Urbi et Orbi

Papa Francisc s-a rugat singur ieri, vineri, 27 martie 2020 pe ploaie, într-o ceremonie istorică, oferind binecuvântarea „Urbi et Orbi”, în Piața Sfântul Petru, complet goală.
Coronavirusul i-a pus pe toți ″în aceeași barcă″⁣, a spus Papa, îndemnând oamenii să vadă criza ca pe un test de solidaritate și ca pe o amintire a valorilor de bază.

Această binecuvântare specială “Urbi et Orbi” este oferită în mod obișnuit doar în trei situații: când Papa este ales succesorul lui Petru, în ziua de Crăciun și în ziua de Paşte.

„După ce s-a înserat”.
Cu aceste cuvinte începe Evanghelia pe care am ascultat-o. De săptămâni întregi pare că s-a așternut seara. Neguri dense s-au îngrămădit deasupra piețelor noastre, deasupra străzilor și orașelor noastre; au pus stăpânire pe viețile noastre întrerupând totul cu o tăcere asurzitoare și cu un gol dezolator, care paralizează totul la trecerea sa: acest lucru se simte în aer, se observă în gesturi, se citește în priviri. Ne-am trezit înfricoșați și rătăciți. Asemenea discipolilor din Evanghelie am fost luați prin surprindere de o furtună neașteptată și furioasă. Ne-am dat seama că suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, chemați cu toții să rămânem împreună, având toți nevoie să ne aducem mângâiere unii altora. Pe această barcă suntem cu toții. Asemenea acelor discipoli care vorbesc într-un glas și spun înfricoșați: „Pierim” și noi ne-am dat seama că nu putem merge înainte fiecare pe cont propriu, ci numai împreună.

Ne regăsim cu ușurință în această relatare. Ceea ce ni se pare greu de înțeles este atitudinea lui Isus. În timp ce discipolii sunt în mod firesc alarmați și disperați, El stă la pupă, în acea parte a bărcii care se scufundă prima. Și ce face? În ciuda clătinării puternice a bărcii, doarme liniștit, încrezător în Tatăl ceresc – este singura dată în care în Evanghelie îl vedem pe Isus că doarme. Apoi, când este trezit, după ce a potolit vântul și apele, li se adresează discipolilor cu un ton mustrător: „De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?”.

  
Cu drag și cu iubire,
Aura B. Lupu
28/03/2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.