The Social Dilemma

Aseară am văzut documentarul „The Social Dilemma” de pe Netflix și vă spun drept, m-a pus pe gânduri bine de tot, ba pot spune chiar că m-au înfricoșat realitatea și adevărul prezentate de chiar cei care-au ajutat la crearea rețelelor de socializare și-au lucrat pentru Google, Instagram, Facebook sau Twitter. E șocant să-i auzi declarând că suntem pur și simplu manipulați și făcuți să devenim dependenți de social-media. E un documentar musai de văzut pentru a înțelege toate subterfugiile la care recurg platformele astea de socializare pentru ne prinde strâns în mrejele lor și-a ne ține lipiți cu ochii de ecranele telefoanelor. Io recunosc că mă surprind adesea căutându-mi telefonul, să-mi verific notificările, chiar dacă l-am lăsat jos de nici 5 minute. Și totuși, în ultima vreme, chiar înainte să văd documentarul, mi-am făcut obiceiul ca peste zi să mă deconectez de pe toate platformele pe care le folosesc. Las pornit doar messengerul, iar restul le opresc. Noaptea deconectez internetul cu totul, telefonul îl pun pe silent, iar când băieții sunt acasă, nici nu-l mai iau cu mine în dormitor. Când am (sau sunt io) musafir, nici nu încape în discuție să am telefonul în mână (poate doar în cazul în care facem vreo poză sau primesc un apel important) iar la masă, asta e demult o regulă la noi în casă: fără telefoane!

M-am prins că, dacă peste zi nu mă deconectez de la Facebook, WordPress sau Instagram, tentația să verific notificările e mare și, dacă nu-i rezist, mă trezesc că iar pierd mult timp răspunzând la ele sau lăicuindu-le. Și uite-așa timpul petrecut pe net e tot mai mult… Și asta în folosul cui? În folosul lor, evident. „Useri” e termenul folosit în doar două contexte: al celor care fac uz de stupefiante și-al celor care folosesc social-media. Da, dependenți, asta am devenit cu toții, ne amăgim că nuu, noi nu suntem dar uite, chiar tu, care citești rândurile astea, asta ești, un user al internetului, un dependent. Iar eu sunt exact la fel. E dureros, șocant, bulversant de-a dreptul să constați că ești manipulat, controlat, că ești o marionetă a giganților tehnologici care știu tot, absolut tot despre tine, au profilul tău complet, știu mâncarea ta preferată, locurile unde-ți place să mergi, ce-ți place să faci, pe cine iubești, pe cine detești etc. Iar asta n-ar fi atât de grav dacă nu ar profita de datele astea și nu le-ar folosi împotriva ta, că de fapt asta-i buba, ăsta-i baiul cel mai mare, prin informațiile pe care le culeg și strâng despre tine, ajung să-ți anticipeze mișcările, prevăd acțiunile tale și astfel îți servesc pe tavă exact ce te atrage și mai mult în rețeaua lor. O pânză de păianjen extrem de rafinată și complexă, despre care nici ei nu știu pe deplin cum funcționează sau unde poate duce, într-un final. Utopie și distopie, în același timp.

În orice caz, io acum știu un lucru foarte clar: că nu-mi place deloc să fiu o muscă prinsă-n pânza de păianjen, care așteaptă doar să fie devorată.

Cu drag și cu iubire,

Aura.

28 septembrie 2020

15 răspunsuri la „The Social Dilemma”

  1. E limpede demult că ăsta e ansamblul. Numai că, uite, în detaliu mai verificăm… 😀😀
    De noi înșine depinde totul.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Pentru mine Issa să știi că n-a fost, știam că e manipulare, că-ți iau datele, că nimic nu-i gratis etc., dar nu m-am gândit că ești monitorizat atât de atent, nici că, pas cu pas, îți intră în cap, te fac dependent și te vânează efectiv. Mă gândeam ok, îmi iau datele și ce pana mea fac cu ele? Eh, am văzut acum ce fac și nu-mi place defel. Depinde într-adevăr de noi, dar nu în totalitate, ei trebuie să joace „fair”. Cum la televizor îi obligă să te anunțe că urmează imagini cu impact emoțional, sau că țigările dăunează grav sănătății, așa ar trebui și ei să te avertizeze că fiecare click te încâlcește și mai tare în pânza lor. Mă rog, așa ar fi fost corect… 🙄 Te pup! 😘

      Apreciază

      1. O să-l văd și eu, acum mi-e clar că spun chestii care nici nu-mi dau prin cap… abia acum cred că înțeleg ce vrei sa zici și cît de serios e.
        Pupic și de la mine. Și negruțului mic mai mulți pupici 😘😘😘😘

        Apreciat de 1 persoană

      2. Ronțăie șiretul de la hanorac, te pupă și el. 😍🤩 Da, să știi că nici io nu n-am gândit la muuulte chestii explicate acolo. Sper să-l vezi, aștept părerea ta. ❤️

        Apreciat de 1 persoană

      3. Groaznic. Acum l-am terminat. De răul psihic făcut mă prinsesem demult. Dar nu îmi pot înca imagina de ce ar sta atîția oameni să ne studieze pe noi pt niște redirecționări și manipulări, în loc să-și trăiască pur și simplu viața lor proprie. Nu înțeleg.
        E foarte, foarte greșită lumea în care locuim.

        Apreciat de 1 persoană

  2. Spre completare te invit sa urmaresti inca un documentar. E pe yt si e bine facut, atinge pericolul social media la copii, care sunt primii cei mai vulnerabili. Se numeste Childhood 2.0. Daca si cand mai ai dispozitia, pentru ca te incarca insa e bine de stiut.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc mult Elena, chiar aș vrea să-l văd. Da, și în documentarul ăsta se repetă de destule ori că ei, copiii, sunt cei mai expuși. Unul dintre intervievați chiar propune ca până în liceu să nu mai aibă niciun copil cont, pe nicio rețea din asta.

      Apreciat de 1 persoană

  3. Vreo doi ani de zile, telefonul pe care îl aveam rămânea fără semnal când intram la muncă. Pica de tot, zero, practic devenea inutilizabil. Cum nu aveam semnal, evident, nici pe net nu-l lăsam, că rămâneam degeaba fără baterie. E drept, nu erau chiar atâtea aplicaţii, dar whatsapp şi FB erau deja pe telefoanele multora. Pe al meu, whatsappul suspina nefolosit, fb nici nu aveam instalat. Pe fb deja nu mai postam, intram o dată la o săptămână-două şi gata.
    Ei, am schimbat de atunci telefoane, nu mai am treabă cu semnalul, am fb pe telefon, dar am rămas cu ticul ăla de a intra repede şi a ieşi şi mai repede. Dau de câteva ori cu degetul pe ecran şi gata. Nu pot, nu îmi place, mă simt tare străină pe el, mai ales pe cel de blog unde am dat accept cam la toată lumea, că na, nu-i nimic personal acolo. Postez de pe blog, răspund, comentez la voi dar, apropo, greu vă găsesc şi nu ştiu cum să fac să vă văd, că follow am dat, şi ies repede.
    Dar mă îngrozesc când văd că orice mişcare e pe FB. Dar e alegerea fiecăruia cât afişează din viaţa lui, nu comentez asta, treaba lor.
    Nu am văzut documentarul, mă pun în seara asta să îl văd, dar deja se ştie că orice click te duce spre altceva. Eu am căutat o carte de vreo trei luni şi de atunci, orice pagină deschid, apare reclamă la cartea aia sau altele de acelaşi autor. Şi orice pagină accesezi, automat primeşti apoi reclamele aferente, pe orice altceva.
    Şi telefoanele înregistrează şi etc. Ideea e simplă: 1. Citim toate paginile alea când instalăm ceva? Dacă da, atunci ne asumăm. Dacă nu, şi dăm repede accept, accept, ok, install, e vina noastră. Eu nu citesc niciodată termeni şi condiţii.
    2. E moral? Nu. E legal? Ei, dacă scrie undeva, chiar şi aproape invizibil, ca la contracte, ei se scot.
    E varianta să nu mai folosim. Putem? Ei ştiu deja răspunsul şi profită.

    Confortul se plăteşte, totul se plăteşte. Dacă salariul intră pe card şi cu cardul plătim peste tot, e extrem de simplu pentru cei deştepţi care au acces la date. Ei sunt mai puţini însă decât cei care au acces la viaţa noastră, că le dăm noi mură-n gură.
    Gata, m-ai făcut curioasă, caut documentarul mai târziu 😀

    Apreciat de 4 persoane

    1. Ai dreptate, Potecuță, e alegerea noastră, și când ne uităm la un film despre care am fost informați că e cu violență, și când aprindem o țigară despre care scrie pe pachet ce consecințe poate avea. Dar despre internet io îți spun drept nu m-am gândit că ne poate spiona și intra în tărtăcuță, încet-încet și influența în rău atât de mult! Că are partea lui bună, am susținut-o mereu, dar după documentarul ăsta nu știu zău. Eh, asta e dilema rețelelor de socializare. 🙄😁 Vizionare plăcută, aștept opinia ta. Te țuc! 😘

      Apreciat de 1 persoană

      1. L-am văzut aseară şi îţi mulţumesc pentru recomandare! Extraordinar! Da, se lucreză mult la psihic şi e îngrijorător la nivel mare, mai ales acel „război civil” de care vorbea tipul şi care nu-i deloc departe.

        Apreciat de 1 persoană

      2. Din păcate nu pot să nu-ți dau dreptate, Potecuță, uite, sunt convinsă că și noi am fost manipulați și dezbinați, io până anul trecut n-am simțit niciodată atâta ură și resentimente pentru diaspora, pentru cei plecați. E trist și îngrijorător… Îți mulțumesc și eu! 💖💖💖

        Apreciat de 1 persoană

  4. Da, ar fi ideal, si intelegi asta mai bine dupa ce vezi documentarul acesta. Insa e aproape imposibil.

    Apreciat de 1 persoană

  5. foarte reusit. Ma bucur ca ti-a placut:)

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.