Cura de detoxifiere

Dacă tot am intrat în martie, luna renașterii, reînvierii, re… ce mai vreți voi, hai să vă dau o cură de detoxifiere, concepută de medicul care m-a ajutat foarte mult, a fost primul pas spre vindecarea burn-out-ului. Tot el a scris, de altfel, 2 cărți pe această temă, devenite rapid bestselleruri.

Beneficiile ei sunt extraordinare și multiple, nivelul energiei crește spectaculos, kilogramele se topesc, pur și simplu, tenul strălucește, părul capătă vitalitate și culoare, celulita dispare, insomniile la fel, se îmbunătățește starea generală de sănătate. Nu-i doar o cură, poate deveni un stil de viață. Nu spun nici că-i grea, nici că-i ușoară, e „făcubilă”. Denumirea ei corectă este „Het Anti-toxischt eetplan”, ceea ce tradus mot à mot  înseamnă planul de alimentație antitoxic, adică ce anihilează efectul otrăvurilor deja existente în organism, „otrăvuri” ajunse acolo tocmai printr-o alimentație incorectă.

Mulți încă nu știm (sau nu vrem să știm) că mâncarea-i hrană, combustibil, dătătoare de energie și nu ghiftuială, umplerea mațului pentru satisfacerea poftelor, că mâncăm ca să trăim și nu invers. Hulpavi, lacomi, pofticioși, mâncăm mult peste cantitatea de care avem de fapt nevoie și ne-ndopăm cu de toate, fără să ținem cont nici de ce anume băgăm în gură, nici de orele la care o facem, și urmăm doar impulsul „Mi-e foame!”.

Și vai cât de des mi-a fost! Bine, când mi-a fost cel mai foame nici n-am avut ce să mănânc, simțeam efectiv cum stomacul meu rodea în gol și-l mai păcăleam cu câte-o țigară. Când însă foamea nu mi-a mai fost impusă ci indusă de subconștient, am mâncat haotic, ținând cont doar de impuls.

Cei care ați citit „Trăirile Aurei” știți deja că nu puteam s-adorm fără să am rezerve sub pat: un iaurt, un măr, o bucată de ciocolată, orice, doar să fie, altfel nu puteam să adorm. Anii de înfometare își lăsaseră amprenta bine de tot în subconștientul meu.

Norocul meu (într-un fel) a fost că atunci metabolismul meu era ok, orice și oricât aș fi mâncat nu se „prindea”, nu depășeam 52 de kg. Baiu’ a fost însă după ce m-am îmbolnăvit. Tratată pentru depresie cu fel și fel de hap-uri, au apărut dereglările și întregul organism mi-a fost dat peste cap.

Cu chiu și vai am reușit – într-un final – după întâlnirea cu medicul despre care scriam mai sus, să-mi revin.

Și, așa cum v-am scris la început, primul pas acesta a fost: alimentația.

Cele 4 reguli de bază ale acestei cure sunt: fără gluten (adică fără pâine, fără paste, fără prăjituri, adică fără tot ce conține făină), fără lapte (și produse din lapte) de origine animală, fără zahăr și fără cafeină. Iar pe lângă acestea nu ai voie banane, pepene roșu și struguri, mâncare conservată sau afumată, fără îndulcitori sintetici, fără alcool (cu excepția unui pahar de vin roșu pe zi), fără antibiotice, fără produse light, fără băuturi carbogazoase (nici apă minerală) și fără mâncare semipreparată.

Se recomandă folosirea cuptorului cu microunde cât mai rar.

Se mănâncă de 3 ori pe zi (nu de 2, nu de 4), stând la fiecare masă măcar o jumătate de oră, mestecându încet, fără citit în timpul mesei, ascultat muzică, privit la televizor, pe telefon, etc.; te concentrezi doar pe mâncare. Cu două ore înainte de culcare nu se mai consumă nimic (nici măcar apă), masa de seară să nu fie niciodată prea grea și musai gătită (nu mănânci seara salată, morcovi cruzi, fructe, etc.).

Da, știu după atâția fără vă întrebați: „Și-atunci ce pana mea am voie? Cu ce trăiesc? Cu aer?”, pentru că la fel m-am întrebat și eu.

Dar să știți c-aveți cu ce.

Pentru că-i voie:

Fructe: 5 bucăți pe zi, consumate în forma originală (nu în dulceață, nu amestecate cu altceva, nu în prăjituri etc.) de preferat fructele de sezon, proaspete, coapte și consumate ori cu 30 de minute înainte de masă, ori după 2 ore.

Legume: 2 porții pe zi, 1 crudă iar una gătită. Proaspete, de sezon, se admit și legumele congelate.

Carne: zilnic să se consume porția necesară de proteină animală! Pește musai de trei ori pe săptămână, iar carnea să fie în forma ei originală (nu carne tocată, cârnați, hamburgeri, etc.) și fără să fie gătită la temperaturi înalte, de preferat gătită pe abur, pe plită, înăbușită lent.

Ouă maxim 5 pe săptămână.

Ulei și grăsimi: doar uleiul de măsline, de nuci, etc. la prima presare. Din când în când maioneză făcută în casă, muștar și vinegrete.

Sare de mare și alte condimente (nu mâncați fără sare!).

Orez și cartofi – cu măsură! – și întotdeauna în combinație cu legume și (sau) carne.

Lapte și produse din lapte de soia, cocos, etc. dar – evident! – neîndulcit.

Apă musai 2 l pe zi.

Cafea fără cofeină. Și ceaiuri câte și de care vreți.

Să vă fie de folos!

Cu drag și cu iubire,

Aura B. Lupu

Hamme,

03/03/2019.

Foto: Aura B. Lupu

Cuzdrioara, produse bio din grădina părinților mei.

Cărțile mele le găsiți aici ⬇⬇⬇
https://www.sionoeditura.com/product/eu-si-atat/
https://www.sionoeditura.com/…/traieste-iubeste-si-taci/
și aici ⬇⬇⬇
https://www.libris.ro/librarie-online?fsv_77564=Aura+B.+Lupu
și-n următoarele librării:
Eminescu- București
Gaudeamus- Cluj
La două bufnițe – Timișoara
Junimea & Casa Cărții – Iași
Elstar – Câmpina
Șt O Iosif – Brașov & Libris
Prăvălia cu cărți – Constanța
Aida – Drobeta-Turnu Severin
și alte librării independente din țară.
PLUS rețelele naționale:
Alexandria
Cărturești
Humanitas
CLB – București
Mulțumesc!
Copyright ©2017-2023 Aura B. Lupu

7 răspunsuri la „Cura de detoxifiere”

  1. Mulțumim Aura de inițiativa de a împărtăși cu noi dieta aceasta. Pentru cei care sunt dispuși să încerce dieta, ce recomandări de mic dejun ai da? Dacă dieta recomandă renunțarea pentru o perioadă la gluten, atunci înseamnă și fără fulgi de ovăz si tartine la micul dejun. Ce variante de mic dejun ar fi, mai ales pentru cei care nu au voie sa consume mai mult de 2 ouă săptămânal?

    Apreciat de 2 persoane

    1. Găbița draga, Peter Aelbrecht are o carte întreagă doar cu rețete, care evident susțin cura de detoxifiere. 🙂 Dacă nu înțelegi flamanda are și-n engleză și-n franceză. 😉 Cred că o să-i găsești cărțile pe Amazon și pe Standaard Boekhandel. El mai are și o rețetă pentru pâine fără gluten – energiebrood- dar acum găsești și la Delhaize, și sunt și paste și cereale fără gluten; o idee pentru mic dejun: piept de pui cu salată, șuncă fiartă cu legume și pâine, lapte de soia cu cereale, oua cu șuncă dar fără pâine; sfatul lui este să combinăm carbohidrații cu proteinele. Succes! 💖💖💖

      Apreciat de 2 persoane

  2. Mulțumesc Aura! Uitasem de pâinea fără gluten. Pui și salata la micul dejun? Asta da challenge! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. O daaa, ai apoi energie suficientă până după-masă! Io pe salată ador vinegreta de frambozen😊😊😊

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.