Momente memorabile

Sunt momente în viață când primești câte-o lovitură atât de grea încât ori rămâi împrăștiat pe caldarâm, ori te aduni cu fărașul de pe jos, te scuturi de praf și mergi înainte. Evident c-aș prefera mersul ăsta înainte fără șutul în cur, dar am învățat – în nu chiar puținii mei ani de viață – că orice întâmplare vine să te învețe ceva. Și da, după ziua de azi, care de departe a depășit toate cele petrecute în 2020, am învățat că nu ești cu adevărat în siguranță, nicăieri. Nici în orașul în care trăiești de un deceniu, nici în țara adoptivă în care credeai c-o să-ți fie mai bine, nici măcar în propria ta casă, cumpărată și plătită nu doar cu bani și-n rate, cu muncă și sudoare, ci și cu tot timpul petrecut departe de cei dragi, în singurătate de multe ori, cu dor, frustrări, multe lacrimi, efort continuu și constant. Și hai că astea le accepți, le știai de la început. Dar nesiguranța, sentimentul că de fapt nici nu-i a ta și asiști neputincios la răscolirea ei, te răscolește rău de tot și pe tine. Când îți dai seama că cuibul tău, „my save place”, nu mai e atât de save, e un sentiment copleșitor. Te uiți, auzi, privești și parcă vezi un film prost, o parodie, nici nu știi ce să crezi. Îți stăpânești plânsul, tremurul, urmezi ordinele, dar simți cum încet, încet, începi să te revolți. La mine în casă? Nu-i posibil! E, uite că e, cu poliția federală și-un mandat de percheziție, e. Cred și sper în continuare că a fost o greșeală. Au plecat cum au venit. Au deschis dulapurile, sertarele, cameră cu cameră, din beci și până în pod, fără să găsească nimic și fără să ne ofere explicațiile cerute, motivul pentru care au intrat în felul ăla în casă noastră, la 7 dimineața io mă pregăteam să plec la serviciu, Adi ieșea din baie, dezbrăcat, Sergiu plecase deja la muncă iar Vlad încă dormea. Ne-au cerul să ne adunăm în sufragerie, cu telefoanele pe masă, unul dintre ei s-a așezat comod pe canapea, fără să ceară voie, pe noi ne-au tratat ca pe niște criminali, am asistat neputincioși cum s-au perindat prin toată casa și-au verificat fiecare colțișori. Noroc că Vlad, deși ridicat brusc din pat și somnoros, s-a dezmeticit și-a insistat de mai multe ori să ni se explice de ce, până când, cucoana ce-mi răscolea prin dulap s-a rățoit că nouă să ne pară bine că nu suntem încătușați ca alții, în același timp. Tot Vlad i-a servit-o că dacă vor să facă asta, trebuie să aibă un motiv bine întemeiat. S-au potolit destul de repede, au plecat cum au venit, evident că n-au găsit ce se așteptau să găsească și erau cam șucăriți. Oricum, și eu am pierdut o zi de lucru din cauza lor și încă tot nu ne-au lămurit ce-au căutat.
Iar acum, relatarea mea fantastică, pe care încă nu am îmi vine să cred că am trăit-o cu adevărat, are o încheiere mai specială: HELP! Știe careva un avocat bun?
Mulțumesc!
Aura.
2/03/3021

19 gânduri despre „Momente memorabile

 1. Eu am citit de 2 ori pt ca prima data am zis ca e vreun paragraf din vreo carte pe care o ai in pregarire, nu-mi venea sa cred ca e real.
  Eu zic ca undeva exista un dosar si au primit un mandat de perchezitie de la un procuror. Totusi, eu nu am inteles exact, cum sa nu spuna nimic? Ei trebuie sa se legitimeze si sa spuna ce fac acolo, trebuie sa-ti arate mandatul si daca te opui atunci te aresteaza dar trebyie sa-ti spuna scopul interventiei.
  Ceva e ciudat, ceva nu se leaga ..
  Ar putea sa mai fie inca ceva, poate ca ai vecini (imigranti) mai „dubiosi” si cei de acolo e posibil sa va bage in aceeasi oala.
  Nu stiu exact statutul.vostru dar daca as avea inca cetatenie romana as cere asistenta consulara, adica as merge la ambasada/consulat si as spune ce s-a intamplat.
  Ce sa zic, urata experienta ai/ati avut.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Da, Cristi, aveau un mandat de percheziție emis de-un procuror, noi avem cetățenia belgiana și iar da, deși nu ni s-a spus clar și răspicat sau declarat pe o hârtie că a fost greșeală, noi am presupus după aia că asta a fost; percheziția a avut de-a face (atât au recunoscut, măcar!) cu adresa, nu cu noi, personal, că se vede că habar n-avem ce se petrece și că suntem oameni cumsecade, dar uite cum pici nevinovat din cauza că am cumpărat casa asta de la persoana vizată, de fapt. Ce însă tot nu pricepem este cum după zece ani de când am cumpărat-o, el mai apare legat de adresa de aici. Așa cum am scris mai sus, parcă asistăm la un film prost…

   Apreciat de 2 persoane

   1. Nu cred ca are legatura cu fostul proprietar deoarece 10 ani pare sa fie destul de mult timp. Nu stiu cum poate avea fostul proprietar resedinta acolo pt ca actele trebuiau sa-i expire deja iar cei de la politie au toate datele, ei stiu cu siguranta a cui e casa.
    Poti depune plangere penala pt distrugere daca ti-au stricat prin casa dar daca au fost cat de cat civilizati eu cred ca nu puteti face nimic pt ca daca au mandat ei pot intra pe proprietatea cuiva, te pot chiar retine pt 24 ore sau 48 ore, asta depinde de stat. Retinetile sunt cu scopul unor interogatorii si o pot face in toata UE fara sa dea explicatii.
    Nu cunosc avocati acolo, aici in tara cunosc dar eu zic ca trebuie sa vezi ce anume au cautat.
    Pt mine e straniu ca nu v-au spus ce cauta si de ce investigatie/ancheta e vizata acea adresa.
    Nu se dau detalii din ancheta dar trebuiau sa va spuna cine sunt, de unde, sa va arate mandatul, sa va lase sa-l cititi si sa ca spuna ce cauta, adica domeniul, droguri, trafic persoane, arme, etc…

    Apreciat de 1 persoană

   2. Exact asta-i dilema noastră, 10 ani e totuși mult, iar la final, când am pomenit de cumpărarea casei de la el, atunci doar au admis că percheziția avea de-a face cu adresa, nu cu noi, că noi se vede că nu știm nimic și că suntem cumsecade. 😳 Au mai zis la insistențele lui Vlad că este vorba despre o anchetă cu trafic de persoane, exploatarea angajaților, evaziune și înșelăciune. Păi noi suntem angajați de-o viață și muncim de ne sar capacele, n-am fost patroni niciodată, nici firmă n-am avut. Între timp am aflat că pe fostul proprietar îl anchetează (l-au arestat), un turc cu nenumărate firme fantomă deschise prin diferite țări, tocmai ca să nu plătească impozit și care aduce muncitori aici. Oricum, un avocat tot consultăm, exact cum zici și tu, e straniu. Mulțumesc pentru părere.

    Apreciat de 1 persoană

  1. Doamne ferește, Issa, e oribil, te simți ca un criminal, ultimul om, ne uitam unii la alții fără să ne vină să credem că așa ceva se întâmplă, imaginea cu una dintre agente care-mi deschidea ușile dulapului și cotrobăia printre lucrurile mele cred că o să mă urmărească mult timp.

   Apreciat de 1 persoană

  1. Ba da, Ana, s-au legitimat, erau poliția federală și au avut mandat de percheziție emis de un procuror. N-aveau cum altfel să intre așa. Doar că au greșit adresa, pare-se, așteptăm încă lămuriri. Cel de la care am cumpărat noi casa (acum 10 ani!!!) era de fapt vizat, l-au și arestat între timp. Încercăm și noi să pricepem, a folosit oare adresa asta în mârșăviile lui? Nu știm…

   Apreciat de 2 persoane

 2. Hilar ce s-a întâmplat. A fost o greșeala, evident. Poate cineva o să-și ceară scuze și voi vă veți liniști. Frustrant că ești în lumea civilizată, ai avea pretenții, dar na s-a întâmplat. Sa vă găsiți liniștea și echilibrul Aura! 😘❤️

  Apreciat de 2 persoane

 3. Doamne fereşte! Aura dragă, îmi pare rău că aţi trecut prin aşa ceva! E incredibil că o asemenea gafă impardonabilă are loc la un nivel aşa înalt. Sunt inconştienţi. Pentru Dumnezeu, putea fi un copil care rămânea marcat, putea fi un om cu probleme de sănătate care cădea din picioare de spaimă. Am înţeles din comentarii ce a fost, dar cum naiba procedezi aşa? Să fi trecut o dată, de două ori pe acolo, să fileze puţin, să vadă cine intră, cine pleacă, nu ştiu. Dai buzna peste om aşa?
  Sper să vă lămuriţi ce-i cu adresa aia şi să vă liniştiţi.
  Şi eu cred că ar fi o idee bună să cereţi ajutorul la ambasadă. Cred că ar fi foarte important ca avocatul să ştie legea de acolo şi limba. Şi unul de aici mai greu v-ar putea ajuta de la distanţă. Eventual, cu informaţii despre ce aveţi de făcut.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Tot asta zic și io de ieri, Doamne ferește! Am plâns isteric după ce-au plecat, nu pot spune că mi-am revenit, a sunat curierul la ușă și m-a apucat tremuratul, să mă doară în piept, nu pot să dorm… Da, o să consultăm un avocat de aici, el cred că o să știe să ne îndrume ce și cum. Îți mulțumesc! 🙏

   Apreciază

 4. De neimaginat! Mai ales că nu se întâmpla într-o țară … bananieră.
  Dacă au greșit adresa, culpa lor, cred că îi puteți reclama. Chiar dacă s-au comportat cât de cât civilizat.
  Oricum v-au creat disconfort, elegant fiind spus. Prin urmare, să plătească greșala.
  Evident, depinde și de legislația de acolo.
  Pup și îmbrășțișez tare!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Doamne ferește! Ce vremuri trăim!
  Când nu e de-ajuns să fii om bun, sa-ți vezi de viața ta , să te străduiești să te adaptezi intr-o țară străină , să fii corect ,să muncești, să-ți vezi de ale tale!
  Mă tem că atâta vreme cât este o anchetă în desfășurare nu veți primi nici un fel de explicații!
  Dragilor, voi vă știți cum sunteți ! Și Dumnezeu la fel ! E suficient !
  Fiți tari și binecuvântați !
  Vă îmbrățișez cu drag ! 🤗🤗🤗

  Apreciat de 1 persoană

  1. Asta mă doare cel mai tare, că aici, în casa mea, pe care o plătim cu greu, nu mă mai simt în siguranță, o am înaintea ochilor pe agenta care cotrobăia în dulapul meu și le aud tropăiturile pe scări. E groaznic. Dar Dumnezeu e sus, știu c-o să aibă grijă de noi! Mulțumesc mult!

   Apreciat de 1 persoană

 6. Doamne ferește! Greu am priceput că este real tot ce scrii. Inițial am crezut că-i vreun fragment dintr-un viitor roman.
  Și acolo sunt abuzuri de această natură? Sigur a fost greșeală, dar caută un avocat și dă-i în judecată, nicio astfel de greșeală nu trebuie să rămână nepedepsită.
  Putere să depășești trauma suferită!🤗🤗🤗

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.