Emoții (de toamnă și nu numai)😉

Medicina tradițională chineză ne învață că bolile interne sunt adesea cauzate de cele șapte emoții: bucurie, tristețe, furie, supărare, melancolie, frică și spaimă. Relația psihologică între emoții și sistemul imunitar este de o importanţă copleșitoare. Excesul ori represia emoțiilor au tendința de a ne face vulnerabili la boli cronice, iar la rândul lor bolile cronice ne fac vulnerabili la excesul sau represia emoțiilor.

Excesul unei emoții, în particular, va dăuna în timp organului care are legătură cu emoția respectivă. Reciproc, un organ neechilibrat poate cauza o manifestare intensă a emoțiilor ce sunt direct conectate cu acesta. Cunoașterea problemelor emoționale ne ajută la vindecarea corpului și a organului respectiv. De asemenea, tratarea corpului, în special a organului respectiv, diminuează expresia sau manifestarea emoțiilor intim conectate cu acestea.

O persoană care este în mod frecvent iritabilă, furioasă, frustrată sau depresivă poate determina congestia ficatului sau poate genera un exces de căldură în ficat. Acest proces, în schimb, poate genera simptome ca: fața și ochi înroșiți, tinitus, amețeli, migrene, tensiune la gât și umeri, tulburări de somn, constipație, simptome pre-menstruale, menstruații dureroase și neregulate, amețeli, vărsături și alte simptome digestive.

În schimb, o persoană care suferă de aceste simptome (cauzate de o dietă excesivă de grăsimi, alcool, cofeină, un mod de viața stresant și emoții refulate pe o perioadă mai îndelungată) va începe să manifeste iritație, frustrare, depresie și furie fără a avea un motiv aparent. Dacă această persoană lucrează în expresia adecvată și se eliberează de frustrare, iritabilitate și furie (prin scris, creativitate, mișcare, etc) ficatul acesteia se va descongestiona și “căldurile” în ficat se vor risipi, iar persoana în cauză va deveni mai puțin predispusă la accese de furie sau depresie.

Să luăm pe rând fiecare din cele șapte emoții și să observăm ce efect au asupra organismului.

Bucurie
În cadrul celor șapte emoții, bucuria se caracterizează prin excitabilitate mărita. Această condiție afectează inima și poate duce la insomnie, anxietate, gândire confuză, accese de râs sau plâns, convulsii, isterie și nebunie.

Furie
Resentimentele, frustrarea, iritabilitatea, furia, indignarea, amărăciunea, animozitatea și mânia afectează ficatul și produce dureri de cap, tinitus, amețeli, vedere încețoșată, confuzie mentală, vomă, hipertensiune arterială, sindroame premenstruale, depresie, umflarea sânilor înainte de menstruație, menstre neregulate sau dureroase și dereglări digestive.

Tristețe
Tristețea afectează atât plămânii cât și inima și provoacă dispnee, depresie sau accese de plâns, oboseală, amenoree, dificultăți de respirație, rezistenţă redusă la răceli şi gripă, palpitații, amețeli, insomnie și anxietate.

Melancolie
Melancolia este, de asemenea, cunoscută sub numele de caracter meditativ sau obsesie. Ea perturbă funcțiile splinei și provoacă lipsa poftei de mâncare, oboseală, umezeală, digestia slabă, distensie abdominală, scaune moi, anemie și imunitate scăzută.

Durere
Durerea afectează plămânii și duce la dificultăți de respirație, expectorație de mucus, transpirație, oboseală, tuse, alergii, astm, pneumonie, bronșită și alte boli pulmonare, anxietate și sensibilitate la răceli și gripă.

Frică
Nesiguranța, paranoia și frica afectează rinichii și glandele suprarenale și poate cauza enurezis nocturn, urinare frecventă, incontinenţă urinară, dureri de spate și genunchi, infecții ale urechii, infertilitate, un libidou redus, semne de îmbătrânire prematură și imunitate scăzută.

Spaimă
Spaima afectează atât rinichii cât și inima și provoacă palpitații, dispnee, insomnie, amețeli, tinitus, transpirații nocturne și oboseală cronică.

Tratamentul emoțiilor – virtuți emoționale

În medicina tradițională chineză, tratamentul emoțiilor exprimate excesiv sau reprimate (viciile) se face punând accentul pe viciile corespunzătoare virtuților emoționale. În antichitate, medicii încurajau pacienții să-și schimbe viciile în virtuții. Acest proces a fost numit “cultivarea virtuții.” Acei medici au folosit o emoție pentru a suprima/ trata alta. Mai jos este indicată relația dintre anumite organe și emoțiile lor specifice:

Ficat
Viciu: furie, frustrare
Virtute: bunăvoință, iertare, stimă, respect
Inima
Viciu: supraexcitare; supra-realizare
Virtute: compasiune, grijă de sine

Plămâni
Viciu: durere, tristețe
Virtute: conștiinciozitate, împăcare de sine
Splina
Viciu: obsesie, analiză peste măsură
Virtute: empatie, egocentrism

Rinichi
Viciu: Frică, paranoia, griji
Virtute: curaj, înțelepciune
Reciproc, organele pot fi de asemenea tratate prin compensarea emoțiilor sau cerințelor lor esențiale. Mai jos sunt enumerate câteva cerințe fiziologice și psihologice corelate cu un organ specific:

Ficat: relaxare, pace, plante medicinale
Inima: iubire, bucuri, frumusețe
Plămâni: încredere, timp și spațiu
Splina: ocrotire, nutriție
Rinichi: liniște, meditație, odihnă, somn, consumul de apă.

Text preluat de pe „De Toate Pentru Toți”.

Să ne fie de (și cu) folos!

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

02/11/2019

 

5 gânduri despre „Emoții (de toamnă și nu numai)😉

 1. Exista o stransa legatura intre emotiile negative si boli. Intai dezechilibrul se manigesta in mintea noastra, apoi ajunge si in corpul fizic. Sa nu uitam ca organele de mai sus vin doua cate doua. Mai sus sunt organele Yin, fiecare avand un corespondent Yang care poate fi la randului lui afectat de acele emotii. ex: ficat si vezica biliara, inima si intenstin subtire, plamani si intestin gros, splina si stomac, rinichi si vezica urinara. Weekend minunat!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Așa este, eu am învățat la reflexologie despre asta prima oară, și, drept să-ți zic, pe-atunci nu prea înțelegeam… Am scris și-am publicat mai multe articole pe tema asta, https://aurablupu.com/2019/10/13/meridianele-energetice/ https://aurablupu.com/2019/10/07/chakre-7/, tocmai pentru că mie mi-au fost (și încă îmi sunt!) de mare ajutor toate aceste informații.
   Mulțumesc frumos, la fel și ție îți doresc! ❤

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.