Înțeles

Orice ni s-ar spune și-orice ni s-ar explica, până nu dăm noi cu capu’, nu ne învățăm minte. Până nu trăim noi, pe propria piele, nu putem înțelege pe deplin.
Acum nu zic că-mi frec mâinile de satisfacție și bucurie că mulți trăiesc și experimentează înstrăinarea, izolarea și restricționarea, dorul de cei dragi, frustrarea că nu pot să-i strângă-n brațe nici măcar de sărbători, da’ un drăcușor din ăla mic-mic îmi șoptește în urechea stânga: „Acum poate c-or să înțeleagă ce-ai vrut tu să zici.”
https://aurablupu.com/2018/12/18/2212/
Pentru că cei plecați din țară cam știu pe pielea lor deja ce-nseamnă toate astea. Ei, de când au pășit pe pământ străin, au fost deja izolați, înstrăinați, frustrați, restricționați. N-au știut ce-i aia sărbătoare, au suferit de dor neîncetat, și-au văzut copiii și părintii (dacă au avut noroc!) doar printr-un ecran. N-au avut parte de bucuria de-a merge-acasă, la mama și la tata, duminica, la masă sau n-au putut să ia lumina de la biserică în noaptea de Înviere, pentru că munceau.
Am citit că cei plecați la cules sparanghel prin Germania sunt exploatați fără milă, că-i sclavagism și bătaie de joc. Nu zâmbesc, pentru că nu-mi vine și nu pot, dar musai să întreb: SERIOS??? Acum doar v-ați dat seama de asta? Dar până acum ce v-ați închipuit? Că cei plecați pe alte meleaguri culeg banii din pom? Nu pot să nu-mi amintesc de cei care-mi spuneau că dacă mi-e atât de greu aici, de ce nu mă întorc în România, ca și acolo se pot câștiga bani buni. De ce-au plecat (și încă pleacă) acum mii de români? De buiecie, de prea mult bine își riscă viețile?
E păcat și trist că nu vrem să înțelegem și să ne punem în pielea celuilalt până n-o pățim chiar noi. Abia atunci începem să vedem și prin ochii celor care deja au trecut prin asta. Abia atunci avem compasiune și înțelegere. Uneori însă, vin prea târziu…

Cu drag și cu iubire,
Aura B. Lupu
21/04/2020

6 răspunsuri la „Înțeles”

  1. „câștiga bani buni” și trăi civilizat.🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Așa e. Însă pentru sezonieri, banii nu-s nici așa de buni și nici traiul nu-i atât de civilizat. 😉

      Apreciază

      1. Se duc să muncească, să câștige un ban, își asumă riscuri mai ales acum, nu sunt calificați în general.

        Apreciat de 1 persoană

  2. Ce e drept, ca te cam cuprinde tristetea cand te gandesti la saracii oameni care isi lasa acasa familia si pleaca pentru cativa lei in plus la straini sa munceasca pentru 0 respect si multa oboseala.

    Totusi, multa lume se resemneaza si fac asta pentru binele lor si al familiei, pentru un trai mai bun decat cel din tara, chiar daca asta inseamna ca ei sa se sacrifice.
    Am ramas stupefiata la afirmatia: „Un Coronavirus mai iei, dar cand mai prinzi tu loc sa pleci la Sparaghel?”

    Este lume care traieste greu, draga Aura, care nu au ce pune pe masa pentru membrii familiei si care in tara se chinuie de pe o zi pe alta.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Exact ăsta a fost motivul pentru care am plecat și eu, acum mulți ani, Cătălina dragă, pentru că n-aveam câteodată nici bani de pâine și aveam două joburi; și-am primit reproșuri că nu-s patriotă, că de ce nu mă întorc în România, să investesc acolo banii câștigați aici, în Belgia. Nu mai zic de ce cei care aruncă (de la alegeri încoace) în diaspora și ne înjură, #ăștia care suntem doar curve și hoți (politicianul ăla ce ne-a „alintat duios” și mulți i-au cântat în strună).
      De asta am scris despre asta.
      Pentru că-s mulți cei care acum, cu tot riscul mare la care se supun, pleacă.
      Pentru că cei care ne huleau că ce atâta plâns de milă, ce atâta dor, că suntem singuri, că n-avem sărbători, că suntem izolați etc., acum experimentează și ei asta. Și se plâng cât e de greu…

      Apreciază

  3. Eu nu prea cred că cei care au plecat acum, mai ales în condițiile acestea, sunt dintre cei care nu au ieșit niciodată și își dau doar cu părerea între ei pe banca de lângă bloc și mai apoi pe Facebook. Sunt oameni care chiar asta fac, muncesc sezonier unde și cât pot. Apoi revin acasă negreșit, repetând ca un leitmotiv expresia : „Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-n țara mea!” Sunt oameni care nu se desprind definitiv de vatra lor și ca niște păsări călătoare revin mereu și mereu acolo unde vitregiile vremii/vremurilor, îi fac din când în când să plece.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.