Chakre (7)

Pentru hinduşi, chakrele (”roţi” sau ”vârtejuri” – în limba sanscrită) sunt centrii subtili de energie ai oricărei fiinţe. Textele vechi vorbesc despre 88.000 de chakre repartizate în corpul uman. Şi se axează asupra chakrelor majore, 7 la număr, situate pe o linie ce urmează traiectoria coloanei vertebrale.

”Nici o disecţie nu poate revela chakrele. Pentru că ele aparţin corpului nostru subtil – ansamblul de energii invizibile format din aură, qi, chakre, corpuri eterice şi o parte a sufletului”,

explică dr Janine Fontaine (”Medicina chakrelor”, 1999). Detaliind, chakrele sunt punţi de legătură între corp şi energiile subtile ale Câmpului de Energie Universală. Şi funcţionează asemenea unor transformatoare energetice: transformă energiile subtile receptate din Univers în energia vitală ce susţine corpul nostru fizic şi conştiinţa.

Energia circulă, de la o chakră la alta, pe căi invizibile, de la nivelul perineului, până la nivelul capului. La trecerea peste (sau prin) fiecare ”roată”, suflul vital se concentrează în vârtejuri, în sensul  acelor de ceasornic (de aceea sunt reprezentate vizual ca nişte discuri rotitoare de lumină).  Energia trebuie să circule liber şi uniform între chakre, fără ”depăşiri de viteză”, fără zone de ralanti, fără stagnări. Dar… chakrele au o puternică legătură cu viaţa afectivă, cu trăirile emoţionale. O durere de cap, o emoţie puternică, probleme nerezolvate, stres, modul de viaţă dezordonat le pot perturba. Atunci chakrele se închid şi nu mai lasă energia să circule. Acest dezechilibru favorizează instalarea maladiilor. Iar tratamentul, la fel ca şi prevenţia sunt condiţionate de reechilibrarea energiilor şi rearmonizarea chakrelor.

”Chakrele sunt o grilă de lectură pentru suferinţele trupului: ele ne permit să facem legătura între boala fizică şi emoţia care o generează şi care este, de multe ori, ascunsă undeva, în adâncuri”

– explică Jacques Lesperres, practician al medicinei tradiţionale chineze.

Pe ce se bazează? Pe relaţia subtilă dintre palierele fiinţei: fiecărei chakre îi corespunde o zonă a corpului, cu organele ei şi, mai ales, cu sistemele glandulare ”responsabile” cu ”producţia de emoţii”, de tulburări psihice şi fizice. Iar între chakre şi capacităţile mentale-psihologice există o relaţie de tipul vaselor comunicante.

Ce se întâmplă când o chakră se închide…

Există două curente de opinie: unul potrivit căruia chakrele se închid, semnalând că energiile nu mai circulă corect şi rămân stocate în învelişul corporal. Şi un altul, potrivit căruia chakrele sunt întotdeauna deschise, dar devin mai mult sau mai puţin active, în funcţie de contextul emoţional. Deşi aparent divergențe, aceste linii de gândire se întâlnesc la punct:  rearmonizarea chakrelor TREBUIE operată. Prin deschidere sau activare plenară, rezultatul urmărit este acelaşi: bunăstarea corpului şi a spiritului, armonizarea cu sinele şi cu Universul, redobândirea sănătăţii şi a calităţilor pe care le induce fiecare chakră: forţă, curaj, armonie sexuală etc., etc.

…şi cum se poate deschide

Cum? Apelând la un terapeut specializat sau la practici de ”autoîntreţinere” a chakrelor: yoga, qi gong, sophrologie, mantre, masaj cu uleiuri esenţiale adaptate fiecărei chakre. Şi având o legătură cât mai strânsă, în viaţa de zi cu zi, cu elementele ce corespund vibraţiei chakrelor (fiecărei chakre îi corespund câte una, două sau trei culori şi unul dintre elementele primordiale – pământ, apă, aer, foc, eter, lumină, până la cea de a şaptea chakră, ce vibrează cu planul divin).

 

Chakrele, de la 1 la 7

Chakrele localizate în partea de jos a corpului reflectă latura noastră instinctuală, iar cele din partea de sus – latura mentală.

 

    1. Chakra de rădăcină (Muladhara)

 

Red1

Localizată la baza coloanei vertebrale, între anus şi zona genitală, este de culoare roşie şi înrădăcinează energiile corpului nostru fizic în pământ: influenţele acestei chakre bazale sunt rădăcinile întregii noastre existenţe.

Element : Pământ.

Este asociată cu: oasele, intestinele, dinţii, anusul, unghiile.

Calităţi pe care le ”gestionează”: stabilitate, încredere în sine, curaj.

Semne de dezechilibru: materialism şi lăcomie, dublate de incapacitatea de a gestiona banii, senzaţia de a fi ”cu capul în nori”, nelinişte, teamă generalizată, preocupare excesivă pentru propria persoană, sentimentul de dezrădăcinare, alimentaţie haotică şi probleme de sănătate fizice (disfuncţii ale sistemului  circulator, sciatică, anemie) şi psihice (egoism, lipsa siguranţei, depresie).

Primul ajutor: adu cât mai mult roşu în viaţa ta (prin vestimentaţie, ambient, accesorii cu hematit roşu, rubin, granat, cuarţ fumuriu, obsidian). Aprinde lămpi de aromaterapie în care picuri uleiuri esenţiale de mesteacăn, cedru, santal, cuişoare, chiparos ori mir.

Sunet asociat: LAM

Afirmații:

Mă simt în siguranță.

Sunt puternic, stabil și calm.

Pământul mă sprijină și îmi îndeplinește toate nevoile.

Sunt adaptabil și împământat.

Îmi iubesc corpul și am încredere în înțelepciunea lui.

Viața mea e plină de prosperitate.

Sunt împăcat cu viața mea.

 

    2. Chakra sacrală (Swadhisthana)

aid245696-v4-900px-Open-Your-Spiritual-Chakras-Step-3

Numită şi chakra apelor sau chakra sexuală, este plasată în abdomen, puţin deasupra osului pubian, şi este de culoare portocalie. Rolul ei este să ne ajute să ne lăsăm duşi de val: fluiditatea, curgerea, schimbarea sunt legi universale şi condiţia bunăstării acestei chakre.

Element: Apa.

Este asociată cu: ovarele, testiculele, sistemul reproductiv, vezica urinară, rinichii, fluidele din corp.

Calităţi pe care le ”gestionează”: vitalitatea, creativitatea, sexualitatea.

Semne de dezechilibru: senzaţia de stagnare, refuzul senzaţiei de plăcere, lipsa pasiunii şi a creativităţii, rigiditate, probleme de sănătate fizice (disfuncţii sexuale/ataşamente sexuale excesive, afecţiuni genitale, renale, urinare) şi psihice (emotivitate exagerată, frustrări, agresivitate, gelozie, teama de a pierde controlul).

Primul ajutor: poartă oranj, pietre de carnelian, coral şi opal. Stai cât mai aproape de apă (înoată, pescuieşte, fă plimbări cu barca etc.) şi foloseşte aromaterapia cu ulei de trandafir, iasomie, ylang-ylang, santal, cuişoare, chiparos ori mir.

Sunet asociat: VAM

Afirmații:

Îmi accept și îmi conștientizez sexualitatea.

Sănătatea mea fizică este puternică.

Merit să trăiesc plăcerile vieții.

Viața este plăcută.

Mă mișc ușor și fără efort.

Trăiesc cu pasiune.

Creativitatea curge prin mine.

 

   3. Chakra plexului solar (Manipura)

aid245696-v4-728px-Open-Your-Spiritual-Chakras-Step-4

Situată sub stern, în zona plexului solar (considerat ”creierul emoţional”), este cunoscută şi ca ”chakra de foc” sau ”soarele interior”. Culoarea ei: galben.

Element: Focul.

Este asociată cu: metabolismul şi sistemul digestiv (stomac, ficat, pancreas, intestin subţire, vezică biliară), cu diafragma şi muşchii.

Calităţi pe care le ”gestionează”: energia, voinţa, rezistenţa, spontaneitatea, încrederea în sine.

Semne de dezechilibru: tendinţa spre dominaţie, abuz, manii, explozii temperamentale, lipsa de respect faţă de sine, probleme de sănătate fizice (tulburări digestive, diabet, obezitate) şi psihice (iritabilitate, coşmaruri, lipsa respectului faţă de sine).

Primul ajutor: Adu cât mai mult galben solar în viaţa de zi cu zi. Pandantivele, amuletele să fie cioplite în pirită, ochi de negru, topaz, labradorit, citrin. Iar aromele pe care le inspiri să fie de lavandă, rozmarin, mentă, muşeţel şi lămâie.

Sunet asociat: RAM

Afirmații:

Pot face orice îmi propun.

Onorez forța mea interioară.

Îndeplinesc orice obiectiv cu ușurință și fără efort.

Mă eliberez de toate emoțiile nesoluționate și negative.

Îmi revendic forța personală și controlul asupra vieții mele.

Mă accept complet așa cum sunt.

Merit să am succes.

 

   4. Chakra inimii (Anahata)

aid245696-v4-728px-Open-Your-Spiritual-Chakras-Step-5

Considerată puntea dintre mental şi corpul fizic, corespondenţii ei cromatici sunt verdele şi rozul. Este localizată în zona pieptului.

Element: Aer.

Este asociată cu: timusul, inima, sistemul circulator şi sistemul respirator, umerii, braţele, mâinile, pielea.

Calităţi pe care le ”gestionează”: toleranţa şi acceptarea necondiţionată a vieţii, în toată complexitatea ei, ehilibrul perfect între planul material şi cel spiritual, capacitatea de a iubi necondiţionat, compasiunea, iertarea, speranţa.

Semne de dezechilibru: frica de intimitate, refuzul de a urma chemarea inimii, izolare, incapacitatea de a simţi bucurie, probleme de sănătate fizice (imunitate scăzută, tulburări cardiace, dureri dorsale) şi psihice (dificultăţi în a stabili relaţii, narcisism).

Primul ajutor: Stai cât mai multe ore pe zi afară, la aer. Evadează cât poţi de des din aglomeraţiile urbane – fă drumeţii în natură, campează sub cerul liber. Relaxează-te în parfum de trandafir şi iasomie şi poartă verde şi roz (pietre beneficie: cuarţ roz, fluorit, aventurin verde, malachit, kunzit).

Sunet asociat: YAM

Afirmații:

Primesc și dăruiesc iubire.

Mă iubesc și accept iubirea celorlalți.

Iert în totalitate greșelile și prejudecățile trecutului, ale mele și ale altora.

Merit să fiu iubit.

Îmbrățișez dragostea infinită și trăiesc în armonie cu tot ce mă înconjoară.

Mă eliberez de judecată și ură, aleg să trăiesc în iubire.

Fac pace cu sufletul meu și cu tot ce se întâmplă în viața mea.

 

    5. Chakra gâtului (Vishuddha)

 

aid245696-v4-728px-Open-Your-Spiritual-Chakras-Step-6

 

Asociată cu albastrul deschis şi turcoazul, Vishuddha reprezintă portalul dintre cap şi inimă, locul în care energiile  mentalului şi ale inimii se întâlnesc şi fac schimb de informaţii. Este situată în zona gâtului, paralel cu glanda tiroidă (responsabilă cu dezvoltarea şi maturizarea).

Element: Eter.

Este asociată cu: glandele tiroidă şi paratiroidă, hipotalamusul, gâtul, esofagul, corzile vocale, limba, gura.

Calităţi pe care le ”gestionează”: abilitatea de a comunica, expresivitatea, echilibrarea sentimentelor şi a gândirii, talentul de a asculta.

Semne de dezechilibru: frica de a se exprima/logoreea, incapacitatea de a asculta, distorsionarea adevărului, afecţiuni fizice (probleme cu gâtul, dinţii, audiţia) şi psihice (blocaje, timiditate, tulburări de vorbire).

Primul ajutor: apelează la puterea cristaloterapiei (poartă calcedonie, azurit, sodalit, turcoaz, acvamarin), a cromoterapiei (înconjoară-te de albastru deschis şi turcoaz) şi aprinde lampa de aromaterapie, după ce ai picurat ulei esenţial de calcedonie, muşeţel roman, muşeţel german, cimbrişor, trandafir, eucalipt ori santal.

Sunet asociat: HAM

Afirmații:

Îmi exprim cu ușurință și încredere cele mai profunde sentimente și emoții.

Aud și spun adevărul.

Învăț în permanență și îmi dau voie să mă dezvolt.

Intențiile mele sunt exprimate cu claritate.

Creativitatea curge prin mine.

 

    6. Chakra frunţii (Ajna)

aid245696-v4-728px-Open-Your-Spiritual-Chakras-Step-7

”Al treilea ochi”, plasat imediat sub rădăcina nasului, este  considerat centrul forţei psihice. Corespondenţii săi cromatici sunt albul, albastrul închis şi indigo.

Element: Lumina.

Este asociată cu: ochii, nasul, urechile, sinusurile şi glanda pineală.

Calităţi pe care le ”gestionează”: energie, exprimare concisă, maturitate psihologică, respect pentru reguli şi principii, intuiţie, creativitate, imaginaţie, înţelepciune.

Semne de dezechilibru: concentrarea asupra intelectului, respingerea conceptelor metafizice şi a mesajelor trimise de intuiţie, probleme de sănătate fizice (dureri de cap) şi psihice (probleme de concentrare, de memorie, coşmaruri, halucinaţii).

Primul ajutor: băi de soare şi luminoterapie (în special folosind becuri cu lumină albastră). Culorile aflate în rezonanţă cu chakra să predomine în vestimentaţie şi în ambient. Aromaterapie cu  uleiuri de mentă, patchouli şi rozmarin. Pietrele recomandate: azurit, sodalit, aventurin albastru, opal, safir albastru, lapis lazuli.

Sunet asociat: OM sau AUM

Afirmații:

Vederea mea interioară este clară și puternică.

Am încredere în intuiția mea.

Văd totul cu claritate.

Sunt deschis propriei înțelepciuni.

Îmi pot manifesta/materializa viziunile.

 

    7. Chakra coroanei (Sahasrara)

aid245696-v4-728px-Open-Your-Spiritual-Chakras-Step-8

Chakra conştiinţei pure este situată în creştetul capului. Îi corespund, cromatic, violetul şi auriul şi este corelată cu înţelepciunea şi moartea corpului fizic. Reprezintă legătura cu Sursa Universală de Energie şi Conştiinţa Colectivă.

Element: Divinul.

Este asociată cu: glanda pituitară şi sistemul nervos central.

Calităţi pe care le ”gestionează”: spiritualitatea, realizarea sinelui, sentimentul conectării cu Tot ce este.

Semne de dezechilibru: anxietate, lipsa credinţei în divinitate, frica de tot ce ţine de spiritual, afecţiuni fizice (dureri de cap, paralizie, deficienţe ale sistemului imunitar, maladii cronice) şi psihice (fuga de realitate, depresie, dificultatea de a lua decizii).

Primul ajutor: contrastul dintre violet şi auriu are efect de reechilibrare. La fel ca şi obiectele din ametist şi cuarţ transparent şi aromaterapia cu uleiuiri esenţiale de lavandă, mosc şi lotus.

Sunet asociat: NG.

Afirmații:

Îmi accept și conștientizez spiritualitatea.

Divinitatea sălășluiește în mine.

Sunt ghidat de forța lumini și a iubirii.

Sunt ghidat de înțelepciunea mea interioară.

Universul este învățătorul meu.

Trupurile noastre au zeci de mii de centri subtili de energie – chakre sau vortexuri rotitoare de lumină – ce receptează şi filtrează energiile Universului, transformându-le în energie vitală pentru corpul fizic şi pentru conştiinţă.

Primele 7 chakre, ca importanţă şi impact – Muladhara, Swadistana, Manipura, Anahata, Vishuddha, Ajna, Sahasrara – oferă ”grila de lectură” a relaţiei dintre emoţiile care ne răscolesc şi suferinţele corpului material.  Pentru că chakrele se află într-un sistem de vase comunicante cu diferitele zone şi organe ale corpului, în special cu sistemul endocrin, cel care comandă ”producţia” de emoţii. Orice emoţie, stare, dispoziţie din registrul negativ perturbă cursul energiei şi armonia chakrelor. Iar efectele iau, în plan fizic, forma bolii ce loveşte organele corespunzătoare chakrei.

Metodele de reechilibrare şi armonizare sunt la îndemână: metode simple, de valorificare a culorilor, aromelor, elementelor ce vibrează cu fiecare chakră; sau metode avansate de meditaţie şi purificare. Şi unele, şi altele au aceeaşi miză: redobândirea sănătăţii trupeşti şi spirituale, armonizarea sinelui cu Universul, până la ”capătul liniei”: restabilirea legăturii cu Sursa Universală de Energie şi Conştiinţă Colectivă.

Sursa: Denisa – AIM (Parapsihologie, chakre, energie vitală) , WIKIHOW și Bluetopia.

Să ne fie de (și cu) folos!

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

07/10/2019.

2 gânduri despre „Chakre (7)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.