Hărțuirea sexuală

Mai țineți minte campania de anul trecut #metoo ? După scandalul uriaș de la Hollywood, în care producătorul-porc Harvey Weinstein a fost acuzat de actrițe celebre (Ashley Judd, Glenn Close, Meryl Streep, Kate Winslet etc.) și foste angajate de hărțuire sexuală, hashtag-ul #metoo a fost un îndemn pentru toate femeile să-și dezvăluie poveștile despre „porcii” prădători. Reacția cred că o știți, a fost una fără precedent, iar ceea ce a ieșit la iveală de-a dreptul șocant.
Și da, într-adevăr doar povestind și demascându-i pe „porci” putem schimba ceva.
Tăcerea nu ajuta și nu vindecă. Nici nu șterge umilința, rana sau durerea…
În schimb vorba ajută. Vorba vindecă. Și, mai ales, vorba poate stopa fenomenul. Pentru că la cât de virală a ajuns toată povestea cu #metoo este clar că-i un fenomen de mare amploare. Care poate fi stopat ne-mai-trecând sub tăcere pățaniile noastre. Poate că înainte de-a mai hărțui sexual o femeie, frica de-a fi dați în gât și de-a afla o lume-ntreagă despre ei, îi poate opri. Iar pe victime, salva.
Bine, de anul trecut și până azi #metoo și-a mai pierdut din viralitate. Ca de obicei, un val din ăsta vine și pleacă.
Dar victimele rămân. Și-ar fi bine, măcar din când în când, să ne amintim și să mai tragem – iar! – semnalul de alarmă.
Să nu mai trecem sub tăcere. Să nu ne mai ascundem NOI. Pentru că trecând sub tăcere le dăm LOR putere. Porcilor prădători. Nu-i un compliment să auzi pe stradă „Ce bună ești și ce te-as f…!”. Sau „Ce craci faini ai! Ce bine mi-ar sta intre ei!”. Sau când „întâmplător” se freacă-n autobuz unu’ cu șlițu’ de tine, sau scapă cotul fix pe sânul tău, sau când „amabil” are grijă să te țină să nu cazi și-și pune laba pe curu’ tău…

Un vecin, un coleg, un prieten de familie sau bărbatul de pe stradă… în fiecare din ei io una am dat și de-un „porc”. Norocul meu? Că am știut să mă apăr.
Când venea vecinu-n „vizită” strigam copiii, să fie lângă mine, iar dacă eram singură acasă mă prefăceam că nu-s. Nevesti-sii… ce să-i zici? Tută. Făcea ca struțu’. Deși avea îndoielile ei (pe care le auzea toată strada de cel puțin 7 ori pe săptămână) prefera să „nu știe” ce „odor” are lângă ea. Așa că am lăsat karma să se ocupe! Și credeți-mă, s-a ocupat bine de tot! 
Pe nenorocitu’ de pe stradă, ce mi-a blocat drumu’ cu mașina și-a început să grohăie, l-am potolit explicându-i clar și răspicat în dulcea limbă românească cum să se întoarcă la „origini” și cam câți sfinți ar putea coborî din cer direct în capu’ ăla tâmpit al lui, să-l mai lumineze cu vreo câteva trăsnete. Când și-a dat seama că ce-i ceteram io acolo nu prea era de sănătate, de la donjuanu’ și fatalu’ ce se credea s-a transformat în indignatu’ și ofuscatu’ gata să coboare din mașină să-mi mai aplice și vreo „explicație” fizică, ce mascul feroce e. Eh, nici aia nu i-a reușit, l-am potolit scoțând telefonu’ din buzunar și rostind cuvântu’ magic: POLITIE.
Cât despre colegu’ libidinos, deodată cu tata, io, mucoasă de 18 ani, aici a fost simplu: când a-ncercat să mă prindă de ce nu avea voie, reacția mea a fost instantă, instinctivă: una direct în numele Tatălui. Efect: imediat și de durată. N-a mai încercat în vecii vecilor amin, ba dacă dădeam nas în nas, nu știa cum să mă ocolească mai repede de parcă aveam râie. Când îmi amintesc privirea lui bulbucată și panicată, chiar și-n ziua de azi mă umflă râsu’!
Lăsând însă gluma la o parte, hărțuirea și abuzul sexual sunt probleme grave, cu consecințe pe viață.
PTSD – sindromul stresului post-traumatic, este unul dintre ele. 
Așa că…
Nu cedați. Nu acceptați. Nu vă lăsați.
Dați-i în gât pe nenorociți, să știe toată lumea ce sunt și sub ce măști se ascund.
Și, mai ales, să nu mai facă alte victime.

V-am țucat!
Cu iubire,
Aura B. Lupu

18/10/2018,

Hamme.

Donație

Vă place ceea ce citiți? Aici puteți sprijini autoarea. Mulțam fain!

€10,00

Un gând despre „Hărțuirea sexuală

  1. A republicat asta pe Aura B. Lupu și a comentat:

    Tăcerea nu ajuta și nu vindecă. Nici nu șterge umilința, rana sau durerea…
    În schimb vorba ajută. Vorba vindecă. Și, mai ales, vorba poate stopa fenomenul. Pentru că la cât de virală a ajuns toată povestea cu #metoo este clar că-i un fenomen de mare amploare. Care poate fi stopat ne-mai-trecând sub tăcere pățaniile noastre. Poate că înainte de-a mai hărțui sexual o femeie, frica de-a fi dați în gât și de-a afla o lume-ntreagă despre ei, îi poate opri. Iar pe victime, salva.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.