Lectură și cărți

Pe de-o parte văd lamentări cum că lumea nu mai cumpără cărți, că nimeni nu mai citește în ziua de azi, că toți pierd vremea pe telefoane și pe rețelele de socializare etc. Pe de altă parte văd maratoane cu citit, concursuri și luat la întrecere cine și câte cărți a citit în luna cutare sau cutare, plus că sunt o mulțime de grupuri pentru iubitorii de carte în care se exprimă păreri muuulte, fel de fel; că nu știu ce bestseller prezentat de New York Times nu se ridică la înălțimea așteptărilor, că cutare autor lăudat și preamărit a dezamăgit, că nu știu care roman a fost supraevaluat ș.a.m.d. Păi dacă-i bestseller înseamnă că se vinde iar cineva îl cumpără. Dacă-l cumpără și-și dă cu părerea despre el, înseamnă că l-a și citit. Deci primele lamentări cad din start, logic vorbind. Plus că, părerile astea negative despre un roman vândut în milioane de exemplare, sau despre un autor super-cunoscut, cu siguranță nu fac bine și nu îndeamnă la citit. Pentru că, dacă un cititor aflat la început de drum citește astfel de păreri, ce-și poate zice? Păi dacă romanul și autorul ăsta care-s super-cunoscuți sunt contestați, că uite ce zice tanti, a dezamăgit-o finalul, narațiunea n-a fost cursivă pe alocuri, personajele n-au fost bine creionate și autorul s-a axat prea mult pe sportul ăla stupid, după ce să mă mai obosesc să îl citesc? Dacă din start pornești cu idei preconcepute, citite într-un grup din ăsta de cititori (cică) înfocați, nu cred că mai ai elanul și deschiderea necesară să citești și să-l judeci obiectiv. Mă rog, asta e părerea mea, eu am rămas întotdeauna cu un gust amar când am citit comentarii răutăcioase la adresa oricărei cărți. Și-am părăsit și grupul respectiv. 😉

Că nu se mai citește la fel de mult, da, cu asta pot fi de acord, că nu se mai vând la fel de multe cărți și cu asta sunt de acord. Însă eu nu pot atunci decât să fiu extrem, extrem de recunoscătoare că pe-ale mele le-am vândut rapid, chiar dacă „Trăirile Aurei” a ieșit de sub tipar fix înaintea pandemiei și n-au mai fost târguri de carte, întâlniri cu cititorii și lansări de carte pentru că s-au anulat, dar le-am trimis cu poșta în Belgia, Franța, Austria, Olanda, Germania, Italia, Spania și Republica Moldova. Și să vă mulțumesc (iar) din suflet tutor celor care m-ați sprijinit și mi-ați cumpărat cărțile, pentru că da, asta-i de fapt adevărata apreciere pentru un autor, când îi cumperi cărțile. Io nu pot spune că nu se mai vând cărți, atât timp cât io le-am vândut pe toate și încă mai am cereri pentru ambele volume. Vă pregătesc și o surpriză, țineți aproape! De citit cărți tot așa, eu pot spune că citesc, din exemplul personal, mult mai mult, mi-am cumpărat o grămadă de cărți în ultima vreme (muuult mai multe decât anii trecuți) și mi-am refăcut stocul și biblioteca.

Dacă vrem să atragem cititori, dacă vrem să îndemnăm la lectură, să-i motivăm și pe alții să citească, lăsați comentariile acide și răutăcioase, renunțați la părerile așa-zis savante și la fumurile de atotcunoscători. Fiecare carte are cititorii ei, dacă nu te încadrezi, foarte bine, treci mai departe, dar nu împroșca venin.

Mai bine ascultați-l pe Tudor Chirilă: „Citiți. Citiți mult. Citiți tot ce vă pică în mână. Nu-i mai ascultați doar pe profesori. Citiți orice, fără discernământ. Nimic nu e mai important ca lectura, acum.”

Cu drag și cu iubire,

Aura.

12 septembrie 2020

9 răspunsuri la „Lectură și cărți”

  1. Complet de acord! Și apreciez mult pe cei care citesc astăzi, când mai au și atâtea alte opțiuni de petrecere a timpului. Noi trăiam cândva într-o lume mică și singura cale de spargere a zidurilor, era lectura. Păpam toată ciorba cu lingura mare pentru că oricum era singurul fel de mâncare. N-are a face că ne mai și plăcea, dar vreau să spun că nici nu aveam de ales. Astăzi însă, când masa e plină de felurite bucate, normal că vor mai rămâne și resturi pe ea. Dar se mănâncă, asta e important. Și personal, sunt bucuros! Pentru încântările de atunci și acum, în numele tuturor cititorilor în parte, voi spune celor care ne-au pregătit ospățul: Sărut mâna pentru masă, dragi scriitori de ieri și de azi!

    Apreciat de 2 persoane

    1. Minunat scris, Condei, mulțumesc! Așa este, sărut mâna pentru masă, tuturor! 🙏💙

      Apreciază

    1. Mulțumesc, Andrada! 🙏❤️

      Apreciat de 1 persoană

  2. Jos pălăria pentru acest punct de vedere! Şi felicitări, draga mea!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Şi mie îmi place să citesc.
    Şi poate mi s-a întâmplat uneori ca o carte mi se pară plictisitoare şi nu am citit-o până la capăt. Si atât.
    Nu m-am apucat să o critic.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.