Aș mai…

Mâncat-ați vreodată cocorăzi? Frământate de mâinile lu’ mămica, puse să crească lângă sobă și-acoperite c-un ștergar, iar tu căscând ochii de mirare cum un pumn de aluat poate crește atâta, de mai o dat pă din-afară dup-un ceas…

Da’ pogăcele ce se topesc în gură și-ți frig limba, că nu mai poți răbda până să răcesc? Plăcinte cu urdă și cu buruieni (cozi de ceapă verde și mărar proaspăt, tocate mărunt, adică 😉 ) ce miros până-n drum și-i musai să lași joaca și să meri în casă?

Colăcei unși pe de-asupra cu gălbenuș de ou, aurii și fierbinți, ce-ți încălzesc mînurile înghețate iarna de la atâta dat cu sania?

Uăici prăjite-n oloi și bureți iuți arși pă plită, cu brânză de-aia iute? Balmoș cu groștior, lapte muls prospăt, direct din badog, ai (usturoi) zdrobit, amestecat cu oloi și sare și uns pă pită, de post?

D-apoi pită de casă, cu unsore și cu ceapă, mămăligă cu silvoiț, ratută cu jumeri, slănină scrijelită și prăjită-n foc? Și unsorea ce curge din ea pusă pe pită, cu sare de-aia mare și grunjosă? Silvoițu’ din prune bistrițene, scos din căldare pă frunze de varză și mâncat afară, pă banca lui tușa Tină?

Pomițe furate di la tușa Pocaită, cireșe di la cheșu’ Bădiuc și mere de vară di la noi din gredină, când mica și ticu erau duși la lucru?

Io am mâncat. Și-aș mai mânca…

Și-aș mai străbate pădurile Cuzdriorii după lăcrimioare și după ciuperci. După frăguțe și după plante medicinale. Aș mai mere pă Stanca Pocosului cu ceilalți copii di pă uliță, să facem foc și să prăjim slănină (da’ fără să mai aprindem și pădurea de data asta, așa-i Nicoleta??? 🙂).

Și-aș mai mere la baraj la scăldat, cu covoarele la spălat la bălătroc și pă Hidacut să ne dăm cu sania.

Da. Aș mai…

Cu iubire,
Aura B. Lupu

Reclame

Un gând despre „Aș mai…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s