Cadouri

În 2017, pe vremea asta, ningea-ntr-o veselie și totul era feeric și de basm.

Când feisbucu’ mi-a arătat amintirile de fix acum un an, m-a podidit plânsu’. Apoi Doamne-Doamne mi-a arătat că n-am de ce, dezvăluindu-mi un răsărit copleșitor.

Da, într-un an se pot schimba foarte multe. Diferențele dintre ceea ce era(i) atunci și e(ști) acum te pot face să plângi de ciudă; dar uite că e de-ajuns un răsărit fantastic ca să apreciezi și clipa de față. Să mulțumești că, așa cum e, înc-o trăiești.

N-am mai scris despre preocuparea mea intensă din ultimele luni.

Nu mi-a venit să scriu despre asta pentru că doare.

Tare.

Știți că Edi e… cum e. Văzând pozele de-acum un an m-a izbit diferența. Dintre cum era atunci și cum este acum. Anul trecut sărea, alerga, se zbenguia-n zăpadă și era numai o veselie, iar azi… mi se rupe sufletul.

Și mi se tot rupe de vreo 4 luni… Cât o să mai rezistăm amândoi, pe baricade, nu știu. Știu doar că atâta timp cât suferința lui e acceptabilă, a mea nu mai contează. Absolut defel.

Și, indiferent ce-mi spune-o lume-ntreagă, eu nu renunț și o să-i fiu alături. Atâta timp cât el rezistă, rezist și eu.

Chiar dacă viața mea-i redusă și limitată extrem de mult de starea lui, nu-mi pasă. Asta e.

Nu vă pot scrie cum să treceți peste așa ceva pentru că nici eu habar nu am cum e. Asta-i o lecție pe care încă n-am avut-o de-nvățat…

Ce vreau însă să vă scriu este să fiți pregătiți.

În perioada asta a anului, mulți își doresc să primească – sau să ofere – cadou, un animaluț de casă.

Foarte frumos! Bravo! Dar înainte de-a oferi – sau de-ați dori – să primești un astfel de cadou, ar fi bine de luat în calcul și alte lucruri, în afara pufoșeniei și drăgălășeniei lor.

Să fii pregătit pentru TOT ce va urma.

În primul rând să înțelegi că nu-s o jucărie pe care, atunci când te-ai plictisit, o poți arunca, abandona. Sunt ființe pe care le iei PE VIAȚĂ, nu de care să te descotorosești când nu mai ai chef de ele sau consideri că nu ți se mai potrivesc! Nu-s accesorii, nu-s jucării, nu-s doar o fiță care-ți vine și-apoi trece!

Ori te-nhami (și știi exact la ce!), ori o lași baltă!

Un cățeluș sau o pisicuță sunt drăgălași și jucăuși, dar fac și treaba mare și treaba mică, tot ceea ce intră pe-o parte, scot pe alta. Și până când îi înveți s-o facă unde trebuie, o să ți-o facă exact unde nu te aștepți!

Din mici se fac mari! Atenție ce rasă vă alegeți, că o fi el mic la 3 luni, da’ într-un an s-ar putea să te dărâme când îți sare-n brațe! Iar dacă n-ai grădina mare și nici timp să-l scoți la plimbare de cel puțin 3 ori pe zi, da’ tu ți-ai luat Border Colie sau ciobănesc german și-apoi ești surprins că nu te-ascultă și-ți distruge tot prin casă… eh, nu e el de vină, ci tu!

Costurile întreținerii unui animal de casă nu-s de neglijat. Mâncare, vaccinuri, lese, saci de strâns după curu’ lui, perii de pieptănat, șampon special, vizite la medicul veterinar, mașină de tuns, jucării ș.a.m.d., toate costă, toate-s necesare, așa că trebuie să fii pregătit nu doar sufletește, ci și financiar să ai un animal de casă.

Iar cea mai grea parte eu zic că e ultima. Cea în care și ei se îmbolnăvesc. Și ei îmbătrânesc. Și ei mor… Așa cum te iubește un câine, un om n-o să te iubească niciodată. Aia-i dragostea necondiționată. Și, deși se spune că un câine n-o să-ți zdrobească inima niciodată, eu acum știu că nu-i așa. Ba da, praf și pulbere ți-o face. Când moare. 😢

Un animal de casă este o mare bucurie. Dar și o mare responsabilitate.

Indiferent dacă vreți să dați – sau să primiți – un astfel de cadou, gândiți-vă BINE la TOATE aspectele. Luați în calcul toate datele.

Și, mai ales, fiți pregătiți.

Pentru absolut orice.

De data asta, cu tristețe și mult dor,
Aura B. Lupu
10/12/2018 (reeditat 10/12/2019)

#Ediforever

Hamme

Donație

Vă place ceea ce citiți? Aici puteți sprijini autoarea. Mulțam fain!

€10,00

7 gânduri despre „Cadouri

  1. Îmi pare rău că treci prin asta, Aura! Numai bine îţi doresc!
    Da, ar ajuta mult dacă cei care cumpără sau adoptă un animăluţ ar şti toate astea. Nu ar mai ajunge să le lase când cresc sau nu ar ajunge ei la disperare când văd că nu se mai descurcă.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.