Jurnal de călătorie III – Balos, Creta

 

Pentru mine și soțul meu vacanță nu înseamnă ca 7 zile să mergem într-un hotel și să vegetăm. Adică să stăm rânjiți la soare, lângă piscină, sorbind leneș dintr-un pai, să mergem la masă, să facem o baie și-o scurtă plimbare pe lângă hotel și gata. Să facem doar asta în 7 zile cred c-am turba! Și io și el! Avem nevoie de mișcare, de explorare și musai de câteva peripeții, că altfel nu s-ar mai numi vacanță. 😜
Și bineînțeles că și de data asta am avut parte, că no, cine caută, găsește! 😉
Motivul pentru care am ales Creta ca destinație a fost un filmuleț văzut pe YouTube

filmuleț în care era filmată o plajă absolut mirifică: nisipul alb-auriu-roz, apă albastră-verde-turcoaz și-o insulă-n fundal ce întregea peisajul.

Bine, io în capu’ meu mi-am și imaginat că peste tot în Creta este așa și că toate plajele sunt la fel ca și cea văzută-n film.
N-a fost așa evident, plajele de care-am dat în primele zile au fost (cele mai multe) cu pietriș și bolovani, apa într-adevăr foarte faină și limpede, cât despre nisipu’ ăla alb-auriu-roz… nici vorbă!
Cum io am rămas „cuplată” pe imaginea aia de vis, am zis no hai totuși să mergem s-o vedem, deși era destul de departe de hotelul nostru.
Zis și făcut. Am plecat într-o dimineață devreme (oricum mă trezeam în fiecare dimineață la răsărit ) și-n 3 ore am fost acolo. Mă rog, în apropierea ei. Tot ce citisem despre Balos era doar la superlativ: fantastică și minunată, extraordinară și fenomenală, mirifică și mirobolantă. (mersi Silviu. Și Cristi. Și Ungureanu. Că mi-ai amintit cuvântu’ asta! ).
Dar… cum am ajuns la ea? Vai și-amar de curu’ meu! Dacă știam dinainte ce ne-așteaptă nu mergeam în ruptu’ capului, cu peisaju’, plaja, insula și nisipu’ lor cu tot!
Pe-un drum neasfaltat, de piatră roșie și praf, șerpuitor și fără balustrade, cel mult cu 10 km/oră, am urcat continuu vreo 8 km. Cum vedeam că se mărește prăpastia, cum strângeam mai tare din cur și mânerul de la geam. Când am ajuns într-un final sus la cucurigu-n praznic, nu-mi mai simțeam nici degetele de la mâini da’ nici bucile curului!
Ce să vă mai zic? Transpirații reci, fiori pe spate și palme ude, stomacu’ ghem și aproape făcut pe mine de frică, drumul ăla parcă a durat o veșnicie! Îmi venea să mă dau jos din mașină și să fug pe jos înapoi! Știți fazele alea din filme când coboară unu’ din avion și pupă țărâna strigând „Thank you God!”? No cam așa mi-a venit și mie să fac la sosire! Însă m-am abținut că era plină parcarea, da’ trei cruci pă ceru’ gurii și-un „Mulțam fain Domne tătucule ceresc!” tăt am zis.
Nu-mi trag bine sufletu’ și-mi revin din spaimă, cât de cât, că la ieșirea din parcare ce văd? Alt drum șerpuitor și-ntortocheat, da’ de data asta pe-o cărăruie de pietre și colb (tăt roșu’!). Ioi și vai și vai și ioi!
No, asta este, musai ca de voie bună! Erau într-adevăr în parcare măgari și cai, da’ vă spun drept că n-am avut curaj să mă urc pe vreunu’!
Așa că încetuc cu treabă bună am început coborârea pe propriile picioare. Era deja jumătate la 11, vreo 30 de grade și soarele ardea, însă norocul nostru a fost c-a bătut vântu’ și-aveam apă la noi.
Cam 2 km am mers până am ajuns – într-un final!!! – la plajă.
Dar recunosc că momentul în care am zărit priveliștea a fost uluitor.
Și c-a meritat cu vârf și îndesat. Fiecare pas, fiecare spaimă și fiecare transpirație.
A fost într-adevăr de vis. Ba chiar mai frumos decât văzusem io în video-clip.
Iar apa era atât de caldă de parcă înotam într-o piscină încălzită.
Am văzut multe plaje minunate (Playa de Ses Illetes din Formentera care-a fost desemnată, în 2016, drept cea mai bună plajă din Europa), am înotat în multe ape cristaline (chiar și-n a 5-a apă limpede din lume: Cala Macarelleta din Menorca) dar plaja Balos din Creta le-a întrecut pe toate. Atâtea nuanțe de albastru într-un singur loc n-am mai văzut. Paradis. 
Așa că dragilor dacă mergeți în Creta, n-o ratați. Vă spun că merită. Însă n-o recomand celor slabi de inimă, nepregătiți fizic și temători de înălțimi. 
Puteți în schimb să luați vaporu’. Nu-i musai cu mașina, există calea de acces pe mare care cu siguranță o să vă scutească de emoții și transpirații. Și strâns din cur…
V-am țucat, cu drag, pe toți!
Cu dragoste,
Aura B. Lupu

-Creta

Eroare
Acest video nu există

8 gânduri despre „Jurnal de călătorie III – Balos, Creta

  1. Nu știu ce să zic, drumul din parcare până jos la plajă cred că ar fi mult prea greu pentru el… Balos e într-adevăr extraordinară și-ar fi păcat s-o ratați dacă mergeți în Creta. Mai ușor ar fi să luați vaporul. ❤ Succes! 🙂

   Apreciază

 1. A republicat asta pe Aura B. Lupu și a comentat:

  Așa că dragilor dacă mergeți în Creta, n-o ratați. Vă spun că merită. Însă n-o recomand celor slabi de inimă, nepregătiți fizic și temători de înălțimi.
  Puteți în schimb să luați vaporu’. Nu-i musai cu mașina, există calea de acces pe mare care cu siguranță o să vă scutească de emoții și transpirații. Și strâns din cur…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.