PMD

M-am bucurat citind într-un articol cum că UE a votat interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosință, dar oare în România se va ține seama de asta? Pentru că în Belgia chestia cu sortatul gunoiului e valabilă de mulți ani, pe când în România situația-i sub orice critică, am văzut asta în fiecare concediu petrecut acolo. Iar de fiecare dată am spus același lucru, pe care-l repet și-acum: până când n-o să fie atinși unde-i doare mai tare (adică la buzunar) și n-o să se dea amenzi usturătoare celor care aruncă gunoaiele pe unde-apucă, batem pasul pe loc. Până când nu ne-nvățăm copiii că ambalajul ciocolatei sau pet-ul din care-au băut suc nu se-aruncă pe jos, ci se pune la gunoi, n-o să devenim mai responsabili nici noi, dar nici generațiile următoare.

Asta n-o să se întâmple peste noapte. Responsabilizarea începe cu noi, în primul rând.

Aici în Belgia am rămas mască la început (acum 17 ani!) și-am crezut c-o să-mi prind urechile în (și cu) atâtea feluri de sortare pentru gunoi: sacii albaștri pentru PMD adică: P: lege plastic flessen en flacons – sticle și recipiente goale din plastic; M: lege metalen verpakkingenambalaj metalic gol și D: lege drankkartonscutii goale de băuturi.

Apoi containerul verde pentru resturile alimentare, sacii pentru gunoiul menajer, cartoanele și hârtiile, sticlele pe culori (albe și colorate!), containerele pentru haine și papuci vechi, bateriile, uleiul ars, plus Container Park unde poți duce gunoiul pe care nu ai unde și cum să-l mai sortezi: moloz, pietre din dărâmături, cărămizi, mobilă veche, frigidere, aparate electronice vechi, etc.

Acum mi se pare normal și firesc să fac asta, e ceva automat și vine de la sine.

Anormal mi s-a părut când am mers în România pe Transfăgărășan și nu am găsit un refugiu măcar ce nu era sufocat de gunoaiele lăsate-n urmă de „turiști” sau în care să nu sfârâie grătarele.

Anormal mi s-a părut să intru în râul Bistrița și să văd pet-urile plutind în apa aia rece și, credeam io, curată.

Anormal mi se pare să văd fumegând gunoaiele aprinse și răspândind miros greu și imposibil de respirat.

Anormal mi se pare să văd un mucos aruncând la-ntâmplare ambalajul înghețatei pe care tocmai a halit-o, în timp ce mă-să îl privește absentă și cu indiferență.

Anormal mi se pare să văd șoferii cum își aruncă artistic – cred ei! – chiștocul încă fumegând al țigării fumate.

Anormal mi se pare ca pe-o plajă cucoane răsturnate pe-o rână (și cu manichiura perfect făcută!) să scuipe cojile semințelor direct pe nisip.

Anormal mi se pare să mănânci un măr într-un tren și să-ndeși cotorul între scaune, iar dacă ți se atrage atenția, tot tu să-ncepi să-njuri.

Da, toate astea mi se par anormale, nefirești dar mai ales nespus de trist.

Ieri mi-a crescut inima cât casa și-am fost cât pe ce s-o rog pe mama unui băiețel să-mi dea voie să-i fac o poză. De ce? Eram pe-un teren viran, iar când o mamă cu un băiețel (ce cred că avea vreo 3-4 anișori) au trecut pe lângă o doză de bere aruncată de-un nesimțit, mama i-a zis:

– Uite mami, een blikje, ia-l te rog de-acolo să-l punem la gunoi.

Waarom? De ce? a întrebat băiatul nedumerit. Nu-i a noastră, nu noi am făcut mizerie, a mai comentat el supărat.

– Pentru că locul lui nu este aici, i-a explicat mama zâmbind.

– Dar nu văd coș de gunoi, mami, a zis băiatul încă nedumerit, stând cu doza de bere-n mânuță.

– Nu-i nimic, îl ducem acasă și-l punem în sacul nostru de PMD, i-a răspuns mama liniștită și senină.

Absolut firesc. Perfect normal. Și de-o frumusețe care pe mine m-a mișcat.

Cu drag și iubire,

Aura B. Lupu

30/03/2019

#TrăirileAurei2 o găsiți aici

https://www.libris.ro/trairile-aurei-vol-2-aura-b-lupu-LIB978-606-029-131-2–p13043428.html

Mulțumesc.

14 răspunsuri la „PMD”

  1. Îmi doresc din inimă ziua aia-n care vom înţelege şi noi că bunul simţ se poate învăţa, nu e cu bâta. Mai e mult până acolo. Dar da, cu amenzi usturătoare poate-poate avem şanse.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Cred ca fără sa usture la buzunar, nu vor abandona comoditatea… Oricum, parca s-au rărit mâncătorii de semințe… 😀

    Apreciat de 1 persoană

    1. Exact! Amenzi cât încape și banii încasați folosiți pentru comunitate. 😉 Și dacă s-au rărit mâncătorii de semințe-i bine dar de mine pot mânca câte vor, doar să nu scuipe cojile pe jos. Mulțumesc! 😍😘

      Apreciat de 1 persoană

      1. Da, la asta m-am gândit… la cojile de pe jos… 😘🤗

        Apreciat de 1 persoană

  3. Poate ca… daca i-ar educa cineva pe cei din mass-media, in special pe cei din televiziuni… populatia si-ar mai ridica putin gradul de cultura si civilizatie.
    Zic si eu… dupa zece ani de cand am aruncat televizorul ca sa elimin intoxicatiile din viata mea 🙂

    Apreciat de 3 persoane

    1. Da, prin campanii regulate poate că s-ar „prinde” ceva de ăștia mai necivilizați. Dar io cred că tot prin amenzi rezultatele ar fi și mai bune și mai rapide. 😉
      Felicitări pentru aruncatu’ televizorului. 😊😉

      Apreciază

    2. Iar cineva de la Garda Ecologistă sare îndată și întreabă:
      -În care container ai aruncat televizorul? Că acum 10 ani încă nu înființasem Container Park-ul … 🙂
      Eu rămân la părerea că cine are bun simț se auto-educă, iar cei lipsiți de el sunt în stare să ignore până și amenzile. Aici legea se aplică. Apar din pământ și „îl ard” imediat pe ăla care aruncă pe jos chiștocul de țigară. Cu toate astea, sunt oameni care tot o fac. Senin de tot.

      Apreciat de 2 persoane

      1. No atunci tot așa senin să-i și amendeze, de să-i usture, Condei; ignori o dată, de două ori dar când începi să simți la buzunar, nu cred că ignoranța mai ține mult. 😉 Zic și io… Bunul-simț se cultivă, că nici belgienii n-or fi fost dintotdeauna așa de responsabili; dar dacă de generații întregi au fost învățați, amendați, educați, acum așa știu că-i bine și că așa trebuie. Dacă însă mergem pe aceeași mentalitate „Ce contează un chiștoc? Arunc gunoiul în pădure că și alții l-au aruncat” etc. batem pasul pe loc…

        Apreciază

  4. De-a lungul vremii s-au succedat niște epoci care își luau denumirea după materialul pe care îl foloseau cu predilecție (piatră, bronz, fier…). Epoca noastră s-ar putea numi „a plasticului”. Să fim noi martorii trecerii de la o epocă la alta? Tot ce se poate. Doar am avut de-a face și cu o așa-zisă „epocă de aur…

    Apreciat de 2 persoane

  5. […] o sticlă de apă goală – sticlă, vorba vine, e de plastic, o pun la PMD, în sacul special https://aurablupu.com/2019/03/30/pmd/, în drum spre gang, prin bucătărie, mai găsesc câteva vase, vreau să le pun în mașină, […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.