Mame

N-aș vrea ca pentru băieții mei io să fiu vreun etalon. Vreo „Sfânta Aura” de pus în icoană, la care ei și nevestele lor să se închine și de care bietele nurori să încerce să se apropie măcar, care să nu-i ajungă mamei-soacre nici până la degetul mic. E o aberație asta, să vrei să fii venerată, ca mamă, să vrei să ai puteri depline în viața copiilor tăi, la un telefon să alerge ăia cu limba de-un cot să-ți îndeplinească ție mofturile și fițele, să stea nurorile-n poziție de drepți când mergi la ei în vizită și feciorii să le compare mereu cu mă-sa. Mama așa face, mama așa zice, mama așa drege… pe naiba! Nu vreau, ca mamă, să-i conduc în niciun fel! Vreau să fiu departe de-a mă considera perfectă, demnă sau vrednică de venerat. Ce vreau însă, ca mamă, este ca băieții mei să fie iubiți și fericiți. Și asta chiar dacă poate nurorile n-or să mă-nghită, n-or să mă placă, n-or să mă accepte-n viața lor. Dacă-i plac pe ei și îi iubesc, mie, ca mamă, îmi ajunge. Nu vreau să fiu io pe primul loc, să stau ca o curcă înfoiată numai pe locul din față la mașină, ca o matroană în capul mesei sau doar ce zic io să fie sfânt. Vreau să își trăiască viața liberi, neîmpovărați de gândul: „Dar mama oare ce-ar fi zis?”. Mă-sa zică vrute și nevrute, ei să-și mâne mersul, așa cum e firesc. Să-și iubească și să-și respecte nevestele, ce zic ele să conteze și tot ce fac ele să fie perfect. Și asta fără să se simtă vreodată datori s-o mădărească, s-o slăvească și s-o considere pe mă-sa vreun etalon.
La mulți ani, mamelor!

Cu drag și cu iubire,
Aura B. Lupu
07/03/2020

12 răspunsuri la „Mame”

  1. Așa e firesc și firesc ar fi să gândească așa toate mamele!💝🍀

    Apreciat de 1 persoană

  2. La mulți ani și ție…! ❤

    Apreciat de 1 persoană

  3. Bravo! Frumos gând de mamă… Dar noi ceilalți, cititorii, putem să te mădărim astăzi și să te felicităm? La mulți ani fericiți, fiecare clipă să-ți fie asemenea momentului acela din fotografie!
    Sper că e ceva de bine, „mădăreală”… 🙂 L-am folosit în orb, fără să-l cunosc, doar fiindcă mi-a plăcut aici la tine și i-am extras cumva înțelesul din context. Știi că mă topesc după cuvinte noi… Dar am nimerit-o, oare?

    Apreciat de 1 persoană

    1. 🙂 Daaa, ai nimerit perfect, mădărit înseamnă răsfățat, alintat. Mulțumesc din suflet, Condei! 💜💜💜

      Apreciază

  4. Avatarul lui Oazapentrufluturi-Ianne R.D. Azao
    Oazapentrufluturi-Ianne R.D. Azao

    🤗💐☀ La mulți ani!

    Apreciat de 1 persoană

  5. La multi ani, mămico! ☺️🌼

    Apreciat de 2 persoane

  6. Umblând tela-lela prin Maramureş, am auzit expresia „no, să mădărăşte!”. Am cerut o explicație, dar nu n-am primit-o sau bieții oameni nu ştiau sinonimul. Dar m-am dumirit eu că ar fi ceva gen „alintătură”. Numai bine!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, ăsta-i sinonimul, se alintă. ❤️ Mulțumesc, Aura! La fel! ❤️

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.