Sinceritate

Am venit în România pentru câteva zile. Nu-s în concediu, e o călătorie în care-ncerc să îmbin utilu’ cu plăcutu’ și care, de la bun început, a cam fost cu peripeții. E prima oară când vin în luna februarie, venim de obicei doar vara și-atunci e alfel, parcă. Mai prietenos, mai vesel și mai cald. Nu mă plâng, nu hulesc, nu am uitat de unde-am plecat, nu-s cu nasu’ pe sus și nici nu caut cu lupa defectele, dar trebuie să fiu sinceră și să recunosc că am fost dezamăgită. Nu pot să nu remarc mizeria, aglomerația, nerăbdarea, oamenii mohorâți, triști, încruntați, noroiul mare și gropile nenumărate, câinii vagabonzi, șoferii de taxi neprietenoși, vânzătorii acri și funcționarii ursuzi. Da, e lună de iarnă, sărbătorile au trecut, „fii mai bun de Craciu” a expirat, ne-am întors la acreala, mohoreala și-ncruntarea de zi cu zi. Știu că peste tot oamenii devin mai apatici și mai indiferenți, că iarna nu-i ca vara și că-i mai urât, mai deprimant în lunile începutului de an. Azi însă mi-a venit să plâng! Tot entuziasmul și bucuria întoarcerii s-au risipit. De ce trebuie să fie așa? De ce ne pierdem bucuria și sclipirea din ochi? De ce uităm să mai zâmbim? Ce ne face oare să nu răspundem unui salut binevoitor? Ce ne mână să reacționăm urât, să ne împingem, să claxonăm, să parcăm aiurea, să ne îmbulzim, să strigăm și să vociferăm?

Bine c-am plecat la mănăstire. Acolo timpul parcă stă în loc, acolo se șoptește, e liniște, e calm. Acolo timpul – și timpurile – sunt la fel. Icona mă privește (tot) binevoitoare. Pruncul e (tot) liniștit, în brațele Maicii Lui. Acolo e răbdare, bunăvoință și împăcare. Acolo-i tot ce ne lipsește nouă, la mireni. Acolo e sfințenie. Și e atât de fain!

Cu drag și cu iubire,

Aura.

04/02/2020

18 gânduri despre „Sinceritate

 1. O să scriu acum un comentariu care îmi va contazice poate tot eșafodajul pe care mă căznesc de atâta vreme să-l ridic…Că moțului nu-i stă bine decât pe fruntea unui român 🙂 Dar vorbim despre sinceritate acum și trebuie să recunoaștem că trăim cu toții stări ce ne plimbă de la un pol la altul. Încă înainte de a ieși din țară, cineva îmi povestea (participa la vânători organizate pentru valuta străinilor) că un neamț i-ar fi spus că suntem recognoscibili noi românii, după fețele noastre abătute. Fir-ar el de zâmbet! Când o mai înflori odată și pe fețele noastre? Cârcoteam pe aici că străinii zâmbesc fals. Dar zâmbesc fir-ar să fie, zâmbesc! Și transmit o stare bună. Iar vânzătoarele septuagenare îți spun: „Bună Iubire, ce mai faci?” ori de câte ori ajungi în dreptul casei de marcat… E bătrână și urâtă iar glasul sună cavernos, dar cuvântul magic te face să o privești și tu cu drag și să răspunzi: „Bine, mulțumesc!” Și îndepărtându-te cu coșul să murmuri amuzat „Iubire!” și să pleci de acolo binedispus de îndată.
  Lăsând la o parte toate astea, dragă Aura… te rog și eu ca soldatul din poezia lui Coșbuc:
  ”…Pământul țării să-l săruți
  Și pentru mine!”

  Apreciat de 4 persoane

 2. „Nu pot să nu remarc mizeria, aglomerația, nerăbdarea, oamenii mohorâți, triști, încruntați, noroiul mare și gropile nenumărate, câinii vagabonzi, șoferii de taxi neprietenoși, vânzătorii acri și funcționarii ursuzi.” – da, așa este!
  Un tablou ce tinde să devină ca o emblemă a românilor. Dacă unele nu țin direct de fiecare dintre noi și nu stă în puterea noastră să le îndreptăm, altele chiar depind de fiecare din noi : nu e greu să zâmbești, să fii binevoitor, amabil. Nu costă nimic, dar au un impact atât de mare!
  Ar fi frumos ca liniștea si frumosul din mănăstire să se reverse și în afara ei!
  Zile frumoase, cu bucurie! 😘🤗

  Apreciat de 2 persoane

  1. Da Ana, așa este. Să răspundem unui zâmbet și unui salut io le consider norme elementare de politețe și educație; am rămas mască, îți spun sincer, când, urcând într-un taxi și salutând, n-am primit niciun răspuns!
   E… of… 😓Tare frumos ar fi să fim la fel și-n lume, nu doar la mănăstiri.
   Îți mulțumesc, la fel îți doresc! 🙏❤️

   Apreciat de 1 persoană

 3. Eiii, traim vremuri grele si ele vremuiesc omu’. Asta nu-i o scuza a lipsei de politete. Dar cand nu mai asezi la locul ei desteptaciunea si prostia, na, aici se ajunge.
  Revarsa-se putina smerenie si sfintenie peste noi, cum bine zici.
  🙂 O zi buna! Si fii puternica!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Lipsa salutului nu are nicio scuză, absolut niciuna. Eu-s prima care sar să apăr ce mai poate fi de apărat pe aici. Dar asta nu. E nesimţire şi atât. Sună urât, ştiu, dar nu îi pot spune altfel. Şi asta mă doare mult, nu o înţeleg şi cred că voi începe să o arăt cu degetul, adică să strig acel „bună ziua”, aşa, să fie strident, să spun „ah, credeam că nu aţi auzit, altfel cum să nu răspundeţi?”

  Apreciat de 1 persoană

 5. Păi așa au fost învățați, așa li s-a transmis, așa au fost formatați. Dacă toți din jur fac la fel, atunci ăsta e punctul de referință. Uneori trebuie să te îndepărtezi de o situație ca să o vezi mai bine. E acea viziune de elicopter, cum zic anglofonii. Dar da, e trist. Îți doresc să (re)găsești și surse care să te încarce pozitiv!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, cred că da, eu n-am fost până acum (de mulți ani!) iarna, în România. Amintirile mele erau cu totul și cu totul altele: alb, zăpadă, frumos, zurgălăi, veselie… Dar asta e, mai bine c-am revenit cu picioarele pe pământ. 😁😉 Îți mulțumesc, Constanța! 🙏❤️

   Apreciat de 1 persoană

 6. Trist, dar adevarat! Ai mare dreptate in ceea ce spui, as fi preferat sa pot sa te contrazic… dar nu pot. Cineva mi-a spus, la inceputul carierei mele, ca zambetul „se aude” si la telefon… initial nu am crezut, apoi am realizat cat de mult poate aduce un zambet, o vorba buna. Multumim pentru articol!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.