Prințesa și castelul

Belgia, împărăția berii și-a cartofilor prăjiți, cunoscută pentru Atomium și ciocolata delicioasă, pentru Parlamentul European și rutele speciale pentru bicicliști (și câte altele!), mai are un motiv de laudă și de mândrie. Are o mulțime de castele extraordinare și frumoase. Există aproximativ 3000 de castele împrăștiate în toată Belgia, din regiunea nordică a Flandrei până în regiunea de sud a Valoniei. Noi nu le-am vizitat pe toate, evident, 😜 dar câteva dintre ele le-am văzut și sper să le vedem măcar pe toate cele care-s în top zece. Lista o găsiți aici ⬇

https://traveltomorrow.com/10-beautiful-castles-in-belgium/

Despre Gravensteen eu am scris un pic aici⬇

https://aurablupu.com/2019/01/03/gent/

Ce pot să adaug este că Gravensteen – Castelul Conților, datează din 1180 și a fost reședința conților de Flandra până în 1353. Ulterior a fost transformat în închisoare, monetărie și chiar într-o fabrică de bumbac. A fost restaurat în perioada 1893–1903 iar acum este un muzeu și un reper major în oraș, devenind o destinație turistică renumită în Gent.

Despre Castelul Ooidonk (în olandeză: Kasteel Ooidonk) n-am scris până acum, este un castel din orașul Deinze, Flandra de Est. Castelul este reședința actualului contelui Kint de Roodenbeke. Ooidonk a fost menționat pentru prima oară în 1230. O cetate a fost construită pe locul actualului castel, destinat să apere orașul Gent și să fortifice râul Leie. Această cetate era deținută de Jean de Fosseux, domnul Nevelei. Castelul a fost distrus pentru prima dată în 1491 de oamenii din Gent, în revolta împotriva lui Maximilian al Austriei. În 1944, castelul a fost clasificat ca reper protejat. În 1980, au fost clasificate și alte construcții din jurul său, iar în 1995, la fel și restul domeniului. Castelul Ooidonk este deschis publicului de la 1 aprilie până la 15 septembrie, iar parcul (cu grădina sa franceză) poate fi vizitat pe tot parcursul anului. Noi l-am vizitat vara pentru că, pe lângă turul cu ghidul care-ți explică și-ți prezintă tot ce-i important în interiorul castelului, am vrut să mă bucur și de-o plimbare prin grădinile lui impresionante unde, recunosc, m-am simțit ca o prințesă.

La Castelul Franchimont (în franceză: Château de Franchimont) și care nu apare în lista menționată mai sus, am fost când am petrecut primul nostru weekend în Ardennen – Ardeni (adică în munții Belgiei) și este un castel medieval din municipiul Theux, provincia Liège (fr) – Luik (nl). Se află la capătul vestic al unui mic deal cu vedere la satul Franchimont. Se crede că a fost construit inițial în secolul al XI-lea, ca o cetate a principatului Liège. Clădirea inițială a fost extinsă de mai multe ori în Evul Mediu, o dată după un incendiu din 1387. În 1487 castelul a fost asediat și, în aceeași perioadă, familia La Marck a preluat proprietatea asupra acestuia. La începutul secolului al XVI-lea a fost construit zidul exterior, cu adăugate cazemate și un turn de artilerie. Astăzi, castelul este deținut de orașul Theux și este deschis publicului. Ce m-a amuzat la prima vedere au fost caprele care săreau sprințare și fără frică pe zidurile înalte și care, extrem de prietenoase, s-au lăsat mângâiate și-au încercat să ne ronțăie pliatul primit la intrare. Io, luând exemplul caprelor, m-am cocoțat pe un zid, c-am vrut să văd priveliștea (a fost spectaculoasă, într-adevăr) dar când să cobor, n-am mai putut, noroc cu gărzile mele de corp ce m-au salvat.

Deocamdată v-am prezentat doar trei din 3000 😱, mai avem încă multe de vizitat.

Partea bună e că avem acum ocazia să mai descoperim și frumusețile din apropiere, nu-i musai să plecăm departe, peste țări și mări. Și sunt convinsă că fiecare loc, fiecare țară, are multe de oferit. Doar s-avem noi suficientă răbdare și, de ce nu, interes.

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

17 ianuarie 2021

4 gânduri despre „Prințesa și castelul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.