Tradiții și obiceiuri

De când am auzit melodia asta https://youtu.be/_iAaEH_dR_Y și-am văzut videoclipul acum câțiva ani, mi-a rămas în suflet. Și, de fiecare dată în decembrie, e musai s-o (re)ascult și să-l (re)văd. E… mângâietor. De parcă fiecare acord atinge o coardă a inimii mele.  Și fiecare sunet mă duce mai aproape de Crăciun. Crăciunul meu, al copilăriei mele.
Știu că tooot despre asta se scrie-n ultima vreme, se postează doar poze cu zăpadă, brazi împodobiți, colinde, cadouri, Crăciun, etc. Dar, Doamne iartă-mă, în decembrie, despre ce să scrii? Despre briza mării, răcoarea pădurii și arșița verii? Se potrivesc ca nuca-n perete. Ia mâncați o portocală-n iulie, o s-o savurați la fel ca și acum? Sau ia împodobiți-vă casele cu luminițe-n iunie, să vedeți ce fain îi! Fiecare lucru se face la timpul – și are – momentul lui. Nu putem amesteca merele cu pere și să ne așteptăm să aibă gust de prune (cei care faceți horincă, știți despre ce vorbesc. 😜 ) Nu mere și gata! Oricât de pionieri și moderni am vrea să fim, tradițiile, obiceiurile și ceea ce ne-a încălzit sufletele de copii, e bine să le lăsăm așa cum sunt. De ce-am schimba doar de dragul schimbării ceva ce, chiar dacă este „vechi, antic și de demult”, este frumos? Eu știu că acum îndemnul general e să lăsăm în urmă tot ce-i vechi și perimat. A devenit un trend să fii și să faci altfel decât s-a făcut. Dar dacă pentru mine Crăciunul înseamnă zăpadă, luminițe, brazi, portocale, colinde, etc., n-o să mă apuc acum doar de dragul schimbării să le înlocuiesc cu flori de câmp, valuri albastre și miros de lăcrămioare. De dragul modernului și-al noului nu-i musai să aruncăm la gunoi tradiții și-obiceiuri. Din contră, io zic să le păstrăm. Să le perpetuăm, să nu se piardă, că-i păcat.

      Am avut anul ăsta o tentativă de renunțare, ce rost mai are să decorezi un brad când afară toarnă cu găleata? Dar nu am renunțat. Asta-i atmosfera mea de sărbătoare, de Crăciun și de An Nou. Și vreau ca asta să-și amintească cei dragi, de mine. Ceea ce le-am oferit. Ceea ce-am creat. Și, mai ales, ceea ce-am transmis.

 

Cu drag și cu iubire,
      Aura B. Lupu

09/12/2019
Hamme.

Donație

Vă place ceea ce citiți? Aici puteți sprijini autoarea. Mulțam fain!

€10,00

9 gânduri despre „Tradiții și obiceiuri

  1. Doamne, ce minune de clip şi melodie! Mulţumesc, Aura, nu-l ştiam, tare, tare mi-a plăcut!
    Şi da, prea vrem să fim noi ăia moderni şi dăm cu toate la gunoi. Nuu, eu am unele la care nu renunţ şi punct, zică cine ce vrea, nu-i treaba mea ce zic ei 😉

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.