15 august, Sfânta Marie Mare

„Pentru ortodocşi este ziua Adormirii Maicii Domnului, iar pentru catolici este ziua Înălţării Fecioarei Maria.
În popor se spune că 15 august – Sfânta Maria Mare, marchează trecerea de la vară la toamnă și este celebrată și Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Pentru orodocşi termenul de „adormire” este folosit atunci când se vorbeşte de sfârşitul vieţii pământeşti, în timp ce în credinţa Bisericii Romano-Catolice sărbătoarea este denumită Înălţarea Fecioarei Maria, cu referire la ridicarea trupului Maicii Domnului la cer, la sfârşitul vieţii sale pe pământ. Despre sfârşitul vieţii pe pâmânt a Maicii Domnului nu sunt informaţii în Evanghelii, ci doar în scrierile a patru părinţi ai bisericii creştine: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin.
Cu trei zile înainte de sfârşitul său, Maica Domnului a fost anunţată de Arhanghelul Gavriil, care i-a anunţat şi naşterea lui Iisus Hristos, de trecerea la cele veşnice, iar Maria s-a bucurat şi s-a rugat pe Muntele Măslinilor, iar copacii s-au aplecat în faţa ei, aşa după cum arată scrierile creştine. Au venit toţi apostolii răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia, cu excepţia Sfântului Toma care a ajuns cu câteva zile mai târziu, după ce Maria fusese înmormântată.

Pentru că a vrut să o vadă încă o dată, Toma i-a convins pe ceilalţi apostoli să deschidă mormântul Maicii Domnului şi aşa au descoperit că trupul nu mai era în mormânt. De aceea Biserica Romano-Catolică se referă la acest eveniment ca la Înălţarea Fecioarei, considerând că dispariţia trupului Maicii Domnului din mormânt se explică prin faptul că Ea a fost înălţată cu trupul la Cer.

Mormântul Sfintei Fecioare se află în Grădina Ghetsimani din Ierusalim şi este vizitat zilnic de mii de credincioşi din toată lumea.

În Transilvania au loc mai multe pelerinaje la mănăstirile ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, la Nicula fiind unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară.”

Sursa: internet
Foto: arhiva personală, Mănăstirea Nicula

https://aurablupu.com/2017/11/26/nicula/

4 răspunsuri la „15 august, Sfânta Marie Mare”

  1. Avatarul lui Oazapentrufluturi-AnamariaDămoc
    Oazapentrufluturi-AnamariaDămoc

    Și la Isus trupul a fost dispărut din mormânt și nu a fost crezut că a înviat.Sunt catolică și niciodată nu am auzit de desfaceea mormântului de Toma(cred același care a pus mâna pe rana lui Isus).
    Se spune despre un vis..un balaur,și o femeie care stă să nască(demonul și Sfânta Maria cu Isus izbăvitorul lumii) șicare a plecat și a trăit în pustiu,dar la finalul vieții a fost prima care s-a bucurat de împărăția dobândită de Fiul Împărat.Oricum ar fi fost este bine să nu ne îndoim că dacă urmăm povețele bisericii facem rău!
    Îți doresc astfel o sărbătoare binecuvântată!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc, asemenea îți doresc! ❤️

      Apreciat de 1 persoană

  2. Nu știam aceste nuanțe, mie mi-e drag doar simbolul Mariei, mai ales fără poveștile din ultimii ani, cu ba sărbătorim – ba nu…
    Sărbătoare frumoasă în suflet, Aura!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc, Issa! Așa e, sărbătorim în suflet mai mult, că dacă te iei după trenduri, ba se zice „La mulți ani! „, ba nu se zice.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.