, creez viața de care am nevoie.

Recită această mantră de șase ori în orice moment al zilei. Este un lucru pe care trebuie să îl învățăm cu toții. Viața poate să fie ușoară. Trebuie să ne deschidem perspectivele.

10. Următorul pas ideal pe care trebuie să-l fac îmi este întotdeauna revelat.

Recită această mantră de trei ori, ori de cete ori simți nevoia, cu mâinile împreunate ca de rugăciune.

 

„Om mani padme hum” este cea mai cunoscuta mantră din lume.

 

 

O altă mantră puternică, Gayatri Mantra, rostind-o în mod repetat îți vei îmbunătăți sănătatea mentala, fizică și spirituală. Rostirea Gayatri Mantra de 108 ori te ferește de toată nefericirea, te ajută să îți împlinești dorințele (care îți sunt benefice!) și te ajută să te eliberezi de boli.

Gayatri Mantra este una dintre cele mai mărețe și vechi imnuri ale umanității. Poate chiar cea mai puternică mantră sanscrită, Gayatri Mantra este o rugăciune universală către “cel care dă lumina și viața – soarele (savitur). Rostită în mod frecvent, repetat, ea are un efect benefic asupra sănătății mentale, fizice și spirituale. Se spune că doar ascultând această mantră, îți va fi mult mai ușor să îți găsești pacea. Dacă o și reciți efectele ei vor fi și mai puternice.

Gayatri face parte din Rig Veda, fiind o mantră foarte venerată și închinată lui Savitri, zeitatea soarelui. Versul mantrei este compus în metru vedic.

Gayatri are trei nume: Gayatri, Savitri si Saraswathi și este stăpână peste pranas (simțuri) și peste Forțele Vieții. Fiecare din cele 3 nume ale lui Gayatri se află în fiecare din noi: Gayatri – ca simțuri, Saraswathi – ca putere a discursului, Savitri – ca forță a vieții și reprezintă puritatea gândului, a cuvântului și a acțiunii.

“Ga-ya-tri – există trei feluri de nefericire. Avem trei corpuri, corpul material, corpul subtil și corpul cauzal. Și în toate cele trei nivele există nefericire. Viața umană trebuie să treacă peste toate cele 3, asta înseamnă Gayatri. Cel care o rostește navighează peste oceanul de nefericire pentru a atinge fericirea, ne explica site-ul www.wisdom.srisriravishankar.org  semnificația Gayatri Mantra. De asemenea, cel care ascultă și rostește aceasta mantră se salvează de situațiile potrivnice care îl conduc către mortalitate.

ASCULTAȚI-O MAI JOS:

Versurile Gayatri Mantra

Om bhur bhuvah svaha
Tat savitur varenyam
Bhargo devasya dhimahi
Dhiyo yo nah prachodayat

Traducerea pe cuvinte:

Om: Spiritul Universal
Bhur: Planul fizic
Bhuvah: Planul astral
Svaha: Planul celest
Tat: Realitatea supremă
Savitur: Sursa a tot
Varenyam: Potrivit pentru a fi venerat
Bhargo: Strălucirea spirituală
Devasya: Realitatea Divină
Dhimahi: Noi medităm
Dhiyo: Intelect
Yo: Care
Nah: A noastră
Prachodayat: Iluminare

Când se rostește Gayatri Mantra?

Această mantră se rostește de trei ori pe zi: în zorii zilei, la mijlocul zilei și la apus, adică în timpul celor 3 sandhyas (dimineața, prânz și seara). Repetând-o zilnic, te vei asigura că la sfârșitul zilei nu ai acumulat nicio datorie karmică și că efectele greșelilor sau a acțiunilor greșite pe care le facem zi de zi vor fi anulate.

De asemenea, pentru a beneficia la maximum de efectele pozitive ale acestei mantre, ea se repetă de 108 ori. Dacă nu dispui de suficient timp, o poți recita și de 3, 9 sau 18 ori. Sau, dacă nu ai timp sau energie să o rostești deloc, pur și simplu ascult-o ori de câte ori ai ocazia. Pacea și liniștea îți vor invada sufletul, mintea și trupul.

 

Să ne fie de (și cu) folos.

Namaste.

🙏

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

24/10/2019

Sursa: Kudika, Garbo, Ochiul Minții.

2 gânduri despre „Mantre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.