Job-uri

Am citit ieri un articol interesant dar nu pot fi de acord cu el.

NU avem șanse egale cu neaoșii din țările în care-am emigrat. Nu primim cele mai bune slujbe, nu suntem acceptați peste tot cu brațele deschise și fără să ni se pună niște piedici mai întâi.

N-o luați ca pe o văicăreala, este o realitate de care cred că mulți dintre noi ne-am lovit.

Job-urile care ni se oferă sunt cele mai grele și nu ești plătit la fel de bine ca și-un belgian.

Uitați-vă la listele cu locurile de muncă și-o să vedeți și singuri asta. Electricieni, frezori, tinichigii, instalatori, zidari, brutari, măcelari, femei la curățenie, infirmiere și… cam atât! N-o să găsiți în listele astea vreo o slujbă de stat cu curu’ pe scaun, la birou, că alea-s deja ocupate. De cine? De belgieni!
Repet, nu-i o lamentare, vreo patetică plângere de milă, este o stare de fapt și mă înfurie prafu-n ochi ce ni se-aruncă și pozitivitatea asta forțată care-i foarte departe de realitate. Un loc de muncă la birou, călduț, draguț, bine plătit găsești la p…lii-vară, ori ai un noroc chior ori ai pe cineva. Că dacă ești singur cuc, proaspăt venit și fără să cunoști pe nimeni nu-mi mai spuneți c-o să fiți direct directori generali și c-o să profesați exact pe job-ul pentru care sunteți calificați, că nu vă cred! Și ăsta-i un subiect ce se ascunde sub preș: că și aici se merge pe pile și relații. Io știu – în primărie de exemplu – că se angajează exact după criteriul ăsta: nepotu’, nepoata a terminat școala și are locul asigurat. 😉 Poți tu să vii cu un CV beton, să vorbești 5 limbi că nu te bagă nici sărăcia-n seamă!

Da, după ani și ani de slugărit și făcut muncile de jos mai ai o șansă să ajungi să faci ceea ce-ți place. Da’ și atunci ca și independent.

Cunosc nenumărate cazuri în care pe același post românul face tot ceea ce belgianul refuză. Și asta ce-i atunci? Aceleași drepturi? Hai sictir!

Cosmetizarea oportunităților și-a șanselor egale pe care – cică! – le avem, e o păcăleală. E cam la fel cu punerea fardurilor în strat gros pe moacă, iar când te trezești dimineața lângă ea, n-o mai recunoști.  😜

Să fim serioși, șanse egale avem.

La muncile de jos!

V-am țucat!

Cu iubire,

Aura B. Lupu

Hamme,

24/01/2019.

Un gând despre „Job-uri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.