Închiriat vs cumpărat

Se zice că faptele bune se fac în tăcere. Așa este. Nu-i de defilat și nici de fâlfăit în văzul lumii actele de bunătate, pentru că atunci nu mai e bunătate ci mândrie și dat mare. 😉

Dar zilele trecute am discutat cu cineva despre ce-ar fi mai bine să faci când locuiești aici, în Belgia: să-ți cumperi o casă sau să închiriezi. Și povestind despre asta mi-am dat seama că-s în măsură să am o părere. Nu vorbesc doar aiurea-n tramvai și nici ca să mă laud 😜 însă, pe lângă faptul că am trecut noi înșine prin procesul ăsta, al cumpărării unei case, am mai și ajutat alți români s-o facă. Iar când zic „ajutat” nu mă refer doar la dat sfaturi (asta-i ușor, nu?) ci efectiv am mers pe la bănci, am negociat, am vizitat case, am discutat cu imobiliarele și proprietarii, am fost la notari (apar și-n acte ca traducător și participant), adică m-am implicat trup și suflet și cam am habar despre ceea ce vorbesc.

Deci, închiriat sau cumpărat?

Dac-ar fi să punem în balanță avantajele și dezavantajele, pentru noi brațul ei s-a înclinat clar spre cumpărat. Din 2010 suntem proprietari, după ce-am fost 3 ani chiriași.

Și deși este multă bătaie de cap când cumperi o casă, multă alergătură și multe capcane de care habar n-am avut nici noi, io zic că merită.

Chiar dacă nu vrei să te stabilești aici definitiv, este o investiție bună. Decât să plătești chiria lunar mai bine plătești rata pentru casa ta. În care evident că și poți face ce vrei, poți să ai și animale de companie (foarte puțini din cei care dau în chirie acceptă asta), poți renova, schimba și demola cam tot ce vrei; pe când ca și chiriaș chiar și pentru o simplă zugrăveală trebuie să ceri aprobarea proprietarului.

Iar pentru mine, cel mai important, este să știu că nimeni nu mă poate da afară. Dintr-o chirie însă, dacă n-ai semnat un contract și ai doar o înțelegere verbală, poți să ai probleme mari. Am trecut prin așa ceva și credeți-mă, un astfel de coșmar e tare urât și lasă urme adânci…

Cei care mă citiți știți c-am trecut prin multe. Iar ăsta-i unul din coșmarurile de care nu am pomenit…

Dar uite că poate a venit momentul să o fac.

Teama viscerală și panica trăite atunci, timp de aproape 4 luni, au fost marcante. Pe viață. Să trăiești zi de zi cu spaima că cineva îți va bate la ușă strigându-ți să pleci, să te hărțuiască și să te hăituiască, să te țină într-o tensiune permanentă și să te agaseze intens, este un scenariu numai bun pentru filmele de groază. Dar cum viața bate filmul, io l-am trăit.

Dac-aș fi fost doar eu și Adi, fără copii și câine, poate c-aș fi suportat altfel, poate aș fi reacționat diferit. Așa însă, când auzeam bătăile în ușă și vocea vecinului care ne soma să plecăm, mă sufocam. Nu mai puteam respira de frică, de panică, de neputință, de indignare, de tot ce vreți. Zi de zi căutam cu disperare să închiriem altceva însă nu găseam nimic, cu Edi nimeni nu vroia să ne închirieze. Și uite-așa, ca musai de voie-bună, am luat hotărârea să cumpărăm…

Hotărâre nerealistă atunci (după nici 3 ani!) și fără sorți de izbândă dar… împotriva sorților, cu multă îndârjire și cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit.

Cât de greu ne-a fost, câte obstacole am trecut, de câte chichițe am dat și câte ițe-am descâlcit… e deja o altă poveste.

Pe care poate c-o s-o scriu cândva.

Acum însă vă mai scriu atât: indiferent că închiriați sau cumpărați, deschideți bine ochii și vă informați. Citiți ce-i scris cu litere de-o șchioapă, nu vă încredeți și nu fiți naivi.

Pentru că dac-o faceți, aveți o mare șansă: să fiți f… și păcaliți!

V-am țucat!

With love,

Aura B. Lupu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.