Luna albastră de Halloween, fenomen rar

În această noapte cerul este luminat de o Lună Plină specială, deosebită, care are loc în această zi o dată la 19 ani, deci lumea nu va mai vedea acest fenomen până pe 31 octombrie 2039. Nu este o Lună Plină obișnuită, oarecare, ci a doua din luna octombrie, tocmai de aceea a primit denumirea de „Luna Albastră”, nu pentru că s-ar colora în albastru, cum înclină unii să creadă sau să spere. Remarc privind-o pe cer și comparând pozele făcute în celelalte dăți că acum are o nuanță albăstrie, celelalte eu fost roșiatice, gălbui, albe, dar uite că asta chiar am impresia (să fie autosugestia de vină, oare?) că are o tentă spre albastru. Pe lângă ea pe cer strălucește destul de puternic și Planeta Marte. Chiar dacă spunem că-i o raritate (două luni pline în aceeași lună calendaristică), faptul că este și de Halloween o face și mai rară, cică ultima astfel de lună a fost vizibilă în anul 1944. Atunci s-a terminat războiul, poate luna asta ne anunță terminarea pandemiei, Doamne dă!

În cultura noastră nu se sărbătorește Halloween-ul, dar în anumite zone, mai ales în Ardeal, pe data pe 31 octombrie sau în 1 noiembrie are loc Luminația sau Ziua Morților

https://aurablupu.com/2019/11/01/luminatia/

când oamenii merg la mormintele celor dragi cu flori și lumânări și se dau pomeni de sufletele celor răposați. Mama face întotdeauna turtă-dulce, se strâng copiii rapid în jurul ei.

Momentul echinocțiului reprezintă începutul toamnei, anotimpul în care natura moare, se culeg roade, se fac provizii pentru iarnă. Echinocțiul este asociat cu una dintre legendele grecești, cea în care Hades, zeul Infernului o răpește pe Persefona, fata lui Zeus și a Demetrei, zeița agriculturii și se căsătorește cu ea. Demetra nu este de acord cu căsătoria astfel că pentru a-i împăca pe Demetra și pe Hades, Persefona va sta 6 luni de zile cu soțul ei, 6 luni cu mama ei. Dar zeița agriculturii este în continuare furioasă și tristă astfel că întreaga natură este afectată de decizia lui Zeus. Cele 6 luni petrecute de Persefona în lumea umbrelor coincid cu cele 2 anotimpuri, toamna și iarna.

După echinocțiu urmează acest moment când pe lângă conectarea celor două lumi, ne onorăm strămoșii și pe cei dragi plecați dintre noi. Specialiștii în astrologie spun că luna plină aduce încheiere, finalizare, putem să tragem concluzii. De asemenea, se ”îngroapă” lucruri, amintiri, relații, emoții negativem tot ce ne blochează și ne ține-n loc, iar recomandarea este să ne găsim punctul forte, să ne concentrăm pe lucruri pozitive, cu toate că acum trăim niște vremuri istorice, foarte încărcate și grele. Dar tocmai de asta ar fi bine să ne eliberăm de convingeri, obiceiuri care nu sunt benefice pentru noi, să fim mai flexibili și să acceptăm schimbarea sau anumite întorsături de situație.

S-avem o Lună Albastră plină de speranță, de optimism, de recunoștință și, de ce nu, de bucurie.

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

31 octombrie 2020

Hamme

#TrăirileAurei le găsiți pe site-ul editurii Libris. Mulțumesc.

https://www.libris.ro/librarie-online?fsv_77564=Aura+B.+Lupu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.