Salvare

Când aud sirenele ambulanței, mă ia întotdeauna cu fiori. Iar acum, după ce le-am auzit oprind în fața casei noastre, două, una după alta, parcă-i și mai și.

Dar e musai să recunosc că-s recunoscătoare. Un alt motiv pentru care-mi pare bine că trăim aici și ăsta e: sistemul lor medical.

Adi a chemat salvarea la 6:26 iar la 6:30 era deja în fața casei, la câteva minute distanță venind și a doua. N-am apucat să mă panichez sau să mă dezmeticesc, eram oricum pe jumătate leșinată, toți cei care mi-au intrat atunci în dormitor, m-au enervat că m-au sâcâit cu întrebările lor, iar io n-aveam chef decât să mă lase-n pace și să dorm.

Dar grija cu care mi-au explicat fiecare chestie pe care au făcut-o (luat tensiune, băgat tuburi în nas, dat oxigen etc.) cum m-au pus pe targă, m-au coborât pe scări și m-au informat permanent că nu mai durează mult și-ajungem la spital, cum din minut în minut mă-ntrebau dacă-s ok și nu mi-e frig, cum m-au liniștit și-au făcut ca toată povestea să nu pară atât de înfricoșătoare pe cât era de fapt, e ceva de apreciat.

În spital la urgențe (spoed) m-au băgat direct într-o rezervă, asistenta m-a dezbrăcat și mi-a dat halatul ăla care pe mine mă bagă-n sperieți de fiecare dată, cu tot cu desenele lui vesele, și-apoi a-nceput „festivalul”: ace, înțepături, raze, analize, EKG și iar ace și iar înțepături… Peste tot m-au purtat cu patul mobil, cu tot cu perfuzii, ace, mască de oxigen, iar până la amiază eram gata cu toate analizele, din cap până-n picioare. Doctorii s-au perindat pe-acolo unul după altul, la fiecare sfert de oră venea cineva, pe lângă asistenta care a stat lipită de patul meu, iar ceea ce-mi place este faptul că ți se explică fiecare pas, nu fac nimic până nu te informează ce urmează să facă, unul dintre medici și că are mâna cam rece m-a avertizat, înainte să mă atingă.

Tot într-un fel de spital lucrez și io, și știu cum stă treaba, dar tot rămân (plăcut) surprinsă de fiecare dată de profesionalismul și eficiența sistemului lor de sănătate. De amabilitatea personalului medical, de sentimentul de siguranță și de liniște pe care ți-l insuflă toți, de la medici până la portar.

A fost o experiență hai să-i zic inedită, și-așa nu m-am dat niciodată cu salvarea, așa că pot s-o bifez și pe asta la „realizări”, deși m-aș fi lipsit bucuroasă de ea. Însă, așa cum am scris la început, mi-am dat seama că și numai pentru asta sunt recunoscătoare că trăim aici.

Vorbeam zilele trecute cu cineva care ne-a descris experiența neplăcută prin care a trecut la internarea unuia dintre părinți într-un spital din România, „ahtiala” personalului după bani și atenții, mai ales că știau că vine din străinătate. Felul în care i s-a spus de la obraz că n-a dat destul, că anestezistul trebuia să primească mai mult și că a uitat să plătească și femeia de serviciu mi se pare pur și simplu ireal.

Aici și doar să încerci să dai ceva unui medic sau asistentelor este de neacceptat.

Îmi amintesc cum la prima noastră interacțiune cu un spital (în Tienen) am vrut să-i strecurăm medicului niște bani în buzunar și ce reacție a avut. Norocul nostru a fost că fusese într-un schimb de experiență într-un spital din România și știa deja despre „practica” noastră, a românilor, și-a reacționat frumos, ne-a refuzat ferm și categoric explicându-ne amabil că așa ceva în Belgia NU se face, că se consideră un afront.

Ne-a fost învățătură de minte și n-am mai încercat astfel de „mici atenții” niciodată.

Înțeleg faptul că și salariile sunt la fel de diferite ca și sistemele de sănătate, dar să cerșești bani de la pacienți iar în funcție de cât dai să fii tratat sau nu, e pur și simplu inuman.

Și, oricâți fiori mi-ar da sunetul sirenelor, într-un fel acum parcă mă și liniștesc.

Știu că suntem pe mâini bune și că orice s-ar întâmpla, avem acces la tot ce-i mai bun și la cele mai bune condiții de tratament.

Oare în România când o să se întâmple așa ceva?

De data asta, cu tristețe,

Aura.

Hamme,

18/01/2019.

16 răspunsuri la „Salvare”

  1. In romania desigur ca nu se va intampla niciodata. Pot face pariu si ofer o cota de 5 la 1.
    Am convingerea ca si peste 5000 de ani o sa fim la fel.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Offf! Nu se poate lăsa cortina după un așa epilog… O fi el adevărat, ce pot zice, dar eu nu pot trăi fără speranță și mă prind așadar la pariu. Hai România!!! Să ne adunăm peste 5000 de ani și să vedem care dintre noi a câștigat, da? 🙂 Aura, Adi, toți cei care ne citiți aici… Vreți să ne jurizați? Vă invit cu dragă inimă. Cine pierde dintre mine și Epilog, dă câte o „mică atenție” la toată lumea. Așa, ca amintire… 🙂

      Apreciat de 1 persoană

      1. 🙂 Daaa, peste 5000 de ani cu siguranță o să ne vedem… buna mea dragă avea o vorbă: „curu’ pă din-dos”. 😂😁 Mulțumesc Condei, că mi-ai amintit-o. 😜

        Apreciază

  2. Doamne, Aura! Sănătate multă!
    E toul bine acum?

    Apreciat de 2 persoane

    1. Potecuță încă nu m-am însănătoșit pe deplin da’ măcar ce-a fost mai greu a trecut… Iți mulțumesc și te îmbrățișez. ❤

      Apreciat de 1 persoană

      1. Ai grijă de tine! Te pup!

        Apreciat de 1 persoană

  3. Draga Doamna,
    Interesant articolul dvs,si aveti dreptate in mare parte. Soția mea lucrează în sistemul medical Belgian iar tata a fost internat aici. Va asigur ca o atenție ptr medici este foarte bine primită, si cand spun atenție ma refere la un cec cadou etc. Noua ne-au mulțumit de 3 ori. Majoritatea nu dau nimic la nimeni dar eu am avut grija in semn de apreciere sa sa aduc o cutie de ciocolată la echipa de asistente sau medici.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Tynu și io tot în sistemul medical belgian lucrez😉 și-am fost eu internată de destule ori dar niciodată n-am fost nevoită să dau nimic, și nici nu am primit nimic. Eu scriu din experiența și trăirile mele, dacă ați avut altele nu-i o asigurare c-așa trebuie să fie și, drept să vă spun, chiar regret că din obișnuință și infatuare perpetuăm un obicei nesănătos: mita. Chiar nu-i văd rostul și de ce i-am „infecta” și pe belgieni cu asta. Dar no, ăsta-i punctul meu de vedere. 😊 Sănătate să ai!

      Apreciat de 1 persoană

  4. Boala veche si netratabila , asta cu „datul” la romani. Pot sa aiba salarii oricat, tot vor avea astfel de pretentii, din pacate.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Din păcate… ☹ Și uite că tot din păcate perpetuam „datul” ăsta și-n alte țări unde chiar nu-i necesar doar de dragul de-a o face… M-a surprins comentariul unui cititor, că el a dat aici, în Belgia… Ca să ce??? Da’ no, ăsta-i punctul meu de vedere. Te îmbrățișez! ❤

      Apreciat de 2 persoane

  5. 😪☹😪

    Apreciat de 1 persoană

  6. Avatarul lui Oazapentrufluturi
    Oazapentrufluturi

    Offff, alaltăieri o mătuşă a făcut pe neaşteptate accident vascular cerebral…cei prezenţi, căci se afla la priveghiul unei alte rude, au chemat salvarea, i-au dat primul ajutor.Salvarea trimisă nu avea nici medic măcar, aşa că au chemat altă salvare.Din păcate mult prea târziu pentru a-i salva viaţa.

    Iată diferenţele dintre sistemele medicale!

    Eu, operată de un chist abdominal, din cauza maladiei mele principale neurologice am făcut o complicaţie şi rău, rău şi trebuia chemată salvare.Dar stai că medicul de familie nu-i la dispensar…aşteaptă ore bune să vină să te consulte, apoi să cheme dacă e cazul salvare. Şi ce hârb de salvare, ce spital mizerabil de urgenţă e în Paşcani.Mă mir că funcţionează şi mi-a salvat viaţa!

    Apreciază

    1. Ioi draga mea, îmi pare tare rău, sper că ești mai bine!
      Of Doamne…
      😢
      Te îmbrățișez și-ți trimit multe gânduri bune! 🦋🦋🦋

      Apreciază

      1. Avatarul lui Oazapentrufluturi
        Oazapentrufluturi

        Da,,Aura am şansă şi rezist…adevărul e că în România te simţi foarte neputincios în lupta cu soarta care te încearcă din greu peste tot în lume!
        Mulţumesc pentru încurajare şi te îmbrăţişez şi eu!

        Apreciat de 1 persoană

      2. ❤️❤️❤️❤️

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.