Lampa lui Aladin

       Te confrunți cu probleme financiare? Ai datorii? Banii nu-ți ajung de la o chenzină la alta? Musai să iei în permanență bani împrumut? Simți că ești prins într-o capcană, că ești într-un cerc vicios din care nu mai știi cum să ieși?
Dacă ai răspuns cu da și doar la una dintre întrebările de mai sus este clar, nu? Acum știți că-i moda să combați problemele și greutățile cu afirmații pozitive. Da’ io n-o să vă dau ca tema de casă trei propoziții de genul: „De azi înainte sunt bogat.”, sau „Începând de-acum, grijile mele au dispărut.” sau „Nu mai am nicio problemă cu banii și facturile mele sunt achitate de duhu’ din lampa lui Aladin.”, că m-oi alege cu „urări de bine” de la cei cu capul – încă! – pe umeri.
Ceilalți care vor să mă întrebe de unde să-și cumpere lampa, dați-i pace, nu mă mai întrebați, că sunteți în magazinul greșit. Vânzătorii de iluzii îi găsiți pe alte site-uri, nu la mine pe blog. Io o să vă dau alte teme de casă, mai grele și mai complicate, de abracadabra nu mă ocup.
Păi dacă vrei mai mulți bani, găsește o modalitate să-i faci. Ho, nu vă apucați de tipărit și scos la imprimantă că nu-i ok, da? Vă prind ăștia „ozomperț” și vă leagă! Așa că fiți cuminți, da? Io mă refer la o modalitate cinstită de ai face. Fă bani dintr-un hobby.
Uite, de exemplu io: (știți că nu dau exemple de la alții, că nu-i frumos să furi idei) îmi place să fac masaj și reflexologie. Mi-am descoperit talentul ăsta încă de copil, când pe tata îl dureau șalele foarte tare (a și fost internat de multe ori) iar io, vrând mult să-l ajut, m-am apucat să-i frec stinarea. Surpriză a fost când i-am găsit imediat locurile blocate și durerea i-a cedat. O abilitate pe care încă o mai am (dacă nu mă credeți, întrebați-l pe Adi).

Sau când Sergiu de pe la 5 anișori a început să aibă migrene, doar ținându-i căpșorul în mâini, adormea.
Când am venit în Belgia am știut că-i musai ca abilitatea asta să o folosesc. Și-am folosit-o cu succes! După 3 ani de Belgia, veniți aici cu mai nimic, neavând surse stabile de venit (a se-nțelege locuri de muncă cu contract), ne-am cumpărat casă. Iar aici, chiar dacă iei împrumut ipotecar din bancă, e nevoie să ai tu banii pentru notar și celelalte costuri, care nu-s de ici, de colo. În 3 ani, pornind de la zero, am strâns banii cu care am achitat notarul și restul cheltuielilor aferente. Deci abracadabra n-o să vă spun c-a fost. Duhu’ din lampa lui Aladin nici el. Ci pur și simplu muncă multă. Determinare. Și nu doar eu, ci toți! Cu Adi și băieții împreună. Cent cu cent! Nu ne-am întins atunci mai mult decât ne era plapuma. Asta-i următoarea temă pe care musai să v-o dau. Nu te duci în vacanțe la munte și la mare (prima noastră vacanță a fost în 2014, după 7 ani de Belgia!), nu cheltui banii aiurea, nu-ți cumperi chestii extravagante, ceasuri, telefoane, bemeveu, televizoare ultima generație și tot felul de prostii. Alea pot să aștepte! Îți cumperi doar strictul necesar: hrană, (fără icre de Manciuria și somon, ok?) și îmbrăcăminte. Te limitezi la necesarul imediat. Plătești doar cheltuielile aferente: gazu’ apa și lumina! Și ai mare grijă la cât consumi! Că dacă vara ție îți merge centrala o să ai surprize la recalculare.
Îți socotești fiecare bănuț! Niciun cent nu-i neglijabil, dacă chiar vrei să ai mai mulți bani. Fă bani și din piatră seacă! Și orice muncă ți se-oferă, NU REFUZA! Nu-ți căuta scuze, nu te complace. Profită cât ești tânăr și încă poți munci! Învață continuu. Perfecționează-te pentru ca cei care-ți caută serviciile să fie tot mai mulți. Oferă servicii de calitate. Fă-ți un renume. FII CINSTIT! Pentru că asta-i ultima tema pe care v-o mai dau: orice ban câștigat să fie cinstit. Să știi că seara pui liniștit capul pe pernă. Că ești mulțumit și împăcat. Că nu ai furat și nu ai păcalit pe nimeni și tot ce ai, e câștigat pe munca și pe zoala ta! Succes!

 

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

Hamme,

13/03/2019.

Fragment din cartea „Trăirile Aurei” pe care o găsiți în librăria Șt.O.Iosif din Brașov și pe site-ul editurii Libris. Mulțumesc!

11 gânduri despre „Lampa lui Aladin

 1. Eu am un principiu „mostenit”: nu contează atât de mult că-ți bani „îți întra”, ci că-ți bani „îți ies”!
  Poți câștiga foarte mulți bani și 😘dacă ești cheltuitor nici măcar sa nu-ți ajungă, darămite sa mai și economisești!

  Apreciat de 3 persoane

 2. A republicat asta pe Aura B. Lupu și a comentat:

  Da’ io n-o să vă dau ca tema de casă trei propoziții de genul: „De azi înainte sunt bogat”, sau „Începând de-acum grijile mele au dispărut” sau „Nu mai am nicio problemă cu banii și facturile mele sunt achitate de duhu’ din lampa lui Aladin 😜”, că m-oi alege cu „urări de bine” de la cei cu capul – încă! – pe umeri.
  Ceilalți care vor să mă întrebe de unde să-și cumpere lampa dați-i pace, nu mă mai întrebați că sunteți în magazinul greșit. Vânzătorii de iluzii îi găsiți pe alte pagini, nu la mine pe blog . 😉

  Apreciază

 3. Na ja, eu mi-s altfel! Am venit era sa zic tot cu mainile in buzunare dar nu le puteam baga (ca erau pantalonii cam stramti) si am cheltuit continuu pe tot ce am avut chef: concedii, masini, restaurante samd din primul an dupa principiul „am rabdat destul”! Acum dupa 30 de ani sunt multumit; nu am casa dar am apartament, nu BMW dar masina care o vreau, am vazut lumea, copiii sunt la casele lor, nu regret ca n-am strans bani!
  Acum voi nu faceti ca mine eu sunt de fel mai ciudat!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ioane, bravo, felicitări, după 30 de ani cred și io! Ar fi de-a dreptul rușinos să n-ai! 😉 Și nu era vorba de strâns bani ci de a ieși din sărăcie muncind cinstit. 😉 E o mică-mare diferență. Când nu ai bani nici să te p… dar vrei ca băieților tai să nu le (mai) lipsească nimic, faci sacrificii și nu-ti permiți să arunci banii pe mofturile tale. Da’ no, fiecare trăiește după bunul său plac. Eu scriu din punctul meu de vedere și din experiența mea.

   Apreciază

   1. Pai Aura am venit cu doi copii si nu ne-au fost recunoscute studiile, am pornit de jos si am ramas cam tot acolo (eu) dar si eu si tu am vut „noroc” ca am trait sa realizam ce am dorit fiecare! Eu insa spre deosebire de tine mi-am zis TREBUIE SA TRAIESC ACUM! Am riscat uneori mult, am pierdut material dar……a mers!

    Apreciat de 1 persoană

   2. De trăit, trăim și noi acum, de prin 2014, după ce ne-am împlinit țelurile propuse. Prioritățile, dacă vrei. Cred că fiecare își cunoaște povestea cel mai bine, a mea însă a fost altfel și nu norocul a fost hotărâtor în împlinirea dorințelor ci doar munca asiduă și determinarea. Te felicit – iar! -, dar să știi că de riscat da, am riscat mult și eu. În alt mod însă decât al tău: plecând singură la 2000 de km depărtare… Și aici am avut într-adevăr un mare noroc. 😉 Acela de-a rămâne în viață.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.