Gift

Anul trecut pe vremea asta ningea-ntr-o veselie și totul era feeric și de basm.

Când feisbucu’ mi-a arătat amintirile de fix acum un an m-a podidit plânsu’. Apoi Doamne-Doamne mi-a arătat că n-am de ce, dezvăluindu-mi un răsărit copleșitor.

Da, într-un an se pot schimba foarte multe. Diferențele dintre ceea ce era(i) atunci și e(ști) acum te pot face să plângi de ciudă; dar uite că e de-ajuns un răsărit fantastic ca să apreciezi și clipa de față. Să mulțumești că, așa cum e, înc-o trăiești.

N-am mai scris despre preocuparea mea intensă din ultimele luni.

Nu mi-a venit să scriu despre asta pentru că doare.

Tare.

Știți că Edi e… cum e. Văzând pozele de-acum un an m-a izbit diferența. Dintre cum era atunci și cum este acum… Anul trecut sărea, alerga, se zbenguia-n zăpadă și era numai o veselie, iar azi… mi se rupe sufletul.

Și mi se tot rupe de vreo 4 luni… Cât o să mai rezistăm amândoi, pe baricade, nu știu. Știu doar că atâta timp cât suferința lui e acceptabilă, a mea nu mai contează. Absolut defel.

Și, indiferent ce-mi spune-o lume-ntreagă, eu nu renunț și o să-i fiu alături. Atâta timp cât el rezistă, rezist și eu.

Chiar dacă viața mea-i redusă și limitată extrem de mult de starea lui, nu-mi pasă. Asta e.

Nu vă pot scrie cum să treceți peste așa ceva pentru că nici eu habar nu am cum e. Asta-i o lecție pe care încă n-am avut-o de-nvățat…

Ce vreau însă să vă scriu este să fiți pregătiți.

În perioada asta a anului mulți își doresc să primească – sau să ofere – cadou un animaluț de casă.

Foarte frumos! Bravo! Dar înainte de-a oferi sau de-ați dori să primești un astfel de cadou ar fi bine de luat în calcul și alte lucruri în afară pufoșeniei și drăgălășeniei lor.

Să fii pregătit pentru TOT ce va urma.

În primul rând să înțelegi că nu-s o jucărie pe care, atunci când te-ai plictisit, o poți arunca, abandona. Sunt ființe pe care le iei pe viață, nu de care să te descotorosești când nu mai ai chef de ele sau consideri că nu ți se mai potrivesc! Nu-s accesorii, nu-s jucării, nu-s doar o fiță care-ți vine și-apoi trece!

Ori te-nhami (și știi exact la ce!) ori o lași baltă!

Un cățeluș sau o pisicuță sunt drăgălași și jucăuși dar fac și treaba mare și treaba mică, tot ceea ce intră pe-o parte, scot pe alta. Și până când îi înveți s-o facă unde trebuie, o să ți-o facă exact unde nu te aștepți!

Din mici se fac mari! Atenție ce rase vă alegeți, că o fi el mic la 3 luni da’ într-un an s-ar putea să te dărâme când îți sare-n brațe. Iar dacă n-ai grădina mare și nici timp să-l scoți la plimbare de cel puțin 3 ori pe zi, da’ tu ți-ai luat Border Colie sau ciobănesc german și-apoi ești surprins că nu te-ascultă și-ți distruge tot prin casă… eh, nu e el de vină ci tu!

Costurile întreținerii unui animal de casă nu-s de neglijat. Mâncare, vaccinuri, lese, saci de strâns după curu’ lui, perii de pieptănat, șampon special, mașină de tuns, jucării, ș.a.m.d. trebuie să fi pregătit nu doar sufletește ci și financiar ca să ai un animal de casă.

Iar cea mai grea parte pentru care trebuie să fi pregătit eu zic că este ultima. Cea în care și ei se îmbolnăvesc. Și ei îmbătrânesc. Și ei mor…

Un animal de casă este o mare bucurie. Dar și o mare responsabilitate.

Indiferent dacă vreți să dați sau să primiți un astfel de cadou, gândiți-vă bine la toate aspectele. Luați în calcul toate datele.

Și, mai ales, fiți pregătiți.

De absolut orice.

 

With love,

Aura B. Lupu

10/12/2018

Hamme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

2 gânduri despre „Gift

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.