O femeie fericită

„Mama mea avea multe probleme. Nu dormea și se simțea epuizată. Era irascibilă, cicălitoare, morocănoasă. Mereu era bolnavă. Până într-o zi când, așa, dintr-o dată, s-a schimbat.
Situația era cea dintotdeauna, însă ea era diferită.
Într-o zi, când tata îi zice:
– Iubito, merg la o bere cu băieții. Am obosit. De trei luni caut de lucru și nu găsesc nimic, mama îi răspunde:
– Foarte bine!
Apoi, când fratele meu îi aduce la cunoștință:
– Mama, la Universitate merg rău la toate materiile, mama îi zice:
– Foarte bine! Recuperezi tu! Dacă nu, repeți semestrul, dar taxa ți-o plătești singur.
Sora mea, la rându-i:
– Mama, am lovit mașina.
Mama:
– Foarte bine, fata mea! Du-o în Service. Gândește-te cum plătești iar între timp circulă cu autobuzul sau cu metroul.
Următoarea fu nora:
– Vin să stau la voi câteva luni.
Răspunsul mamei:
– Foarte bine! Fă-te comodă pe canapeaua din salon și caută-ți niște așternuturi în șifonier.
Văzând asemenea reacții ciudate din partea mamei, am început să ne facem griji. Așa că, ne-am strâns cu toții să ne sfătuim ce să facem. O suspectam că a mers la medic iar că ăla, medicul, i-a prescris niște pastile de „mă doare-n cot de toată lumea” de 1000 mg și sigur, sigur și-a administrat o supradoză. Am propus atunci o „investigație” urgentă asupra stării mamei, pentru a o îndepărta de orice posibilă dependență față de orice medicament anti-istericale. Mare ne-a fost surpriza însă când mama a început să ne explice:
– Mi-a luat mult timp până mi-am dat seama că fiecare e responsabil pentru viața sa. Am avut nevoie de mulți ani să descopăr că anxietatea mea, mortificarea mea, depresia mea, nervii mei, nopțile mele de nesomn, stresul meu, nu rezolvau problemele voastre, ci le acutizau pe ale mele. Eu nu sunt responsabilă de acțiunile celorlalți, dar sunt responsabilă de reacțiile mele față de acestea. De aceea, am ajuns la concluzia că datoria mea față de mine însămi este aceea de a-mi păstra calmul și de a lăsa pe fiecare să-și rezolve propriile probleme. Am urmat cursuri de yoga, meditații, dezvoltare personală, igienă mintală, vibrație și programare neurolingvistică. Și în toate am găsit un numitor comun. Toate conduc către același punct: eu pot să intervin doar asupra mea. Voi toți aveți toate resursele necesare pentru a vă rezolva propriile vieți. Eu pot doar să vă dau un sfat, dacă îl cereți bineînțeles. Că îl urmați sau nu, depinde doar de voi.
Așa că, începând de azi, încetez să mai fiu receptorul responsabilităților voastre, sacul culpelor voastre, mașina de spălat a remușcărilor voastre, avocatul greșelilor voastre, zidul plângerilor voastre, cea care vă rezolva problemele și roata de rezervă care se achita de responsabilitățile voastre. Azi, vă declar adulți, independenți și autonomi.

Am amuțit cu toții! Începând cu acea zi, familia a început să funcționeze. Pentru că, de atunci, toți din casă știu exact ce au de făcut.”

Autor: O FEMEIE FERICITĂ – Gema Leticia Rodriguez Montero, Traducere Ioana Suta

10 răspunsuri la „O femeie fericită”

    1. Tare mi-o plăcut și mie! Te pup!

      Apreciat de 1 persoană

  1. Foarte fain! De-am putea aşa… dar nu e chiar imposibil, nu trebuie decât să vrem. Şi „foarte bine!” 😀

    Apreciat de 2 persoane

    1. Foarte bine! 😁 Te pup, Potecuță! 🥰😍😘

      Apreciază

  2. Îmi amintește de un articol pe care l-am citit cu ani în urma într-o revista gen „Povestea mea”, despre o femeie care la un moment dat a constatat ca era ca o sluga pentru restul familiei si a decis sa-si ia concediu o luna (sau doua, nu mai stiu) si sa plece fara sa le spună unde. în tot acest timp au trebui sa se descurce singuri și învățat sa o pretuiasca…Numai bine!

    Apreciat de 2 persoane

    1. 😁😁😁 Uneori asta e cea mai bună metodă, și io am aplicat-o de câteva ori. Mulțumesc, Magda! 💙🙏

      Apreciat de 1 persoană

  3. Mai bine mai târziu, decât prea târziu, dar cu cât mai repede, cu atât mai sănătos! Și eu gândesc la fel, chiar dacă nu-s mulți cei care mi-ar putea provoca griji și probleme. Un zâmbet prelungit și un calm imperturbabil e cel mai bun răspuns. Frumos exemplu și indicat chiar din tinerețe! 🙂

    Apreciat de 2 persoane

    1. Așa e, Petru. Înțelepți însă devenim după ce ne frigem de mai multe ori cu ciorba fierbinte. Mulțumesc, duminică frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  4. 😱😱

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.