Gent

Acum vreo trei ani, iarna pe-nserat, pe frig și ger, am fost în Gent. Bine, noi am fost de mai multe ori, dar atunci venise o verișoară din Spania în vizită (Mariana, îți amintești?) și-am zis că no, unde s-o ducem, nu prea departe, și să vadă totuși și altceva mai interesant decât Hamme-ul nostru? Așa că am zic s-o ducem să vadă Gent-ul, nouă ne place mai mult decât prea depărtatul și aglomeratul Brussel sau Brugge. Gent, din 1816 este oraș universitar (deci plin de tineret 🤩) iar Vlad este unul dintre studenții care învață acolo deci da, recunosc că-s un pic subiectivă. Canalele îi dau un farmec aparte, de „Mică Veneție”, la fel ca la Brugge, despre care am scris aici⬇

Brugge

plus că are și cele mai multe biserici – 400 la număr! Acum nu c-am fi vrut noi să le vizităm pe toate, dar Catedrala Sfântului Bavon – Sint-Baafskathedraal, merită văzută, este veche de peste 1000 de ani (datează din anul 942) și are multe artefacte, (o pictură de-a lui Rubens pe perete) dar piesă de rezistență e „The Adoration of the Mystic Lamb”– capodopera lui Jan van Eyck, un important artist belgian.

Turnul cu ceas – Belfort are o priveliște superbă, plus colecția de clopote, cărora bineînțeles că nu m-am abținut să nu le trag câte-un bobârnac și să le fac să cânte.

În Biserica Sfântul Nicolae – Sînt-Niklaaskerk n-am fost încă, dar acestea-s cele trei turnuri emblematice ale orașului.

La Gravensteen (Castelul Contelui) – castel din secolul al X-lea cu șanț de apărare, i-am dat o raită, cică-i singurul loc din Belgia unde mai poți vedea stilul de trăit din Evul Mediu, iar felul în care se oglindește-n râul care-l înconjoară (Leie), merită să-ți faci câteva poze „cu efect”.

Cu siguranță nu trebuie ratata celebra „fritărie” a lui Filip (cartofii prăjiți), cea mai îngustă casă din Belgia și strada (mă rog, culoarul) „face-bucului”!

Mi-a plăcut foarte tare inscripția din piața „Sint Veerleplein”, care zice că de fiecare dată când se naște un copil la maternitățile spitalelor din Gent, felinarele stradale încep să pâlpâie. Ce frumos!

N-o să vă fac acum un itinerar amănunțit sau să vă ofer vreun ghid turistic pentru Gent, le găsiți pe internet, cert este că sunt multe locuri faine de văzut iar noi de fiecare dată când am fost, am mai descoperit câte ceva. Este cu siguranță un oraș care merită vizitat măcar o dată-n viață, .

Și, deși atunci când am fost cu verișoara mea era seara târziu, frig, bătea obișnuitul vânt rece și aspru, tot am avut parte de un moment special care ne-a întregit vizita. Ne îndreptam deja spre parcarea unde lăsasem mașina, când am auzit pe cineva cântând.

O chitară și-o voce. Și dac-aș fi înghețat de-a binelea, tot n-aș mai fi plecat fără să-l ascult până la capăt!

Chiar și azi când revăd și reascult înregistrarea, mi se face pielea de găină.

Unele melodii, unele voci nu doar le auzi. Le și simți.

Iar aceasta, a lui Tom Dibb, cum am aflat mai apoi de pe cartea lui de vizită, a fost una de felul acesta.

Memorabilă.

Enjoy!

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

03/01/2019

Hamme.

Eroare
Acest video nu există

3 răspunsuri la „Gent”

  1. […] Da, Brugge e un oraș turistic de top și deși-i foarte aglomerat, indiferent în ce sezon ați vrea să-l vizitați, (de asta am și scris în celălalt articol, https://aurablupu.com/2019/01/03/gent/ […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.