Făloșenie

Io știu că acum o să calc pe bec și-o să scriu despre ceva care o să-i deranjeze pe mulți, dar azi despre asta-mi vine să scriu. N-am înțeles niciodată făloșenia oamenilor, în special a românilor. Să arate, să demonstreze, să se fălească. Să se dea mari, chiar dacă nu-s. Casă cât mai mare, palat dacă se poate, mașină bengoasă, cât mai scumpă, mai strălucitoare, mai bătătoare la ochi; haine musai de firmă, însemnate, să se vadă că-s luxoase, c-au costat mult; dat din coate, vorbit tare, vociferat, râs isteric, hăhăit belicos ș.a.m.d.

Când mergeam în România cu mașina și intram în vreo benzinărie, știam întotdeauna (chiar și înainte de-ai auzi) care-s români. După felul în care se comportau, după cum țineau morțiș ca restul muritorilor de rând să îi remarce: mers crăcănat, pieptul umflat, privirea obraznică, târșitul șlapilor, treningul Puma, Adidas (și aici lista continuă cu ce nume de firmă mai vreți voi), neapărat un lanț gros de aur atârnat de gât, plus o brățară asortată și musai să urle unii la alții.

În Lidl sau Aldi la fel, care-s mai zgomotoși și mai impertinenți, care vorbesc la telefon mai tare și mai preocupați, care te măsoară din cap până-n picioare și mai scapă și câte-un „Ce te-aș …!”, de care ei cred că nimeni nu înțelege, tot compatrioți îs.

Mașina bengoasă iar, e un „must have”, chiar dacă stau într-o garsonieră de „tri pă patru” și-s rupți în cur.

Casele mari mă fascinează cel mai tare. La ce-ți trebuie ditamai căsoiu’, când tu ești singur cuc pe lumea asta? Sau, în cel mai bun caz, ai un tovarăș de viață. Ce faci cu zece camere, din care tu folosești două, maxim trei?

Da, recunosc că am și eu o casă (relativ) mare, dar e funcțională, fiecare încăpere are un rost și-o folosință a ei. Recunosc și că am o mașină bengoasă, dar e bengoasă pentru mediu-n primul rând, nu-i ambalez motorul, nu dau ture prin oraș ca s-o arăt, nu-mi fac poze cu ea ca să le expun pe feisbuc, ci doar mă folosesc de ea, să mă ducă din punctul A în punctul B. Atât. Iar când pot să mă lipsesc de ea, o fac bucuroasă și-mi încalec bicicleta. A, și mai e bengoasă pentru că-mi place să mă joc cu toate utilitățile ei, adică să apăs pe butoane, slăbiciunea mea. 😂🙄😜

Haine de firmă n-am. Am mai scris io despre asta aici:

Brand

Prefer în continuare să am haine de bună calitate, în care io să mă simt bine și-n largul meu, nu doar pentru eticheta lor.

Făloșenia românilor e renumită. Ne place să ne dăm mari și tari. Ar fi bine să învățăm smerenia, modestia, să înțelegem că uneori o șoaptă are un efect mai mare decât un țipăt, un strigăt, un urlat. Ar fi bine să ne mai restrângem, să înțelegem c-o casă mare, goală, nu-i de admirat, de fapt ea reprezintă pustiul din suflet, goliciunea lui. Casa trebuie să fie plină de viață, folosită, fiecare încăpere să vibreze, să răsune a râs și plâns, toate camerele să fie pline de trăire, de emoție, de sentimente, nu de praf. Casele să le construim nu să impresionăm vecinii și consătenii ci să le folosim și locuim.

Mi-a plăcut foarte mult o poză a doi dintre cei mai bogați oameni din lume, îmbrăcați simplu, modest. Mesajul fotografiei e sublim: Scopul nu-i să pari bogat ci chiar să fii.

😉

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

22/05/2020

 

 

 

10 răspunsuri la „Făloșenie”

  1. Treaba asta este specifică țăranilor ( locuitorilor de la sate), țiganilor și hoților, cocălarilor, interlopilor.Oare întreaga populație a țării este asociată ăstora?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Țărancă-s și io, 😁😊 dar să strig, să deranjez pe ceilalți nu-mi place. Acum e clar că nu toți românii-s la fel, dar am remarcat, de 18 ani de când am plecat, cei care ies în evidență și se-mpăunează, îs români, case mari, ostentative, tot în România am văzut, nicăieri în altă parte n-am văzut turnuri și turnulețe. Asta e părerea mea. Mulțumesc de citire și comentariu. Zi frumoasă vă doresc!

      Apreciat de 1 persoană

      1. N-am avut intenția de a jigni.
        Oare nu la țară își construiesc case, cît mai mari, iar ei, proprietarii locuiesc în cohie? Si le deschid doar cînd au musafiri, cărora le ARATĂ casa și utilitățile, pe care, de altfel nu le folosesc.Oare nu țiganii își construiesc palate cu nenumărate turnuri și turnulețe și se dau cu mașini beamveuri, mercedesuri cît mai mari?
        Chestia asta cu vorbitul tare am observat-o la unguri (maghiari).Intîi am crezut că procedează așa, ostentativ în zonele locuite în special de români, dar după ce am fost în secuime prin mai multe locuri, cabane, restaurante, am constatat că și acolo tot foarte tare vorbesc.Este doar o observație, o constatare.N-am treabă cu ungurii, indiferent de unde ar fi..Nevastă-mea e unguroaică.

        Apreciat de 1 persoană

  2. Da, dar mai sunt și alții, categoric. Și mă bucur să o spun (să o afirm de fapt) în contrapondere tocmai cu mesajul textului. Mai ales pentru asta. Pentru că… Deși sunt și eu izbit uneori de o astfel de realitate, aceștia nu mă reprezintă și nu doresc să fie așa pentru nimeni. Avem un proverb care zice „Iese ca păduchele-n frunte.” Nu înseamnă că aceștia sunt neapărat mulți, ci doar că sunt ușor de remarcat pentru că se pun singuri în evidență. Țăran sunt și mă socotesc cât oi fi și eu. Am plecat de la 14 ani din acel mediu, dar nici acum n-am scăpat întru totul de complexele de provincial. Pentru că noi am fost crescuți cu o măsură „a rușinii” care ne-a pus pe vecie emblema asta. Mai bine zis stigmatul acesta… „Noi nu știm, noi n-avem, noi nu…” „Rușine aia, rușine ailaltă…” Tomai invers făloșeniei. Dacă vreunii au schimbat o haină cu cealaltă, au făcut-o tocmai ca să-și acopere petecul. Semn și de incultură, se prea poate să fie și astfel de cazuri. Dar refuz să leg mitocănia cocalarilor, de mediul rural. Nu sunt țărani, sunt numai prost crescuți. Și în general nu dă bine să continuăm a ne pune într-o lumină proastă. Avem bancuri cu cât de hoți mai suntem noi. Aiurea! Sunt hoți pretutindeni, unii de mare artă față de găinarii autohtoni. Inculți… Hm! Ai umblat și ai văzut și tu cum sunt alții. Românul așa, românul pe dincolo… Oameni cu toții, oriunde. Totul e cum pui lumina și cum vezi umbrele. Cum vrei de fapt să le vezi! Eu vreau să văd nu atât de corect, sau de real, cât bine și frumos. Ca o poză pe care ți-o fotoșopezi. Tot tu ești, dar de ce n-ai da mai bine? Ca să-ți fie un pic și ție și altora mai drag de tine. La femei e machiajul, cu același rol… Am mai spus, dar nu obosesc să mă repet. Pe unde umblam, eram mereu întrebat:„Ați mai întâlnit oameni răi, așa ca pe la noi?” Întâlnisem, da… Peste tot întâlneam și buni și răi dar nu voiam să-i evidențiez neapărat pe ăștia de la urmă. Și acum, lărgind măsura, aud aceeași chestie: români sunt cei mai…răi? E vorba de mesajul care merge și se lasă în subconștient. Antinaționalismul care și-a ițit cornițele. Când ai fi așa de dezamăgit de conaționalii tăi, s-ar mai pune vreodată problema împlinirii unor visuri frumoase, unirea cea mare, dezvoltare națională, dragoste de patrie… Se demonetizează totul. Aud spunându-se: „Ferește-te de a te da pe mâna românilor, că sunt primii care te fac!” O spunea cineva în coadă la vot, la Edinburgh. O fi fost un adevăr la mijloc, omul ăla s-o fi ars în propria lui pățanie. Dar acum să generalizăm? Eu te cred Aura că ai văzut ce ai povestit. Dar oamenii nu se îndreaptă arătându-le cu degetul imperfecțiunile. Un elev nu se face mai silitor când este făcut găgăuță de către învățătoare. „N-ai cu cine semăna, că prost era și tac-tu când a fost la școală!” Copilul ăla era încremenit în vorba asta, ca într-un blestem.
    Scuze că am fost în opoziție la articolul tău, te-ai și așteptat dealtfel, dar nu cred că de la mine. 🙂 M-am explicat de ce. Îmi doresc să devenim mai buni. Tu ești un exemplu de urmat și ai lecții de viață și de morală. Nu vreau să abați cititorii de linia unui optimism pe care mi-l doresc și patriotic. Cum spunea și Hagi: „Să fie bine, ca să nu fie rău!”

    Apreciat de 3 persoane

    1. Aura n-a spus de țărani.Eu am spus-o.Dar n-am spus că sînt nesimțiți.Dacă asta s-a înțeles, cer scuze.Pentru că știu că la sat ( cel puțin în Ardeal) își construiesc case cît mai mari, dar ei locuiesc în cohie , bucătărie de vară, pe care o amenajează și locuiesc acolo și iarna, căci e mai usor de încălzit.Iși arată casele numai musafirilor.Iar palatele cu turnuri și turnulețe sînt specifice țiganilor.Ostentația e specifică țiganilor, cocălarilor, hoților, interlopilor.Faptul că sînt și români e o întîmplare.La fel se manifestă și cei de alte naționalități.
      De aceea am pus întrebarea, în vest întreaga populație a tării este asociată ăstora?

      Apreciază

    2. Ba exact de la tine m-am așteptat, Condei. 😊 Ești patriot, fără nicio umbră de-ndoială, și anticipam reacția ta. Și eu sunt, 😉 dar uite, dacă Adi, de exemplu, m-ar face de râs în public, în lume, n-o să-l laud, crede-mă, chiar dacă-l iubesc de nu mai pot. Sau feciorii mei la fel, le-aș spune fără echivoc ce m-a deranjat și supărat, nu pentru că nu îi mai iubesc ci pentru că vreau să-și îndrepte comportamentul, atitudinea lor. N-o să tac și nici n-o să mă prefac că n-am văzut, n-am auzit, asta nu-i ajută cu nimic. Nici pe ei, nici pe familia noastră. Nu-s antinaționalistă, dar dacă asta am văzut și asta am simțit, asta am scris. N-o să aplaud niciodată un comportament de rahat, cât oi fi io de patrioată!
      Regret că de fiecare dată când mă-ntorc în România, nu găsesc nimic schimbat, decât în mai rău. Crezi că pe mine nu mă doare? Că mi se duc pe copcă visele? Speranțele? Dar este realitatea. Fără îndoială nu toți românii sunt la fel și nu românii-s cei mai răi, da’ tare se mai străduiesc să fie, din păcate.
      Nu ai de ce să-ți ceri scuze, eu apreciez și-ți mulțumesc pentru fiecare cuvințel.

      Apreciat de 2 persoane

      1. Drept să-ți spun… Am stat până acum cu inima cât un purice, că am comis-o. Un comentariu lung și patetic, cum numai mie îmi mai scapă câteodată. Regretam, dar îmi zburase deja din degete și nu-l mai puteam retrage. Nu că nu gândesc și acum la fel, dar nu vreau să supăr pe nimeni, îndeosebi pe tine. Acum, că m-ai liniștit spunându-mi că m-ai înțeles, răsuflu ușurat și mă pot culca liniștit. Îți mulțumesc că mi-ai luat această piatră de pe inimă! ❤

        Apreciat de 1 persoană

      2. Ți-am mai scris io ție că pe tine (și mai am câțiva în listă) n-am cum să mă supăr. 😍💝
        Noapte bună, Condei!

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.