Din seria „Ce-au mai făcut vecinii mei”

Am stat un pic pe gânduri, dacă să scriu sau nu despre asta, nu-i un subiect plăcut mai ales acum, de sărbători, dar am ales totuși s-o fac, e un semnal de alarmă despre cum NU se face, în niciun caz‼️‼️‼️

Ieri după-masă, cineva a sunat la ușă. Nu așteptam pe nimeni, când Adi a deschis surpriză, turcul, fostul vecin, care se mutase și închiriase casa altei familii (iranieni, cred), era în prag. Fusese chemat de chiriași, aveau înfundat WC-ul și aud cum îl întreabă pe Adi așa, voalat, dacă nu cumva avem și noi probleme, sugerând că cine știe, nu cumva e de la noi? De vreo două săptămâni am mai văzut io că actualii locatari chemaseră pe cineva să le desfunde canalizarea, dar n-am dat mare importanță, știu doar că în ultimii ani aveam o problemă cu duhoarea, în holul nostru și camerele de pe partea lor, câteodată puțea de-ți lua nasul, deși de la noi n-avea ce, chiar și în primăvară, când au lucrat băieții la acoperiș, m-au chemat sus, în pod și m-au pus să miros între pereți și într-adevăr, duhoarea aia venea din gangul de la vecini. Mai știam că înainte, cei de la care cumpăraseră ei casa, aveau un puț de colectare a WC-ului acolo, în gangul respectiv, pe care îl goleau de două ori pe an, dar fiind deschis în spate, spre curte, nu puțea chiar atât de rău. Turcii, după ce s-au mutat, au modificat gangul complet, l-au închis, l-au transformat în hol și-au construit bucătărie-n spate și ce-or mai fi făcut, tot de Crăciun au demolat, și-au spart, și-au folosit picamărul de mi-au căzut tablourile de pe pereți din hol, plus că tăiau afară și tot praful a venit pe geamurile mele proaspăt spălate și pe perdele, coronița de pe ușă nici nu o mai vedeai de praf. 😳😤 Le-am atras atunci atenția, evident că nu le-a convenit, dar a trecut. Ce-au modificat la canalizare habar n-am, știu doar că putoarea din

hol se agravase, mai ales când ploua, (și aici știți cât de des plouă, nu?) trebuia să stau cu geamurile și ușile deschise, să aerisesc. Bun. Și ieri, după ce vorbește cu Adi, aud că-ncep să desfunde, culmea, nu în holul lor ci undeva la colțul casei dinspre noi, afară, pe trotuar. Da’ no, zic, cine știe unde-or fi mutat ei puțul septic, deși nu-mi aminteam ca în atâția ani să-i fi văzut, cum i-am văzut pe vecinii de dinainte, golindu-l. Vreo jumătate de oră tooot au desfundat, mașina care venise de fapt nu era profesională, n-avea nicio siglă, presupun că era vreun prieten de-al lui, turc, vorbeau aceeași limbă, și dă-i și sună continuu, mai bine de-o  juma’ de ceas. Se auzea din când în când că mașina aia nu făcea față, se opintea, bâzâia și țiuia, se oprea și-apoi iar începea. Și la un moment dat simt că pute rău de tot și zic, ia să mă uit pe geam, să văd totuși unde desfundă și ce. Când mă uit pe geam, pe șănțulețul din fața casei, de lângă trotuar, curgea rahatul frate, gârlă! Ce gârlă, Amazon era, că dădea deja pe dinafară și amenința să-mi inunde și trotuarul! Iar ei toți stăteau lângă streașină și de acolo-l scoteau! Practic streașina lor, aflată lângă streașina noastră, care intră direct în pământ și de-acolo merge la canalizare, era înfundată de căcat! Adică pe unde trebuia să curgă doar apa de ploaie, curgeau WC-urile lor! Și uite cum misterul putorii din holul meu și din camerele de pe partea cu ei a fost elucidat.

I-am spus clar că ceea ce face, să dea drumul rahatului în canalizare și pe drum nu-i normal și nici legal, scuza lui a fost că el așa a cumpărat casa, fără puț septic, ceea ce io știu bine că nu-i adevărat, am și sunat-o pe fosta proprietară, cu care am păstrat legătura și care mi-a confirmat că minte.

Aseară a fost tot o vânzoleală și-o agitație în fața casei lor, „dragii” mei foști vecini se știu acum cu musca pe căciulă, a venit și madam turcoaica, când am deschis ușa să văd ce se-aude iară, că iar spărgeau ceva, dumneaei stătea cu brațele încrucișate și nici măcar n-a salutat, tot ea, mânioasă. Între timp io-mi spălasem ușa stropită de rahatul lor și-mi curățasem trotuarul, în a treia zi de Crăciun.

Barbari. Necivilizați. Nu am cuvinte să-i descriu. Foștii proprietari au fost doar două persoane și-și goleau puțul septic de două ori pe an, ăștia au stat minim 5 persoane (c-aveau tot timpul musafiri) atâția amar de ani și practic s-au răhățit direct în drum, pentru că e același lucru, ori te caci în stradă, arunci o găleată de apă și aia e, sau faci ce au făcut ei, și tot acolo e.

Și uite cum încep să înțeleg de unde au apărut atâtea muște, când înainte nu erau, și șobolani și șoareci și alte gângănii. Baiul cel mai mare sunt însă bolile ce ar putea să apară.

Am reușit să rămân (relativ) calmă, oricum ei trebuie să rezolve problema, i-am auzit certându-se între ei, nici chiriașilor clar că nu le convine să fie puși în astfel de situații, cu siguranță habar n-aveau de mișmașurile și legăturile făcute de turc.

Am încercat să mă gândesc la partea bună a situației neplăcute de ieri, atâta amar de 💩 cică-i semn de bogăție și bunăstare. 😜😂🤔 Hm, oare așa o fi? Musai să joc la loto!

Azi, cu greață și fără iubire, că nu-mi vine, vă spun drept.

Aura.

28/12/2020

14 gânduri despre „Din seria „Ce-au mai făcut vecinii mei”

 1. In ciuda situatiei tu ai reusit sa ramai destul de calma. Eu sunt mai coleric si cred ca faceam scandal, chiar chemam si politia. Pt mine e de neacceptat ca ei sa-si cupleze scurgerea de la toalete si dusuri direct in scurgerea pluviala care e doar pt ploaie. Sunt obligati sa aiba fosa septica si sa dovedeasca ca o golesc la un interval de timp…..
  Ma surprinde faptul pt ca in general turcii sunt destul de curati in casele lor, despre iranieni nu stiu.
  Neplacuta situatia dar … asta-i lumea.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Cristi, inițial m-am enervat, îți dai seama, dar pentru că au promis că rezolvă situația, le-am dat pace. Deocamdată. E de neacceptat, și turcii, cât timp la ei în casă e curat, strada și mediul unde trăiesc nu-i interesează defel! Oricum, ceva e musai să facă, așa nu poate rămâne. Am făcut poze și am filmat, dezgustător! 😢😓

   Apreciat de 1 persoană

  1. Asta-i partea funny, nu cu mine trebuie să se înțeleagă acum, ci cu iranienii, chiriașii lor, Petru. Pe mine pot să mă aburească, dar pe ei nu, locuiesc în casă și au nevoie de toalete. Așa că, și-a făcut-o cu mânuța lui. Dumnezeu (sau Allah, mă rog) nu culcă-te, s-a cam întors roata de astă primăvară, când mi-am reparat acoperișul și turcoaica a atenționat-o pe cealaltă vecină să se uite și la ea în casă, să vadă dacă nu are stricăciuni și ea, de mi-a pus-o și pe aia pe cap, după ce că la ea „brusc și dintr-o dată” în toată casa i-au apărut crăpături. Când s-a dus echipa să-i repare, băieții au făcut poze și mi le-au arătat și mie, erau multe crăpături vechi, de ani de zile, ce și-a zis, uite ce oportunitate mișto, ia să mi le repar gratis! I-a căzut acum în sân.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Clar că sunt mulți nebuni pe lumea asta. Şi din cauza unor vecini nebuni m-am tot mutat! Noroc că aici poți vinde/cumpăra destul de repede (dacă ai cu ce…). Dar este clar că atunci când se adună într-un loc oameni din diferite țări, cu obiceiurile lor, ai nevoie de multă toleranță şi înțelegere!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Și io m-aș muta, într-o casă cu piscină și grădină, aparte, fără să am pereții lipiți de cei ai vecinilor, da’ aștept să câștig la loto. 😁 Daaa, cu înțelegerea și toleranța sunt perfect de acord, dar nu doar dintr-un singur sens, 😉 și nici cu încălcarea legii și-a minimului de bun-simț. Te îmbrățișez, Aurora! Ultimul desen, cu verde, m-a cucerit! Gândul m-a dus imediat la piatra verde, malahit. 💚💚💚

   Apreciat de 1 persoană

   1. No, amu’ ce să nu zic?! Sau să zic! Aici o casă fără piscină aproape nu are valoare. Chiar dacă curte nu prea are, dar piscină trebuie obligatoriu! In general casele nu au curtea îngrădită, cel mult, simbolic, un garduleț de ornament. Sigur, multi-milionarii au comunitățile lor care sunt îngrădite. Eu una nu mă dau în vânt după piscină! (Ce vrei, născută în munți!) Deşi oceanul cu plaja nr 1 a US este foarte aproape, cam 15 minute, eu prefer să admir apusul soarelui şi mai puțin bălăceala. Eu am recunoscut că sunt „ciudățică”!

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ooo, așa da! Când ai oceanul la doi pași, la ce-ți mai trebuie piscină? Iar la partea cu apusul sunt la fel de ciudată și eu, dar nici la bălăceală nu mă dau în lături, anul ăsta trebuie să recunosc că mi-a lipsit, n-am fost nici în vacanță, nici la Marea Nordului, nici la piscina comunală. Dar sper să recuperăm anul ăsta. Te îmbrățișez, Aurora!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.