Marea conjuncție

Urmează un moment deosebit, excepțional și mult dezbătut, pe care, dacă nu-l vedem acum, probabil mulți dintre noi n-o să apuce să-l mai vadă niciodată. În decembrie 2020 e musai să umblăm pe ciripuri și să ne zgâim la cer, în special în seara de 21 decembrie când se produce „Marea Conjucție”, adică cele mai mari planete din sistemul nostru solar – Jupiter și Saturn – se vor afla (aparent!) atât de aproape una de cealaltă încât vor părea un astru dublu, noi vom vedea un singur punct pe cer, deosebit de luminos. Apropierea asta minimă și rară (ultima oară s-a întâmplat în 1961 și se va mai întâmpla abia în 2080) se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, iar în seara de 21 decembrie (când este și solstițiul de iarnă!), în jurul orei 18:00, prin telescop cică vom putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter. Interesant, nu?

Dincolo de un spectacol captivant pentru cei pasionați de astre, este și un fenomen mai puțin întâlnit. Astfel de alinieri de planete se produc la circa 20 de ani o dată, dar cea de anul acesta este în mod excepțional rară din cauza proximității celor două planete, una în raport cu cealaltă. Senzația va fi că cele două planete sunt pe punctul de a se ciocni. Această impresie de „planetă dublă” nu va fi însă decât o iluzie optică din perspectiva Terrei. În realitate, Jupiter și Saturn nu vor fi chiar atât de aproape, în unități astronomice (UA) – măsură folosită de astronomi ce corespunde distanței dintre Pământ și Soare –Jupiter va fi la 5 UA de noi, iar Saturn la 10 UA. 

Cei mai tineri dintre pământeni vor mai avea poate șansa să revadă acest fenomen, dar vor trebui să aștepte încă 60 de ani. Mai exact, până la 15 martie 2080. După care, o astfel de aliniere de planete nu se va mai produce prea curând, abia după anul 2400, după cum estimează specialiștii.

Așa că, musai să umblăm pe ciripuri, nu?

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

27 noiembrie 2020

foto: de pe acoperiș, prin aplicația SkyView

6 gânduri despre „Marea conjuncție

  1. Chiar ma uitam in seara asta la Jupiter si la Saturn ca s-au apropiat fata de cum erau asta vara. Chiar ma intrebam daca Saturn o sa ajunga chiar deasupra lui Jupiter, parea si ca s-a marit unghiul dintre ele. Multumesc pentru informatie, o sa ma uit cu atentie la ele, sa vad ce si cum.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.