Restricții

„Brusc și dintr-o dată” 😁 m-am trezit azi că nu mai pot posta nimic pe blogul personal,  Aura B. Lupu.

Again. 😁 Enervant e că nu am primit nicio notificare dacă, de ce m-au blocat și nici pentru cât timp. Singurul lucru care-mi apare pe ecran e același mesaj agasant:

99244043_268035397580012_8739183498650189824_n

Aveți careva habar cum și de ce se întâmplă asta? Am raportat problema dar tot fără rezultat.

Nu-i bai, ne îndreptăm atunci atenția către altceva, nu? Cam ăsta-i mesajul pe care-l deslușesc io, să scriu în altă parte, nu pe face-buc. No, bine-atunci, mă conformez.

La mulți ani tuturor sărbătoriților de azi, Constantini și Elene.

„Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.

Împăratul Constantin a devenit, prin Edictul de la Milano, un adevărat protector al creștinilor. În timpul domniei sale au fost adoptate o mulțime de decizii în favoarea bisericii și a preoților. În 321, el a declarat duminica drept sărbătoarea săptămânală a creștinilor, zi de odihnă în imperiu și zi în care și soldații asistau la slujbă.

Despre mama sa, Elena, se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

Familia împăratului a sprijinit repararea bisericilor, dar a ajutat și la construirea altora. Totodata, împăratul Constantin cel Mare a construit o nouă capitală – inaugurată la 11 mai 330 -, transformând orașul Bizantium în Constantinopol, care timp de o mie de ani va fi capitala creștină a Imperiului Roman.

În calendarul popular, sărbătoarea este cunoscută și drept Constantin Graur sau Constantinul Puilor și se mai spune că este și sărbătoare a păsărilor pădurilor, pentru că în această zi ele își învață puii să zboare.

Viticultorii nu lucrează în vie de ziua sfânților Constantin și Elena, pentru că altfel graurii le vor mânca recolta.

Conform tradiției, în această zi nu se lucrează pământul. Altfel, păsările vor provoca multe pagube. În unele zone din țară aceasta este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, spunându-se din bătrâni că tot ce se seamănă după această zi se va usca.

Tot în această zi ciobanii hotărăsc cine le va fi baci, dar și locul în care va fi amplasată stâna și cine o să o păzească. Țăranii aprind un foc mare în această zi pentru a fi feriți de forțe malefice, iar prin fumul său trebuie să treacă și oile pentru a fi protejate.

Femeile își stropesc gospodăriile cu aghiazmă și aprind tămâie pentru a alunga duhurile rele și necurate.

Pentru voia bună în familie, trebuie să punem în casă cel puțin trei fire de bujori îmbobociți.

De asemenea, pentru sănătate, cineva din familie ar fi bine să ducă la biserica trei bujori, flori de lămâiță, pâine și dulciuri.” – sursa: tanti Wikipedia și internet. 😊

 

sf-constantin-si-elena-ce-nu-ai-voie-sa-faci-in-aceasta-sfanta-z

La mulți ani, Ileana Vulpescu! „Arta conversației” mi-a fost manual mulți ani, și încă-mi place s-o recitesc.

99156569_698352417651420_9081281281613889536_n

Am primit și pachetul cu cărțile cumpărate din România, iar când l-am deschis știți cum făcea Gollum din „Stăpânul inelelor”? My prrreccciooosss… No, cam așa am fost și eu, sâsâind ca o șerpoaică, cu ochii bulbucați, salivând în colțul gurii și înhățându-le pe fiecare-n parte, de-a dreptul rapace și pe jumătate leșinată de fericire.

 

Și pentru că am tot auzit și citit recomandări despre Kristin Hannah, ea a fost prima pe care-am început s-o devorez ieri, în mijlocul câmpului de flori, în cântatul păsărilor, sub razele unui soare fierbinte care m-a și pârlit un pic.

img_0360

 

Bun. Acum patru ani eram în Menorca iar anul ăsta trebuia să mergem iar, am lăsat locuri neexplorate și-mi doream foarte mult să mă întorc. Dar asta este, anul ăsta totul e în stand by. Mă consolează gândul că avem multe amintiri frumoase. Și speranța că ne vom mai face multe altele, și-n viitor.

„Dă-mi o speranță și voi construi un univers”
_________Aldous Huxley

Menorca

Iar acum doi ani, împlineam patru dorințe.

4 dorințe

33072851_1688715134510246_6976473742926938112_o (1)

A fost fain să văd Jupiter de mai aproape, și cele patru Luni ale lui. O experiență de neuitat.

Pe 21 mai 2020 cică-s restricționată, pe face-buc, nu pot să plec în vacanță, nici la mare, nici la munte, decât prin apropiere; dar nu-i bai, mi-am refăcut provizia de cărți, am amintirile prin care pot să călătoresc cât vreau, plus că azi e o zi minunată, e soare și e cald.

Io-s mulțumită și plină de speranță, uite că mi-am făcut un mic-micuț univers.

Voi, cum sunteți?

Cu drag și cu iubire,

Aura.

21.05.2020

8 răspunsuri la „Restricții”

  1. Buna , Aura! Lecturi placute! Vad ca ai acolo si Scandalul de Backman, o carte care mi-a placut foarte mult. ❤

    Apreciat de 1 persoană

    1. Bună, Ana! Mulțumesc frumos, de-abia aștept să le citesc pe toate! 😍🥰

      Apreciat de 1 persoană

  2. Eu ieri am început să citesc cartea care la tine e ultima în primul rând şi azi am văzut 3 episoade din seria recomandată de tine, mai am unul şi gata. Şi mulţumesc, tare m-a prins!
    Pe Fb nu puteam într-un timp să pun link de pe blogul meu, spuneau că le încalc standardele. În rest, nu mi-a apărut niciodată mesajul ăla deci chiar nu ştiu ce e.
    Te pup, Aura!

    Apreciat de 1 persoană

    1. 🥰😍Mă bucur că-ți place!
      Cu drag! Cu face-buc, nici io nu înțeleg, cineva-mi scria că s-ar putea să fi fost “raportată”.😳🤨🧐 Eh, asta e. Te pup și eu! 💖

      Apreciază

  3. Si pe mine m-a raportat cineva aiurea anul trecut, ca nici eu nu am carti dezbracate pe blog, ca cica nu corespund standardelor comunitatii FB. Si am luat ban de postat blogul. Am reclamat, degeaba. Asta e.

    Apreciat de 1 persoană

    1. 😳😓 Of… Da, asta e, mergem mai departe.
      Mulțumesc, Marina!
      ⭐️💖💝

      Apreciat de 1 persoană

  4. De vreo trei ani, o dată pe an se găsește cineva de pe Facebook să mă reclame. Anul ăsta, în ianuarie, o săptămână am avut pagina blocată. Am cerut reanalizare și în cele din urmă m-au deblocat.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Aha, deci și tu mai pățești. No, asta e, a doua zi m-au deblocat și pe mine, a fost ciudat că nu mi-au trimis nicio notificare, nimic. 😦😨 Mulțumesc pentru răspuns! ❤

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.