Dirty John

Am văzut un serial inspirat din fapte reale, astea-mi plac mult, când povestea prezentată are sâmburele ăla de adevăr, de povestiri fantastice – vă spun drept – io-s cam sătulă până peste cap. N-am știut nimic din povestea reală până acum, deși atunci când s-a petrecut, în 1989, a făcut destulă vâlvă; după ce-am văzut serialul, am intrat pe net și-am mai citit una, alta. Povestea lui Betty Broderick e interesantă, plus că actrița, Amanda Peet, joacă foarte bine.

Să-ți sacrifici (da, știu, e un termen neindicat, însă altul mai potrivit nu găsesc) tinerețea, cariera ta pentru a o susține pe cea a partenerului tău, să faci eforturi mari pentru a prospera, să faci copii (pentru că așa vrea soțul și ești o bună creștină, crescută într-un anume fel) de care să te ocupi singură pentru ca dumnealui e prea ocupat cu munca și cariera lui, el să devină apoi un om bogat și de succes, bazat pe sacrificiile tale și fără de care n-ar fi reușit, și să te trezești că atunci când vine momentul să te bucuri de o viață frumoasă, bogată, în sfârșit fără lipsuri, alături de el și de copii, el te împroașcă-n cur și se descotorosește de tine, ca de un lucru nefolositor, învechit, inutil și te înlocuiește pur și simplu cu o variantă mai nouă și mai tânără, nu-i un scenariu tocmai plăcut, nu-i așa? Și asta fără ca măcar să recunoască contribuția ta la bogăția și succesul lui.

Ce face Betty nu vă scriu, să nu stric suspansul filmului. Însă musai să vă scriu vouă, fetelor mai tinere, care poate mă citiți: nu renunțați la școală, la educație, la carieră, de dragul nici unui băiat! Să fii mamă și soție e foarte mișto, e una dintre cele mai frumoase cariere din lume, dar nu-i de-ajuns! În primul rând, construindu-vă o carieră, având o diplomă o să vă câștigați singure bănuții și nu o să depindeți niciodată de venitul unui bărbat. Imaginați-vă că sunteți nevoite să-i explicați fiecare cheltuială, fiecare cent, cum face Betty cu Dirty John-ul ei! Și asta în timp ce el cheltuia de zeci de ori mai mult pe cămăși și costume făcute la comandă, pe mașină roșie! sport, decapotabilă (și aveau patru copii!). Să-i ceri permisiunea să-ți cumperi tampoane, chiloți și pantofi? Mai bine împletiți cosițe albe, decât să vă milogiți și umiliți în felul ăsta!

Când ai independență financiară, ieși când vrei și ai tu chef dintr-o relație nesănătoasă, pleci (sau mai bine, îl dai tu afară) când vor mușchii tăi, nu portofelul lui. Mi s-a părut ciudat și mie prima oară când am auzit aici, de la prietenii noștri belgieni, că au conturi separate, trec în carnețel fiecare ce și cât cheltuie, care/ce contribuție aduce financiar și că au contracte prenupțiale, de care io auzisem doar prin filme. Dar văzând filmul ăsta, le-am dat dreptate și zic acum că bine fac! Chiar dacă pornești de la zero și sunteți amândoi rupți în cur, cum au fost și Betty cu John, uite că poți ajunge la super bogăție, dar care să nu mai vrea consortu’ s-o împartă și cu tine, aia cu care a împărțit amarul, și hotărăște ca mierea s-o împartă cu altcineva.

Noi nu suntem obișnuiți să gândim așa, la noi e „ce-i al meu e și al tău”, nu? Eh, uite că uneori nu-i!

Așa că, moimelor și fătuchițelor, asigurați-vă c-aveți voi bănișorii voștri, contul vostru, sursa voastră de venit, că puteți fi independente, puternice și fără portmoneul unui bărbat, că relația voastră e asigurată de iubire și respect reciproc, de susținere reală și fără echivoc. Că banii lui nu-s un motiv de stat împreună, că puteți să vă descurcați foarte bine fără ei și nu depindeți în felul ăsta de-un bărbat. Că relația voastră se bazează pe dragoste, egalitate, respect, apreciere și nu pe banii pe care-i aveți în cont.

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

28 august 2020

4 gânduri despre „Dirty John

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.