40 de grade-n Belgia!

E 9:33 și în casă-s deja 27 de grade. Și asta la parter, unde-i de obicei răcoare bine și după ce am lăsat geamurile deschise de pe la 4.

De trei zile e caniculă. În mod normal, în sufrageria noastră vara e răcoare, dacă am avut 22 de grade a fost mult. Iar acum de trei zile sunt 27 de grade, sus în dormitoare trecând de 30.

E o căldură incredibilă, record pentru Belgia. Credeam c-am doborât recordul la sfârșitul lui iunie, cu 36 de grade, dar uite că azi va fi cea mai călduroasă zi ever din Belgia: 40!!!

Acum 12 ani când am venit din România, de la 44 de grade, și-am ajuns în Hoegaarden la 15, a fost un șoc. Îmbrăcați toți în tricouri și pantaloni scurți, subțiri, băieții tremurau ca niște pui de gostat, io iară, Adi cu Edi se țineau ceva mai bine. Când le-am spus vecinilor, care ne-au așteptat îmbrăcați cu haine de ploaie și pantaloni lungi, de la câte grade venim, li s-a părut incredibil, exclamând: „Onmogelijk! Dat kan toch niet! Da’s niet normaal!”– Imposibil! Nu se poate! Nu-i normal!

Și nu de puține ori, în toiul verii, venind de prin vacanțe, în Zaventem (aeroportul din  Brussel) scormoneam prin valize după haine mai groase, zgribulind și clănțănind din dinți la 13-14 grade.

Vedeam cu ciudă cum în toată Europa era doar soare și 27- 30 de grade iar io când mă uitam pe geam și vedeam că toarnă și mai că trebuia să fac focu-n sobă, în mijloc de iulie, mă gândeam: „Cine p…ălaria mea m-a pus să emigrez aici? N-am putut și io, ca majoritatea, să plec prin Spania, Italia?”. Da’ bine, asta ținea doar câteva momente, c-apoi iar eram împăcată și mulțumită de decizia mea.

Eh, am ajuns acum să simt arșița adevărată a verii și-n Belgia. Nici io, nici vecinii mei acum 12 ani, n-am crezut c-o să fie vreodată posibil. Dar uite că e.

Și, fără glumă, e bai. E clar că ceva nu-i în regulă. Încălzirea globală nu-i doar ceva ce auzim la știri și pentru care Green Peace militează iar noi trecem peste, ne gândim că n-are nimic de-a face cu noi, personal, că-i treaba autorităților. Ba-i și treaba noastră. E realitate. Efectele ei le simțim, le vedem și nu mai putem să le negăm. Retragerea și dispariția ghețarilor, topirea calotelor polare, dereglarea anotimpurilor, furtunile teribile, fenomenele meteo extreme etc. se petrec nu doar în locuri îndepărtate ci chiar aici, sub nasul nostru. Și nu mai putem pretinde că nu-i așa. Nu mai putem face ca struțu’. E cazul să facem efectiv ceva.

Cu pași mici și simpli, fiecare dintre noi poate contribui.

Să facem mai multă economie, să schimbăm becurile obișnuite cu cele eco. Da, știu că-s mai scumpe dar pe termen îndelungat, merită! Să reducem căldura iarna în locuințe  măcar cu 2-3 grade și să nu mai stăm în mânecă scurtă, mai bine ne îmbrăcăm normal și-avem 20-22 de grade-n casă, nu 25!, consumul de apă caldă la fel; să reciclăm mai mult, să producem cât mai puțin gunoi menajer, să mergem cât mai mult pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun (urăsc să văd parcările supermarketurilor pline, când pentru o pâine și-un litru de lapte musai să mergem cu mașina, deși stăm imediat după colț!), să plantăm copaci, să oprim dispozitivele electrice – DVD, laptop, televizor, etc. – atunci când nu le folosim.

Pic cu pic se face marea, nu?

Pentru că dacă-n 12 ani s-a schimbat clima atât de dramatic, peste 10, nu știu zău! Și dacă pentru noi nu ne mai pasă, (că mulți zic „ne-am trăit traiu’, ne-am mâncat mălaiu’!”) măcar pentru copiii noștri ar trebui să ne pese.

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

25/07/2019

Foto: via Iulia, Picture Of The Day

10 răspunsuri la „40 de grade-n Belgia!”

  1. Da, din păcate, poate mai repede decât am crezut, efectele se văd şi nu-i bine deloc. Şi va fi tot mai rău. Dar nu ştiu dacă ne vom trezi. Că mulţi gândesc: sigur de la televizorul meu şi de la becul meu se va întâmpla ceva. Că noi gândim pe stil minimalist. Dar dacă miliarde de oameni fac ceva, sigur că se va simţi.

    Apreciat de 3 persoane

    1. Cândva erau „alții” care aveau grijă de economia noastră și ni se stingea lumina. Bam! Mai știți? Am ținut multă vreme lampa la îndemână, că de…nu știai când te poți trezi pe întuneric. Mai apoi s-a terminat cu directive din astea „de sus” și au venit inimoșii, precum Aura și alții ca ea, cum sunt cei din lumea frumoasă a blogosferei noastre, care nu gândesc în stil minimalist. Și ziceau: „Hai să stingem toți luminile în cutare zi, la cutare oră și să ne aducem și noi contribuția..” bla, bla! 🙂 (mi-a plăcut și l-am preluat și eu pe acest „bla”) Mobilizator… Mie îmi plac ideile frumoase și mă raliez întotdeauna, chiar dacă fără convingere. Adică nu cred că avem șanse, dar ca să nu fie vina mea pentru ratarea experimentului, mă lipeam… Și scoteam capul pe geam să privesc câți alțiii. Asta e mereu problema: câți. Procentul e întotdeauna mic, mult prea mic pentru a schimba un rău în bine, pentru ca „noi” să facem efectiv ceva. Și atunci…suntem și vom fi întotdeauna la mila lui Dumnezeu.
      Vreau să zic: ÎNTOTDEAUNA !

      Apreciat de 2 persoane

      1. Așa este, Condei! Mulțumesc!

        Apreciază

  2. Și eu sunt îngrijorat, mai ales când văd unii conducători de state iresponsabili, pe care-i doare la un metru de cotul lor, adică deloc. De aceea ar fi bine să alegem politicieni care își pun, cu adevărat, ca prioritate, soluții pentru a ajuta planeta mamă.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Mulțumesc Petru!
      🙏❤️ Ioi ce bine-ar fi!

      Apreciat de 1 persoană

  3. Așa cum am mai spus-o pe la Potecuță pe blog, o să ajungem să plecăm cu rucascul cu haine de vară și haine de iarnă. Pentru că s-a ajuns să plecăm în tricou și pantaloni scurți dimineața și când ne întoarcem să dârdâim de frig și eventual să ne și plouă. Nici nu mai știi cum să te îmbraci.
    Și peste tot aud numai .. natura s-a schimbat! Nu, omul a schimbat-o, iar ea acum e așa cum am făcut-o noi. Ne dăm degeaba mari și tari că noi construim, inventăm … de fapt ceea ce facem e să stricăm. Degeaba construim orașe și noi tehnologii, dacă nu suntem în stare să avem grijă de locul unde trăim.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Călătorule, vai câtă dreptate ai! Și cât aș vrea să n-ai… 😦
      Mulțumesc pentru vizită și comentariu! ❤

      Apreciat de 1 persoană

  4. […] am scris articolul ăsta:  https://aurablupu.com/2019/07/25/40-de-grade-n-belgia/ știam că-i bai. Acum, cu incendiul din Australia, știm cu toții. 😦 Pământul bietu’ […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.