Acum 2 ani am fost în Praga, pe nepusă-masă. A fost o hotărâre luată la întoarcerea din România, în drumul spre casă; am ales altă rută decât cea obișnuită și, deviind un pic, am ajuns în capitala Republicii Cehe. Bineînțeles că nu am regretat decât că n-am avut mai mult timp la dispoziție. M-am îndrăgostit pe loc de oraș, de atmosfera lui caldă, primitoare și-am promis c-o să ne-ntoarcem, să-l savurăm pe îndelete.
Praga, numit și Praga mater urbium („mama orașelor”), „Orașul celor o sută de clopotnițe” sau „Orașul de aur” este un oraș plin de viață, frumos, pe care-l descoperi treptat, ai nevoie măcar de câteva zile ca s-o faci. Sunt o grămadă de obiective turistice și locuri de vizitat. Iată câteva dintre ele:
- Orașul Vechi (Staré Město) și Piața Orașului Vechi
- Ceasul Astronomic
- Podul Carol
- Orașul Nou (Nové Město) și Piața Venceslau
- Biserica Sfântul Nicolae din Malá Strana
- Castelul Praga și Catedrala Sfântul Vit
- Vechiul cartier evreiesc Josefov
- Muzeul Național
- Castelul Vyšehrad
- Petřínská rozhledna, o copie la scara 1:5 a Turnului Eiffel
- Turnul de televiziune Žižkov
- Cimitirul evreiesc din Olšany și mormântul lui Franz Kafka
N-am reușit să vedem tot ce-am fi vrut, dar o plimbare pe Podul Carol (Karluv most), c-un trdlo în mână, (un fel de kürtős-kalács de-al nostru, dar mai mic, umplut cu înghețată, frișcă și fructe) din care mâncam și io și Edi, a fost musai.
Podul reprezintă una dintre principalele atracții ale orașului, construcția lui începând în 1357, la ordinele regelui Carol al V-lea și a fost terminat în secolul al XV-lea. Impresionanta structură gotică are o lungime de 516 m, 10 m lățime, 16 arce peste Vltava, apărat de trei turnuri și decorat cu 30 de statuete. Legenda spune că Sfântul Jan Nepomuk a fost aruncat peste pod pentru că a refuzat să dezvăluie Regelui Vladislav al IV-lea secretele confesate lui de Regina Sofia. De atunci se spune că dacă atingi crucea care marchează locul de unde a fost aruncat, dorința ta secretă se va îndeplini. 😍
Io n-am știut atunci legenda, da’ când am văzut că toți ating crucea, hop și io, că no, cum să mă las mai prejos? 😜 Dorința mi-o pun acum, alături de celelalte 5 de azi-noapte (mda, din păcate într-o oră n-am văzut decât 5 stele căzătoare, din toată ploaia de meteoriți anunțată cu-atâta tam-tam 🤪).
Ne-am plimbat pe malul Vltavei, în care luminile orașului se oglindeau atât de frumos,
c-aveam impresia că facem parte dintr-un decor, un film. Pe bune! Admiram lebedele și ne-am trezit că suntem în mijlocul unui balet. 🙂
Am văzut și ceasul astronomic,
despre care legenda spune că ar fi fost construit în 1410 de Nicolae de Kadau și renovat în jurul anului 1490 de meșterul Hanus de la Rose (Jan Ruze). Aceeași legendă afirmă că ulterior i s-ar fi scos ochii ceasornicarului Hanus pentru a-l împiedica să mai realizeze vreo capodoperă asemănătoare în vreun alt oraș din Europa. :O :O :O
Am mâncat pe stradă o șuncă de Praga și-am gustat o bere de-a lor (io gustat, Adi băut :D) regret că n-am mai apucat să vedem și Castelul de pe deal și multe altele.
Dar este cu siguranță un oraș în care m-aș mai duce, măcar într-un City Break. 😉
Cu drag și cu iubire,
13/08/2019
Aura cea aurie! foarte frumos oras, o vizita deosebita. Ce rochita chic!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc frumos! 💖
Da, este un oraș deosebit!
ApreciazăApreciat de 1 persoană