Oglinzi

În Academie am învățat ca noi toți suntem – și-avem – oglinzi. Că oricine-ți apare-n cale, nu apare degeaba, că nimic nu-i întâmplător și totul se petrece c-un motiv. Că ceea ce te deranjează la altcineva, butoanele pe care-ți apasă și te dor cel mai tare, sunt de fapt lucrurile pe care le ai de lucrat (și rezolvat) cu tine.

La postarea de ieri un comentariu mi-a „sărit” în ochi. Parcă-l scrisesem io, Aura de-acum 15 ani.

Muncitu’ pe brânci și din greu. Ore-n sir, 10 -16 pe zi, c-o pauză de-o juma’ de oră la amiază, da’ nici aia-ntotdeauna, că te mai chema mezinu’ familiei să-l ajuți să spele florăria (spălați-aș creierii și curăța-ți-aș contu’-n bancă!); sau venea vreun camion plin cu crizanteme la descărcat, pe care cărându-le le numărai, numărând și blestemele și roțile camionului; sau mai rămânea câte-un client la taifas cu baba ta și n-aveai ce face, era musai să aștepți și să privești cum se scurgeau minuțelele tale de-un răsuflat, în timp ce-n gând coborai sfinții și pomeneai grijaniile și precistele.

Sprijiniu’ de pereți câteva secunde ca să nu cazi din picioare, că te-mbătai de cap de foame, de muncă și de dor, ascunsu’-n unghiu’ mort al camerelor ca să-ți tragi răsuflarea cât de cât;

Șparlitu’ unui Mars sau Snickers din propriul ghiozdan, dar dată-n gât de câinele pofticios care te urmarea cu balele curgând (a tale mai mucoase decât a lui!) și-mpărțind într-un final bucățica aia afurisită de ciocolată cu el, ceterând pe limba ta și dând „mînînțăl” din buze (‘utu-ți câinele tău de câine, că nici bucata asta n-o pot mesteca fără ca un membru al distinsei familii să nu-și ia uiumu’ și să nu mi-o rupă de la gură!).

Plânsu’-n pumni și mușcatu’ buzelor, înghițitu’ lacrimilor și băgatu’ unghiilor în palme, zâmbitu’ când tu de fapt urlai pe dinlăuntru…

Și toate astea însoțite de-o foame permanentă. De-o lihnire și-o hămeseală ce nu te părăsea nici în somn.

Momentul cel mai umilitor, când nu m-am mai simțit om, a fost nu când mi-au făcut sufletul praf. Nu când m-au batjocorit sau când m-au înfometat. Ci când am găsit o caramea pe jos… și-am băgat-o-n gură, hulpavă și febrilă. Rușinea de-a mânca de pe jos m-a copleșit iar lacrimile au început să-mi curgă; și-atunci mi-am jurat că n-o să mai rabd foame niciodată. Că niciodată n-o să mai trec prin așa ceva!

Și uite c-am uitat. Uite că mi-am încălcat jurământul. A fost nevoie de-un comentariu, de-o „oglindă” ca să înțeleg asta.

Aura de-acum 15 ani m-a tras de urechi și mi-a zis: „Hei fata hei, de ce mai faci ceea ce nu-ți place? De ce te înfometezi iar?  De ce mănânci firimiturile de pe jos? De ce uiți să fi OM?”.

De fiecare dată când facem ceva împotriva sinelui nostru divin, ne călcam în picioare. Ne umilim. Ne înfometam sufletește.

Oglinzile asta fac: ne arată ce-am uitat. Reflectă ce-am ascuns. Oglindesc ce-am negat. Dar mai ales ne amintesc ce-i important. ❤

Mulțumesc oglinda mea de ieri.

Cu dragoste,

Aura B. Lupu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 gânduri despre „Oglinzi

  1. Eu de o viață fac ce nu imi place!Am ajuns la un moment dat sa-mi dau seama ca eu pur si simplu nu am pasiuni sau nu mai am sau habar n-am daca am avut vreodată atât de sinuoasa si naspa a fost viața mea.Cand eram mica citeam cu orele,era evadarea mea,era raiul si lumea mea,doream o viață de translator,doream sa vorbesc si sa cunosc cat mai multe culturi dar nuuu,eu cică trebuia sa ajung un contabil moștenitor al familiei,Guldemburg”…pe dracu e clar ca daca pixul ă fost la mine am scris nimic,ca eu nu vroiam dosareeee,eu doream cărți…si prezentul e de rahat …dar despre asta alta data…

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.