Fainoșag

No până azi n-am (prea) avut obiecții la vreme, da’ azi deja-i prea mult! O bolunzât* vremea (și multe n-are nici lupul) dacă mai plouă mult și-i tot frig. Zici că-s în Belgia, nu-n România, și-n Belgia-i ca-n România (după cum îmi spuneau ieri băieții, acolo e foarte cald). Parcă nici n-aș fi în vacanță!
Ce-i aia vacanță fără o vizită la Toroc? Fără mers la Someș și la barajul de la Mica? Fără o baie la Gherla în piscină? Fără cutreierat pădurea Cuzdriorii și mers până-n Jarnău? Pe Hidacut și la bălătroc și Stanca Pocosului sau „La brazi”? Mulatău, Dealul Florilor, valea Gârboului, balta de la Mănășturel… ioi, câte locuri faine-s de văzut și io stau ca tuta-n casă! Bine, nu mă oprește nime’ să mă duc, dar pe ploie nu-mi pre’ vine, drept să vă zîc.
Și s-o mai făcut și frig și niciun laibăr* nu mi-am adus, că mintenaș mă stroșește*, mă agâmbă* de frig și bat în dinți. Nici ștrimfi* n-am, musai să-mi cumpăr și de ăia. Amu voi știți că-s ulițarnică* și-mi place să umblu brambura pe coclauri, așe că mai mare pedeapsă nu-mi trebe, numa’ să stau în casă, mai ales în vacanță! No, da-de-a da Dumnezo până merem înapoi să iasă sorele și să să-ncălzască o țâră, c-apoi on ceas nu mai stau pîn* casă și numa pă dealuri umblu! Batăr* tăt m-am bucurat de ceva: am mâncat niște piroște*, ratută*, pancove și ciurigauă*, și turtă cu mere și de-aia cu vișine!
Câteva kile* am pus pă mine da’ nu-i bai, cumva le-oi țîpa* io jos după ce merem acasă.

Dragii mei, cred de la vreme mi se trage da’ și de la dragul de graiul nostru ardelenesc. De când am venit savurez fiecare expresie, ascult cu drag și-mi reîmprospătez „baza de date” a cuvintelor noastre specifice, pline de melodie și farmec. Sunt atât de multe cuvinte faine pe care din păcate le folosim tot mai puțin. Belgienii păstrează cu sfințenie și cu mândrie dialectele, iar regionalismele sunt folosite fără sfială (deși asta face înțelegerea limbii lor mult mai dificilă, fie vorba-ntre noi).
Dar cred c-ar fi fain ca nici noi să nu ne mai sfiim să vorbim cu accent, să nu ne mai fie rușine de „țărănismele” noastre. În fond „Veșnicia s-a născut la sat” (Lucian Blaga), nu?

Ar fi bine de păstrat firescul și naturalețea. Simplicitatea și unicitatea.
Farmecul și pitorescul. Ca de aere și fumuri… ne-am cam săturat.

V-am țucat!

Cu drag și cu iubire,
(și c-o țâră de fainoșag)
Aura B. Lupu

Iulie 20, 2018

Cuzdrioara

Fragment din „Trăirile Aurei” pe care o găsiți aici⬇️⬇️⬇️

https://www.libris.ro/trairile-aurei-vol-2-aura-b-lupu-LIB978-606-029-131-2–p13043428.html

Mulțam fain!

bolunzât – înnebunit

laibăr – haină țărănească

a stroși – a se enerva, a-și ieși din fire.

a agâmba – a se îndoi, a se cocoșa

ștrimfi – ciorapi groși

ulițarnică – plimbăreață

batăr – măcar

piroște – sarmale

ratută – omletă

ciurigauă – prăjituri din aluat

kile – kilograme

țâpa – arunca

3 gânduri despre „Fainoșag

 1. A republicat asta pe Aura B. Lupu și a comentat:

  No, batăr da-de-a da Dumnezo până merem înapoi să iasă sorele și să să-ncălzască o țâră, c-apoi on ceas nu mai stau p’în casă și numa pă dealuri umblu! 🤪😊
  Batăr tăt m-am bucurat de ceva: am mâncat niște piroște, ratută, pancove și ciurigauă, și turtă cu mere și de-aia cu vișine! 😍
  Câteva kile am pus pă mine da’ nu-i bai, cumva le-oi țîpa io jos după ce merem acasă.
  🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.